Skocz do zawartości
Cledus

[ok. 600zł] Zmiana Platformy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Zamierzam zmodernizować mojego peceta. Chciałbym wymienić w nim płytę główną, procesor i kartę graficzną. Mam do wydania ok. 600zł.

Zależy mi, aby płyta obsługiwała pamięci DDR2 (4 banki) i posiadała gniazdo PCI-Express. Przy wyborze poniższego Radeona musi też obsługiwać CrossFire.

Mam na oku:

Procesor - AMD ATHLON 64 X2 6000+ , 3000 Mhz / Intel DUAL CORE E6300

Karta graficzna - GIGABYTE Geforce 9400GT 1GB 650/800MHz / SAPPHIRE RADEON HD4650 1024MB

Czy to będzie dobry wybór? Bardzo proszę o odpowiedź. Z góry dziękuję.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

X2 6000+ sobie daruj, to stary procesor, który już nie wyrabia, wiem co mówię ;) E6300 byłby znacznie lepszy ale tu dochodzi kwestia platformy 775, które jest nie do rozbudowy, będziesz mógł co najwyżej włożyć w późniejszym czasie Q9550, ale jeżeli Twoje fundusze to tylko 600zł to będziesz musiał wziąć tańszą płytę, która może z tym procesorem nie wyrobić.

Na 9400GT (i pochodne) nawet nie zwracaj uwagi, tak samo olej crossfire, jest kompletnie nie opłacalne, tym bardziej przy tak słabych kartach. Ten HD4650, którego podałeś to kastrat, chodzi mi pamięci DDR2, które hamują moc karty i to w bardzo dużym stopniu.

Weź coś takiego:

AMD Athlon II X2 240

ASRock A785GXH/128M

i zbieraj na minimum 9600GSO (do dostania za ok 200zł) lub HD3850, jest trochę chłodniejszy i pobiera mniej energii.

Jaki masz zasilacz?? i Jaki masz teraz sprzęt? Możesz sprzedać stare graty? Byłby dodatkowy zastrzyk gotówki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli nie masz zasilacza. Na szczęście na allegro można dostać bardzo dobre i tanie Fortrony oraz Delty.

Czyli starego kompa możesz sprzedać??

Athlon II X2 240

ASRock M3A785GMH/128M

Goodram 2GB 1333/1600MHz CL9 (jak różnica będzie mała to warto brać 1600)

Fortron / Delta z allegro

I w zalezności ile dostaniesz za stare części mógłbyś przeczekać na integrze a potem kupić coś lepszego, lub od razu coś z tych, które podałem wyżej.

Edytowane przez NeoMagNeT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

9600GT jest wydajnościowo podobny do HD3850 i 9600GSO, wszystko zależy od gry. Poza tym tak jak pisze kolega wyżej za tą kasę mozna dostać kartę znacznie wydajniejszą.

Możesz się rozejrzeć za HD4670, jest odrobinę słabszy od wymienionych wyżej, ale pobiera znacznie mniej energii, nie wymaga dodatkowego zasilania, jest znacznie mniejszy i chłodniejszy.

Edytowane przez NeoMagNeT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jasne że się włączy ;) Nawet da się pograć, tylko nie licz na cuda bo GTA IV to gra, której optymalizacja jest całkowicie nieznana i wymaga naprawdę mocnego sprzętu.

Zwróć uwagę na tą kartę:

http://www.allegro.pl/item814741710_ati_ra...nowy_fv_gw.html

Nówka z gwarancją, wydajność bardzo podobnaa rachunki za prąd o wiele niższe ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie, to już stary grat. Musisz sobie zadać pytanie czy chcesz AM2+ czy AM3 bo to jednak spora różnica. AM2+ to tylko DDR2, AM3 to już DDR3, ceny pamięci są bardzo podobne, więc myślę że nie ma sensu pchać się w AM2+. Jeżeli kartę kupujesz od razu to weź ASRocka M3A770DE, lub Gigabyte GA-MA770T-UD3P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi