Skocz do zawartości
VVicher

Nec P221w - Problem...

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Zachciało mi się zmiany mojego Eizo S1932 na większy monitor, zachęcony ocenami i testami wybrałem panel NEC P221W, Obejrzałem w sklepie - podświetlenie w miarę równe, bez widocznych moim okiem zabarwień, niby wszystko OK. Po przytaszczeniu do domu wrażenie pozytywne, później zacząłem dopasowywać ustawienia do swoich potrzeb/gustu i po zrobieniu kilku prymitywnych testów zjechała mi szczęka - wszelkie gradienty to koszmar, szczególnie biel do czarnego - istna tragedia.

Nie mam dostępu do kalibratora, a takie gradienty są dla mnie nieakceptowalne...

I teraz pytanie, co z tym fantem zrobić? Mogę wymienić monitor na Eizo S2233W i wypruć się z resztek pieniędzy, jeśli to ma sens, zrobię tak. Czy na S2233W bez kalibracji gradienty będą tak dobre jak na S1932?

Dziękuję z góry za pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Zachciało mi się zmiany mojego Eizo S1932 na większy monitor, zachęcony ocenami i testami wybrałem panel NEC P221W, Obejrzałem w sklepie - podświetlenie w miarę równe, bez widocznych moim okiem zabarwień, niby wszystko OK. Po przytaszczeniu do domu wrażenie pozytywne, później zacząłem dopasowywać ustawienia do swoich potrzeb/gustu i po zrobieniu kilku prymitywnych testów zjechała mi szczęka - wszelkie gradienty to koszmar, szczególnie biel do czarnego - istna tragedia.

Nie mam dostępu do kalibratora, a takie gradienty są dla mnie nieakceptowalne...

I teraz pytanie, co z tym fantem zrobić? Mogę wymienić monitor na Eizo S2233W i wypruć się z resztek pieniędzy, jeśli to ma sens, zrobię tak. Czy na S2233W bez kalibracji gradienty będą tak dobre jak na S1932?

Dziękuję z góry za pomoc.

NEC P221W praktycznie wymaga na dzień dobry sprzętowej kalibracji spektrofotometrem do wewn. LUT (gradienty się ogromnie poprawiają i oczywiście dostajesz obraz w ogólnie przyjętym standardzie "6500K 2.2 ;)" i już w R/G/B monitora nie będziesz grzebał)

Tak więc rozważ czy nie warto poprosić o usługę kalibracyjną.

Na EIZO domyślnie gradienty są powiedzmy idealne (przy ustawieniach domyślnych) ... choć hardcore-purysta dostrzeże minimalne podbarwienia przejść w cieniach (na EIZO S1932 też to jest tylko pewnie nie widzisz ;) ) co wynika z 10 bit LUT (na modelach 12 bit typu EIZO SX pewnie już tego nie da się dostrzec).

Po prostu - EIZO "S" wyciągasz z pudełka i jest OK (choć temp. barw nie jest 6500K tylko np. 6100K lub 6800K) ... ale gradienty "cacy" ... a NEC wymaga kalibracji sprzętowej ... po której gradienty będą "cacy" i będzie piękne 6500K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję za odpowiedź. Czyli nie kupiłem syfu, który do niczego się nie nadaje. :)

Tylko teraz pytanie - czy bardziej się opłaca zapłacić za usługę kalibracji, czy dopłacić do Eizo i mieć kalibrację głęboko w nosie i zapomnieć o problemie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję za odpowiedź. Czyli nie kupiłem syfu, który do niczego się nie nadaje. :)

Tylko teraz pytanie - czy bardziej się opłaca zapłacić za usługę kalibracji, czy dopłacić do Eizo i mieć kalibrację głęboko w nosie i zapomnieć o problemie?

W obecnej sytuacji lepszym i mniej kosztownym rozwiązaniem będzie zrobienie kalibracji w tym Nec'u. Prosto z pudła jest tak jak pisał @Kyle, Eizo jest lepsze i kropka. Ale w Nec możesz zrobić sprzętową kalibrację, a to znacznie poprawi jakość wyświetlanego obrazu.

Zleć kalibrację lub wypożycz kalibrator i sam podziałaj.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zleć kalibrację lub wypożycz kalibrator i sam podziałaj.

Nie potrafię znaleźć w trójmieście usługodawcy, który by dysponował ColorMunki i SpectraView II i szczerze mówiąc średnio mi się chce w to bawić.

Zamienię na Eizo i po kłopocie, jeśli prosto z pudła S2233W oferuje takie odwzorowanie kolorów jak S1932, to ja nie mam zastrzeżeń, jestem tylko amatorem. :-)

Tylko nurtuje mnie jedna kwestia - czy S2233W nie będzie smużyć? P221W smuży praktycznie niezauważalnie, daje zdecydowanie większy komfort grania niż 1932, który specfikowany jest na 8 gtg /20 bwb ms. Dla S2233W podają odpowiednio 6 i 12ms, powinno być świetnie. :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nic nie będzie smużyć, to jest ta sama matryca, tylko Eizo pakuje niezłą elektronikę i z reguły ma bardzo dobrze wyregulowany dopalacz.

Świetnie, bardzo dziękuję za wszystkie rady. :-)

BTW, zauważyłem, że mój egzemplarz P221W ma ciemniejszą dolną część ekranu, nierówne podświetlenie, tak jakby było komuś mało problemów z kolorami. :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi