whi Opublikowano 29 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2009 (edytowane) Od kilku dni mam powazny problem z starawym juz sprzetem - 2500xp, nf7-s rev 2.0, chieftec 360, 1024 ramu. Komp po wlaczeniu po paru godzinach przerwy nie chcial wstac. Odlaczenie zasilania na chwile pomoglo, ale wstal z defaultowymi ustawieniami(11x100), a wszelkie proby zapisania jakichs zmian w biosie(nawet ustawienie takich samych jak default) koncza sie resetem i przejsciem monitora w power saving mode(wentylatory, diody dzialaja), albo dzieje sie to samo, ale chwile po wyswietleniu komunikatu o tym, ze odlaczenie zasilania w momencie zapisywania ustawien biosu mogloby byc nienajlepszym pomyslem. Zwykly 'hard reset' wystarcza, ale zaraz po informacji o procesorze, ramie i napedach zatrzymuje sie z komunikatem : CPU is Unworkable or has been changed. Please check - CPU SOFT MENU. Reset CMOS daje odrobine inny komunikat, bo o przywroceniu defaultowych ustawien, ale nic to nie zmienia, bo wszystko inne konczy sie dokladnie tak samo. "Update" biosu, a raczej zwykle jego nadpisanie takim samym(najnowszy) niestety nic nie daje. Komp byl tylko delikatnie krecony ~2ghz, jesli dobrze pamietam na standardowym napieciu. Oczywiscie mozna to przeskoczyc klikajac F1 i "dzialac" z tego co poki co widze bez problemu na takich ustawieniach, ale nie jest to zbyt przyjemne. ;) Edytowane 29 Listopada 2009 przez whi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 30 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2009 Wrzuć nowy bios. Sprawdź napięcie bateryjki i w miarę potrzeby wymień. Pooglądaj kondensatory na płycie. Wyczyść wszystko z kurzu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
whi Opublikowano 2 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2009 (edytowane) Done. Wymieniona. Zadnych wybrzuszen, pekniec, jak nowe. Done. Niestety nic nie pomoglo. Dodam, ze napiecia mierzone programami(wiem, wiem, nie krzyczcie) stabilne jak skala, ogolnie calosc na ustawieniach, ktore "wymusza" plyta jest super stabilna. Edytowane 2 Grudnia 2009 przez whi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 2 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2009 1. Sprawdź inny zasilacz. 2. Jeśli masz 2 kości, to sprawdź na jednej. Jeśli masz jedną, to sprawdź na pożyczonej. 3. Płyta. Czasami tak jest, że pływa wygląda nówka fabryka, ale nie działa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
whi Opublikowano 2 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2009 (edytowane) Ad 1. Niebardzo mam jak wlasnie, ale z tego co widze po stabilnosci i napiec i co wazniejsze systemu to chyba nie to. Istotny jest tez fakt, ze proba zapisania ustawien 'default', ktore normalnie dzialaja tez konczy sie czarnym ekranem. Ad 2. Mam, razem/oddzielnie, w roznych slotach, nic sie nie zmienia poza wlaczajacym sie dualem. ;) Ad 3. Zdaje sobie sprawe, ze plytke/procesor mam juz 6 lat, wiec moga miec juz swoje problemy, dlatego zdazylem juz zamowic low-endzik oparty o Am3, mam nadzieje tylko, ze stara, chieftecowa obudowa nie bedzie sie jakos szczegolnie opierala(szkoda wywalac - ladna :P). Edytowane 2 Grudnia 2009 przez whi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...