Skocz do zawartości
srekal34

Sens Zmiany Q6600 Na I5

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie. Wszyscy zachwycają się nowym i5 i zastanawiam się, czy nie warto zmienić mojego obecnego q6600 na nowego i5. Po podliczeniu wartości wyszło:

q6600: 450zł, bo krętliwa sztuka(3,8Ghz)

P5k pro: 200zł

4GB DDR 1066 OCZ CL5: 300zł

Nowe części:

i5: 680zł

Asrock P55 extreme 420zł

RAM 4GB np. ten: http://www.allegro.pl/item815445256_pamiec..._x_series.html: 399zł

Z prostego rachunku wychodzi że muszę dołożyć 550zł, co się chyba opłaca. Jak myślicie warto? Raczej do gier.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z prostego rachunku wychodzi że muszę dołożyć 550zł, co się chyba opłaca. Jak myślicie warto? Raczej do gier.

Moim zdaniem nie, masz 550zl sprzedaj grafike i kup 4890 bo do 5850 pewnie trzeba by jeszcze dolozyc, ale moim zdaniem z 4890 uzyskasz lepszy wynik w grach niz gdybys zmienial procka. No, ale moge sie mylic :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale to nie chodzi o to ile mam, mogę włożyć 2000zł jakby była potrzeba, tylko ze nie ma bo i nie ma w co grać na kompie ;) A na i5 bym chętnie zmienił, bo mniej się grzeje, więc w wc byłoby ciszej + to moje p5k ma beznadziejne położenie gniazda 20pin i robi mi burdel w kablach

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z wydajnościowego punktu widzenia potrzeby nie ma na pewno ale pod względem temperatur i pobieranego prądu różnica wielka jeśli nie kolosalna.

Sam przy podobnej konfiguracji zmienię za kilka miesięcy może szybciej. Fajnie iść do przodu ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi