DevilScream Opublikowano 26 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2009 Witam, Wczoraj zamówiłem wszystkie części potrzebne do złożenia komputera u znajomego (prowadzi sklep komputerowy). Podczas zamówienia nie miałem pojęcia o tym, że dla Core i5 zalecane są pamięci o napięciu ~1.65v. Ze względu na cenę i dostępność wybraliśmy więc Patrioty 2x2GB DDR3 1333Mhz o napięciu 1.9v. Dla jasności procesor to Core i5 750, a płyta to MSI P55-CD53. I w tym momencie mam następujące pytanie: Co się stanie, jeśli do ww konfiguracji włożę pamięci 1.9v? Czy napięcie zostanie automatycznie zmniejszone do 1.65v kosztem innych parametrów? Czy może taka próba skończy się spaleniem procesora i płyty? Proszę o profesjonalne odpowiedzi, pewne na 100% Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neo2006a Opublikowano 26 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2009 (edytowane) Witam, Wczoraj zamówiłem wszystkie części potrzebne do złożenia komputera u znajomego (prowadzi sklep komputerowy). Podczas zamówienia nie miałem pojęcia o tym, że dla Core i5 zalecane są pamięci o napięciu ~1.65v. Ze względu na cenę i dostępność wybraliśmy więc Patrioty 2x2GB DDR3 1333Mhz o napięciu 1.9v. Dla jasności procesor to Core i5 750, a płyta to MSI P55-CD53. I w tym momencie mam następujące pytanie: Co się stanie, jeśli do ww konfiguracji włożę pamięci 1.9v? Czy napięcie zostanie automatycznie zmniejszone do 1.65v kosztem innych parametrów? Czy może taka próba skończy się spaleniem procesora i płyty? Proszę o profesjonalne odpowiedzi, pewne na 100% Intel w specyfikacji procesorow I5/I7 podaje ze max dla pamieci to 1.65V. Jednak podanie wyzszych napiec nie skutkuje odrazu spaleniem czegokolwiek. dopiero w dluzszym okresie czasu moze to spowodowac jakas awarie procesora ale i nie musi. Ciezko powiedziec. W twoim przypadku mozna zmniejszyc napiecia do 1.65v kosztem timingow lub nizszego taktowania pamieci. Edytowane 26 Listopada 2009 przez neo2006a Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
R4KET Opublikowano 26 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2009 Sprzedaj pamiątki jak dojdzie i kup inne, albo popros go o wymianę części. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Peczuss Opublikowano 26 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2009 Daje sobie rękę uciąć ze te patrioty 2x2GB DDR3 1333Mhz o fabrycznym napięciu 1.9v odpala się przy 1.65V z fabrycznymi parametrami. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DevilScream Opublikowano 27 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2009 Okazało się, iż znajomy w trakcie zlecenia na dostarczenie sprzętu sam zauważył błąd w konfiguracji i zmienił pamięć, na tę o właściwym napięciu. Dziękuję użytkownikom za rady, a w szczególności dla neo2006a, który odpowiedział na moje pytanie najbardziej trafnie i wyczerpująco. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 27 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2009 Do i5 750 + MSI GD65 dałem Patrioty Vipery II pracujące przy 1,9V i nic nie wybuchło. IMO nie ma się czego obawiać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zeth Opublikowano 27 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2009 Witam, Wczoraj zamówiłem wszystkie części potrzebne do złożenia komputera u znajomego (prowadzi sklep komputerowy). Podczas zamówienia nie miałem pojęcia o tym, że dla Core i5 zalecane są pamięci o napięciu ~1.65v. Ze względu na cenę i dostępność wybraliśmy więc Patrioty 2x2GB DDR3 1333Mhz o napięciu 1.9v. Dla jasności procesor to Core i5 750, a płyta to MSI P55-CD53. I w tym momencie mam następujące pytanie: Co się stanie, jeśli do ww konfiguracji włożę pamięci 1.9v? Czy napięcie zostanie automatycznie zmniejszone do 1.65v kosztem innych parametrów? Czy może taka próba skończy się spaleniem procesora i płyty? Proszę o profesjonalne odpowiedzi, pewne na 100% Pamięci muszą pracować na zalecanym napięciu inaczej ryzykujesz kontrolerem DDR3 wbudowanym w proca. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sobota Opublikowano 27 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2009 Bajki, wystarczy podnieś VTT i po kłopocie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość majkel84 Opublikowano 28 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2009 Tak, trzeba zachować jak najmniejszą różnicę napięcia pamięci i kontrolera pamięci w procu (IMC lub VTT). Różnica nie powinna być wieksza nić 0,4 - 0,5v, przy czym VTT na codzień powyżej 1,45 jest już niezalecane. Ale widujemy na XS dużo osób które robią 1,65 vtt 24/7 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...