Skocz do zawartości
Lupota

Grafika - Gtx260 Czy Cross Fire ?

Rekomendowane odpowiedzi

2x tańsze ati w cf nie będzie miało odpowiedniej wydajności , cf/sli stworzono aby mając najmocniejszą z dostępnych na rynku kart z danej stajni móc jeszcze wyśrubować możliwości kompa. Ładowanie się duet dwóch słabych kart mając możliwość za te same pieniądze kupienia mocniejszej jest błędem. Albo kup GTX260 albo jak wystarczy funduszy to HD4890.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chciałbym trochę zaprzeczyć, ponieważ czy x16+x4 czy x16+x16 wynik jest prawie taki sam. Czytałem jakiś artykuł i tam różnica do rozdzielczości 1600:1050 była w granicach 3%.... różnice rzędu 10% pojawiały się dopiero w rozdzielczościach hd gdzie jest już potrzebna większa przepustowość...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chciałbym trochę zaprzeczyć, ponieważ czy x16+x4 czy x16+x16 wynik jest prawie taki sam. Czytałem jakiś artykuł i tam różnica do rozdzielczości 1600:1050 była w granicach 3%.... różnice rzędu 10% pojawiały się dopiero w rozdzielczościach hd gdzie jest już potrzebna większa przepustowość...

Zauważ, że ogólnie CF/SLI ma sens dopiero w wysokich rozdzielczościach... 1680x1050 taką nie jest.

BTW, właśnie spojrzałem na sygnaturę... Monitor EIZO S1931, czyli rozdzielczość 1280x1024... W takim przypadku kupno poleconych przez nas kart nie ma dużego sensu... Jeśli nie starcza Ci 8800GT, to możesz kupić HD4870 512MB, bo GTX 260 będzie przerostem formy nad treścią w tym przypadku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi