Skocz do zawartości
łysyjacek

Monitor 26" + Component

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć.

Szukam monitora LCD, musi być duży, 26" lub więcej, ale musi mieć wejście component, żebym mógł podpiąć PS2 i w przyszłości być może PS3. Nie musi mieć tunera TV, chociaż dobrze by było gdyby jednak miał, lub może nie mieć, ale musi się dać podpiąć Cyfrę lub Cyfrowy Polsat (nie wiem czy da się to zrobić bez wbudowanego tunera, ale mam kartę w kompie od satelity). W grach musi sprawdzać się dobrze, odwzorowanie kolorów na wysokim poziomie. Teraz mam CRT Eizo i długo się broniłem przed zmianą na LCD, ale trzeba iść do przodu. Wiem, że jest mało monitorów spełniających te wymogi, tymbardziej do ok. 2tys. zł, chociaż nie jest to "sztywno" ustalona kwota, jak warto to mogę i więcej zapłacić.

Czy jest coś oprócz mocno średniego Samsunga T260HD na co warto zwrócić uwagę?

Z góry dzięki za wszelkie propozycje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć.

Szukam monitora LCD, musi być duży, 26" lub więcej, ale musi mieć wejście component, żebym mógł podpiąć PS2 i w przyszłości być może PS3. Nie musi mieć tunera TV, chociaż dobrze by było gdyby jednak miał, lub może nie mieć, ale musi się dać podpiąć Cyfrę lub Cyfrowy Polsat (nie wiem czy da się to zrobić bez wbudowanego tunera, ale mam kartę w kompie od satelity). W grach musi sprawdzać się dobrze, odwzorowanie kolorów na wysokim poziomie. Teraz mam CRT Eizo i długo się broniłem przed zmianą na LCD, ale trzeba iść do przodu. Wiem, że jest mało monitorów spełniających te wymogi, tymbardziej do ok. 2tys. zł, chociaż nie jest to "sztywno" ustalona kwota, jak warto to mogę i więcej zapłacić.

Czy jest coś oprócz mocno średniego Samsunga T260HD na co warto zwrócić uwagę?

Z góry dzięki za wszelkie propozycje.

Powiem więcej ... nie istnieje taki monitor. ... nawet nie ma modelu na PVA/IPS w takiej cenie ... no chyba że wygrzebiesz TV (choć niemal każdy tej wielkości jest na TN) ... ale to i tak nie będzie sprzęt o wysokiej dokładności reprodukcji barw.

Za ~2 tys. to kupisz 22" bez component ale z niezła reprodukcją barw (NEC P221W , sprzętowo kalibrowalny do jeśli dobrze pamiętam 10 bit/kanał LUT).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To inaczej w takim razie. Może być i pow. 2tys. złotych, nawet znacznie, bylebym był zadowolony po przesiadce z f931, a to już takie proste nie jest. 22" to za mało, może być 24". Czy coś od Eizo na co warto zwrócić uwagę zmieści się w budżecie? Czy inaczej niż przez component podepnę do monitora PS2?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3408840[/snapback]

To inaczej w takim razie. Może być i pow. 2tys. złotych, nawet znacznie, bylebym był zadowolony po przesiadce z f931, a to już takie proste nie jest. 22" to za mało, może być 24". Czy coś od Eizo na co warto zwrócić uwagę zmieści się w budżecie? Czy inaczej niż przez component podepnę do monitora PS2?
Twój CRT ma przekątną widzialną w okolicach ... 19"(48,26cm) ? - w takim razie 22" LCD nie będzie czymś mniejszym (291,6 mm wysokości widzialnej i prawdziwe 22" przekątnej widzialnej)

Ale jak chcesz EIZO 24" to model 2433 powinien być OK.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W zasadzie sugerowałem sie tym, że autor wymienił jako jedną(w zasadzie jedyną) z opcji samsunga T260 i bardzo wskazane by było skontrastowanie go z innym modelem aby wyszły jakieś rożnice. Moj filmik na pewno to przedstawił więc nie wiem skąd ta kąśliwosć :)

Poza tym chodziło mi o wypromowanie tego modelu hp aniżeli samsunga. Domyślam sie że testowałes/widziałeś dużo więcej monitorów jak ja oraz że siedzisz w zastosowaniach dużo bardziej profesjonalnych. Ja ufając swoim zmysłom widziałem zarowno della 2209WA jak i tego samsunga oraz hp w jednym sklepie, te same obrazy i mi najbardziej podobał sie ten hp. Domyślam sie ze moze mieć mase ulepszaczy wbudowanych i ze do jakiś tam zastosowań moze być gorszy, ale dla mnie przeciętnego konsumenta generowany przez niego obraz był po prostu najlepszy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja sam wspomniałem o T260HD w pierwszym poście, stąd reakcja kolegi, któy chyba chciał ukazać własnie badziewność tego "monitora". Teraz widzę, że w przypadku LCD nadal trzeba iść na pewnego rodzaju ustępstwa, zupełnie jak kilka lat temu, a myślałem, że coś się w tej kwestii zmieniło. Nie siedzę zbytnio w monitorach, wiem co się liczy, ale nie znam poszczególnych modeli i nowości. Dzisiaj oglądałem tego T260HD, kompletna załamka, no comments. Co do Eizo to jestem przekonany do tej firmy i wiem, że to najlepszy z możliwych sprzęt, przynajmniej wiem za co płacę. S2433 wygląda bardzo smakowicie, gdyby była jeszcze jakaś możliwość podpięcia do niego PS2, to byłbym kompletnie przekonany.

Twój CRT ma przekątną widzialną w okolicach ... 19"(48,26cm) ?

49.8, 19.6", niewielka różnica, ale jednak.

Czy są dla tego Eizo jakieś alternatywy, również 24"? Jak monitor na PVA bedzie się sprawdzał w grach?

W zasadzie sugerowałem sie tym, że autor wymienił jako jedną(w zasadzie jedyną) z opcji samsunga T260

Tak, ale teraz widzę, że to jednak nie to i nie kupię wszystkiego w jednym. Ustępstwa, ustępstwa...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W zasadzie sugerowałem sie tym, że autor wymienił jako jedną(w zasadzie jedyną) z opcji samsunga T260 i bardzo wskazane by było skontrastowanie go z innym modelem aby wyszły jakieś rożnice. Moj filmik na pewno to przedstawił więc nie wiem skąd ta kąśliwosć :)

Poza tym chodziło mi o wypromowanie tego modelu hp aniżeli samsunga. Domyślam sie że testowałes/widziałeś dużo więcej monitorów jak ja oraz że siedzisz w zastosowaniach dużo bardziej profesjonalnych. Ja ufając swoim zmysłom widziałem zarowno della 2209WA jak i tego samsunga oraz hp w jednym sklepie, te same obrazy i mi najbardziej podobał sie ten hp. Domyślam sie ze moze mieć mase ulepszaczy wbudowanych i ze do jakiś tam zastosowań moze być gorszy, ale dla mnie przeciętnego konsumenta generowany przez niego obraz był po prostu najlepszy.

Sorry za kąśliwość ;)

A co do tego że Ci się bardziej podobał HP 2558 - to dla tego że jest szerokogamutowy ... i stał obok wąskogamutowca (szeroki gamut = większe max nasycenie barw)

Czy są dla tego Eizo jakieś alternatywy, również 24"? Jak monitor na PVA bedzie się sprawdzał w grach?

Są alternatywy jak wąskogamutowy NEC 2490WUXI ... ale za ten model nie ręczę (ma pewne wady .. choć EIZO też ideałem nie jest)

Co do PVA i gry - EIZO S2231W "daje radę" i sądzę że na 2433W gorzej nie będzie ... oczywiście jak obok się postawi CRT to widać że to nie to samo ... ale monitora na IPS/PVA 120 Hz jeszcze nie widziałem (poza EIZO CG232W). 120 Hz zmniejsza nieco rozmycie ruchu na LCD - można pooglądać efekt w pierwszym lepszym salonie z TV gdzie pół ekranu jest 50 a drugie 100 Hz i przesuwający się napis.

49.8, 19.6", niewielka różnica, ale jednak.

Na LCD 22" miałbyś z grubsza tyle samo na wycinku 4:3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Eizo jednak odpadają, nie mają nawet HDMI. Aż tak nie zależy mi na jakości obrazu, żeby z tego rezygnować. Znalazłem Dell'a 2408WFP, na S-IPS, ma component'a, jest ładny, bez zbednych "bajerów", ale z tego co wyczytałem i widziałem na filmach, to ma potężny input lag. Czy nowe rewizje są tego pozbawione? Jeżeli nie, to czy mocno to wpływa na granie, ale takie zwykłe, nie gram nawet w CS czy inne FPS'y, sporadycznie bardzo.

Jakieś inne wady tego monitora? Warto go kupić?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Eizo jednak odpadają, nie mają nawet HDMI. Aż tak nie zależy mi na jakości obrazu, żeby z tego rezygnować. Znalazłem Dell'a 2408WFP, na S-IPS, ma component'a, jest ładny, bez zbednych "bajerów", ale z tego co wyczytałem i widziałem na filmach, to ma potężny input lag. Czy nowe rewizje są tego pozbawione? Jeżeli nie, to czy mocno to wpływa na granie, ale takie zwykłe, nie gram nawet w CS czy inne FPS'y, sporadycznie bardzo.

Jakieś inne wady tego monitora? Warto go kupić?

Dell 2408WFP nie jest na IPS tylko PVA, w opisie jet błąd. Input Lag w rewizji A02 został trochę poprawiony, także nie jest już tak źle. Monitorek jest bardzo jasny nawet na 0% jasności, ogólnie niezły sprzęt.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gorzej, chcę podłączać PS2. Czy wogóle istnieje taki monitor? Już jakikolwiek, naprawdę, byleby był dobry, duży i w znośnej cenie, widełki cenowe są bardzo luźne, rozważę wszelkie możliwości, tylko muszę Was prosić o pomoc, bo ja się w tym wszystkim gubię.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gorzej, chcę podłączać PS2. Czy wogóle istnieje taki monitor? Już jakikolwiek, naprawdę, byleby był dobry, duży i w znośnej cenie, widełki cenowe są bardzo luźne, rozważę wszelkie możliwości, tylko muszę Was prosić o pomoc, bo ja się w tym wszystkim gubię.

HP LP 2475W podłączysz, toster, mikser i pralkę. Ma wszystko co potrzeba ( HDMI dla konsoli też jest ). Skalowanie jest w monitorze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaram się :D

Technicznie jak najbardziej ok, pozatym jeden z ładniejszych monitorów jakie widziałem. Chyba mam w takim razie faworyta. Z tego co wyczytałem z testów, to po drobnych korekcjach kontrastu i barw w menu, wyświetla całkiem ładne kolorki i przyzwoitą czerń.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo to bardzo miły monitorek jest. :razz:

Świetna czerń, kontrast 800:1 ( na IPS maks co idzie wyciągnąć ), mały Input Lag, od groma wejść, gigantyczny gamut.

Nic lepszego w tej cenie nie ma. Philips ma mało wejść, a Dell 2410U ma widoczny dithering poza trybem Custom/User i słabszy kontrast 600:1.

Oczywiście, żeby nie było za różowo, ma przebicia dopalacza, może być lekki zafarb ( zielony, różowy ).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odkopuję, bo raz, że to mój temat :D, dwa, do tej pory nie kupiłem monitora bo postanowiłem znowu przeczekać aż pojawi się coś ciekawego, ale tak można w nieskończonośc, pozatym wymagania mam dziwne i zawsze znajduję jakąś wadę w wydawałoby sie monitorze idealnym.

Nadal szukam czegoś o dobrych kolorach, niedużo gorszych od obecnego CRT. Przekątna 24", max. 1500zł, chcę coś innego niż TN'ka, stonowany design, matowa matryca, hdmi. Coś się zmieniło w kwestii S-IPS i smużenia?

Skłaniałbym się ku temu HP LP2475W, co kolega polecił, ale teraz wyszedł ZR24W, który nie ma k...urczę HDMI, ale jest troszke tańszy. Czy może lepiej poczekać na podświetlenie LED w czymś innym niż matryce TN, chyba że już coś jest, a ja o tym nie wiem (pomijając BenQ, do którego nie mam specjalnie zaufania i wogóle mi nie pasują).

W sumie to jak ZR24W jest w miarę znośny to jakoś przeboleję brak HDMI, chociaż czytałem coś o słabej czerni w tym monitorze, jak to w końcu jest?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi