Skocz do zawartości
rusin

Wybór Panoramicznego Monitora

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Obecnie posiadam stary monitor CRT Sony Multiscan G420, który zaczyna szwankować. Żeby zwiększyć komfort "pracy" ;) i ulżyć jakże zmęczonym oczom postanowiłem zakupić coś nowego. Myślę, że uda mi się skołować maksymalnie ok. 1000-1200 zł, ale nie obrażę się jak mi trochę zostanie.

Chcę kupić nowy, panoramiczny monitor LCD. Sporo czytam w necie, lubię czasem pograć i oglądam dużo filmów (w wysokich rozdzielczościach też). Sam wybór matrycy jest dla mnie dość trudny. Do gier niby TN, ale ze względu na filmy może coś z VA. Kompromis to chyba IPS z szybkim czasem reakcji. Tylko tutaj obawiam się smużenia i lagów w grach, bo spotkałem się z opiniami, że tylko na TN można komfortowo pograć. Wybór rozmiaru i rozdzielczości natywnej dotyczy właściwie tylko monitorów z matrycą TN, bo w innych 22" to max. w tej cenie (chyba, że proponujecie coś mniejszego).

Co według Was będzie najlepsze?

- okrojonny IPS 22" z natywną rozdzielczością 1680x1050 (DELL 2209WA, poczekam też do premiery LG W2220P), ta opcja wydaje mi się najlepsza

- coś na VA (niezły wydaje mi się 23" Samsung F2380 Full HD)

- może jednak jakiś TN? tutaj jest bardzo duży wybór

Staram się dokładnie opisać wszystkie pomysły jakie mi się w głowie tworzą, bo wybieram ten monitor na dość długo i nie chcę jakiegoś bubla. Oszczędność w podanym zakresie też nie jest wyjątkowo ważna.

Niedawno byłem prawie zdecydowany na tego DELL'a, ale pojawiła się informacja o planowanej premierze tego LG IPS (nareszcie jakaś konkurencja dla DELL'a). Raczej poczekam, ale gdzieś czytałem, że DELL może wycofać ten model i wprowadzić jakąś nowszą wersję, która wcale nie musi być lepsza albo będzie dla mnie za droga.

Wyszło bardzo chaotycznie, ale nie chce mi się wszystkiego poprawiać. :P

Podsumowując: Czy według Was te monitory na IPS to dobry wybór? Czy nie będę miał problemów z grami? Jak wyglądają na nich filmy? Jeżeli to według Was zły wybór - czekam na inne propozycje.

Szczególnie zależy mi na opiniach osób, które na własne oczy widziały tego DELL'a, bo już się testów naczytałem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

parę dni temu sam stałem przed podobnym wyborem i zdecydowałem się na dell'a :) mam go od dwóch dni i jestem mega zadowolony. kolory są porównywalne do pva samsunga który stoi obok - a o to mi chodziło, bo jak patrzyłem na te wszystkie fullhd superkontastowe tn'ki znajomych to ręce mi opadały zamiast szczęki :wacko:. jeśli chodzi o gry to nie widzę żadnego smużenia i lagów, jedynie niedomagania karty graficznej :ph34r:

z tego co czytałem wynika ze lg będzie w fullhd, nie wiem czy to nie za duża rozdzielczość na 22'' - ale jak kto lubi. Samsung F2380 w moim przypadku odpadł ze względu na proporcje 16:9.

a co do 2209wa to gdzie jest jakieś wiarygodne źródło które mówi że zaprzestają jego produkcji?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za odpowiedź. Ja też raczej jestem za 16:10 i 1680x1050 przy 22", ale ten LG ma być chyba właśnie w takiej rozdzielczości. Full HD miało być w modelu 24", który i tak ostatecznie wycofali. Tak mi się zdaje, a jak będzie przekonamy się, mam nadzieję, niebawem.

a co do 2209wa to gdzie jest jakieś wiarygodne źródło które mówi że zaprzestają jego produkcji?

Wiarygodnego nie ma. ;) Chyba mogę spokojnie czekać na premierę LG, żeby porównać go z DELL'em.

Teraz jeszcze znalazłem w innym temacie coś, co mnie zaniepokoiło w DELL'u:

Dell 2209WA

http://www.digitalversus.com/article-358-4862-88.html

Popularny teraz lcd na dv pisza ,ze to powinien byc ostatni wybor jesli chodzi o ogladanie filmow.Czy faktycznie jest az tak zle?

Wcześniej zaznaczałem, że oglądanie filmów to jeden z priorytetów. A jakie Ty masz odczucia? Jak tam kontrast, oglądanie w ciemnym pomieszczeniu i całokształt? Chociaż masz go od dwóch dni, więc pewnie jeszcze nie możesz osądzać. :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Samsunga F2380 odpuść na starcie. To jest tak beznadziejny model że głowa boli. Smuży kosmicznie, gorzej niż stare monitory na PVA bez dopalacza, bardzo źle wyregulowany w fabryce, nie wyświetla masy szczegółów w cieniach/czarnych detalach.

IPS w szybkości matryc jest porównywalny z TN. Oczywiście jest kilka modeli TN które faktycznie są szybsze i najlepiej nadają się do grania, ale IPS to jest taki panel all around, do wszystkiego. Minusem IPS jest raczej średnia czerń, bez oświetlenia będzie szara. Dlatego oglądanie filmików i w ogóle praca powinna się odbywać z włączoną lampeczką.

Na chwilę obecną w tej cenie Dell 2209WA, ewentualnie schodząc półkę niżej coś na TN.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za odpowiedź. Ja też raczej jestem za 16:10 i 1680x1050 przy 22", ale ten LG ma być chyba właśnie w takiej rozdzielczości. Full HD miało być w modelu 24", który i tak ostatecznie wycofali. Tak mi się zdaje, a jak będzie przekonamy się, mam nadzieję, niebawem.

znalazłem takie info:

Looks like the W2220P will use a slightly updated version of the panel used in the Dell 2209WA, which looks as though it is popular as a low cost graphic and media monitor at the moment.They will use In Plane Switching (IPS) panels from LG.Digital with a slightly higher spec than the one used in the Dell monitor.Differences noticed from the LG Germany site is that the native resolution is higher, 1920x1200 (Dell is 1680x1050) which results in a smaller pixel pitch of 0.247 (Dell 0.282) It also seems to be less power hungry <40W (Dell 52W).Above differences will probably not make any significant difference to the final performance of the two monitors, but when they appear, it would be fascinating to see if there is any difference in the colour rendition or whether the higher resolution makes any difference, or not.This is the 2nd 22" IPS based panel that comes from the LG.Display factory (First was used in the Dell 2209WA) and it looks like it is the first 22" IPS panel with full 1080p (with HDCP compliance for Blu-ray) and two HDMI sockets. With Blu-ray material there will be black band at the top and bottom of the picture, but this usually does not bother me (monitor is standard PC aspect ratio of 16:10 rather than 1080p standard 16:9).Looks like this might be a good all round monitor for photography, PC work and also 1080p multimedia as it has all the other good characteristics of IPS panels; 178 degree all-round view, 5ms response, hotkeys on the front for sRGB, text, film, etc. Two HDMI is usefull, means you do not have to switch your PC on if you want to use an external set top box like (in UK) Freeview, Freesat or a games console or Blu-ray/DVD player!Unfortunately, it looks as though we will have to wait until July to see if it can be compared to the Dell 2209WA?

Wiarygodnego nie ma. ;) Chyba mogę spokojnie czekać na premierę LG, żeby porównać go z DELL'em.

jeśli ten lg bedzie miał matryce fullhd to pewnie następca 2209wa będzie miał tą samą <_<

Teraz jeszcze znalazłem w innym temacie coś, co mnie zaniepokoiło w DELL'u:

Wcześniej zaznaczałem, że oglądanie filmów to jeden z priorytetów. A jakie Ty masz odczucia? Jak tam kontrast, oglądanie w ciemnym pomieszczeniu i całokształt? Chociaż masz go od dwóch dni, więc pewnie jeszcze nie możesz osądzać. :P

jedyne co oglądałem to nowy topgear w ripie hd i nie widziałem problemu z czernią (ale jedynym czarnym elementem w programie było gallardo :huh:, więc ciężko mi ocenić). postaram się coś napisać po obejrzeniu paru filmów/seriali żeby mieć porównanie.

Edytowane przez kosciu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdyby ta informacja się potwierdziła, to zaczynam się zastanawiać czy 1920x1200 to nie za dużo przy 22". Może być też zbyt drogi, zwłaszcza w Polsce. Chociaż wtedy i tak 2209WA pewnie stanieje.

Teraz zwróciłem uwagę na to, że to info jest z marca.

W czwartek pokazało się coś takiego:

W przyszłym miesiącu w sklepach pojawi się nowy monitor LCD firmy LG, wyposażony w matrycę IPS. Panel oznaczony będzie symbolem W2220P i przeznaczony dla bardziej wymagających odbiorców. Przekątna ekranu wyniesie 22 cale, natomiast rozdzielczość 1680x1050 pikseli. Dzięki wykorzystaniu matrycy IPS monitor oferować ma lepszą jakość obrazu oraz szersze kąty widzenia, w porównaniu do większości wyświetlaczy dostępnych na rynku, które wyposażone są w matryce TN. Jasność wyświetlanego obrazu wynosić będzie 300 cd/m2, kontrast statyczny 1000:1, natomiast czas reakcji plamki 5ms (GTG). Do dyspozycji będą złącza DVI oraz HDMI. Cena monitora wynosić ma 269 Euro.
To by potwierdzało moje początkowe założenie. :P Mam nadzieję, że premiera rzeczywiście będzie w grudniu.

postaram się coś napisać po obejrzeniu paru filmów/seriali żeby mieć porównanie.

Z góry dzięki. ;)

---------------------------

Na innym portalu, też w czwartek, napisali, że będzie full HD...

Fragment artykułu:

Zapowiadany już od jakiegoś czasu, nowy panoramiczny monitor LCD firmy LG oznaczony symbolem W2220P, w końcu doczekał się swojej oficjalnej premiery. Urządzenie charakteryzuje się klasycznym, srebro-czarnym wykończeniem i zostało wyposażone w 22-calowy panel IPS obsługujący rozdzielczość w standardzie FullHD (1920 x 1080 pikseli).
Edytowane przez rusin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

znalazłem takie info:

Looks like the W2220P will use a slightly updated version of the panel used in the Dell 2209WA, which looks as though it is popular as a low cost graphic and media monitor at the moment.They will use In Plane Switching (IPS) panels from LG.Digital with a slightly higher spec than the one used in the Dell monitor.Differences noticed from the LG Germany site is that the native resolution is higher, 1920x1200 (Dell is 1680x1050) which results in a smaller pixel pitch of 0.247 (Dell 0.282) It also seems to be less power hungry <40W (Dell 52W).Above differences will probably not make any significant difference to the final performance of the two monitors, but when they appear, it would be fascinating to see if there is any difference in the colour rendition or whether the higher resolution makes any difference, or not.This is the 2nd 22" IPS based panel that comes from the LG.Display factory (First was used in the Dell 2209WA) and it looks like it is the first 22" IPS panel with full 1080p (with HDCP compliance for Blu-ray) and two HDMI sockets. With Blu-ray material there will be black band at the top and bottom of the picture, but this usually does not bother me (monitor is standard PC aspect ratio of 16:10 rather than 1080p standard 16:9).Looks like this might be a good all round monitor for photography, PC work and also 1080p multimedia as it has all the other good characteristics of IPS panels; 178 degree all-round view, 5ms response, hotkeys on the front for sRGB, text, film, etc. Two HDMI is usefull, means you do not have to switch your PC on if you want to use an external set top box like (in UK) Freeview, Freesat or a games console or Blu-ray/DVD player!Unfortunately, it looks as though we will have to wait until July to see if it can be compared to the Dell 2209WA?

jeśli ten lg bedzie miał matryce fullhd to pewnie następca 2209wa będzie miał tą samą <_<

jedyne co oglądałem to nowy topgear w ripie hd i nie widziałem problemu z czernią (ale jedynym czarnym elementem w programie było gallardo :huh:, więc ciężko mi ocenić). postaram się coś napisać po obejrzeniu paru filmów/seriali żeby mieć porównanie.

Dla zainteresowanych tu jest Link do cytownej wypowiedzi i dyskusji z forum dpreview : LG W2220P VS DELL 2209WA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi