Gość Opublikowano 15 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2009 Witam jestem tutaj nowy Serdecznie pozdrawiam i jesli cos nie tak to mi przestawcie temat albo prosze o sugestie. ale do rzeczy. Mam stary prawie przedpotopowy PC ktory dlugi czas byl nieuzywany az wygasla mu bateryjka systemowa ;-) a co za nia idzie zresetowaly sie ustawienia Biosu i byc moze (zyczylbym sobie aby to byl tylko Bios do ustawienia) trzeba go tylko poprawnie ustawic ... czemu nie daje rady i juz przyznam stracilem do tego cierpliwosc. Podam namiary mojego staruszka: Microsoft Windows XP Professional Service pack 3 DirectX 9.0c Intel Celeron, 2500MHz (25x100) Asus P4PE (6 PCI, 1 AGP, 3 DDR DIMM, Gigabit LAN) Chipset pl glownej - Intel Brookdale i845PE 1024 (PC3200 DDR SDRAM) BIOS Award Modular (10/28/02) - troche stary ;-) komp byl kupiony w 2003 r Grafika - RADEON 9200 SERIES - Secondary (128 MB) Acceleratore 3D ATI Radeon 9200 (RV280) Audio Creative SB Live! 5.1 Digital (SB0220) Sound Card Controller IDE - Intel® 82801DB Ultra ATA Controller disco - ST3120022A (120 GB, 7200 RPM, Ultra-ATA/100) Siec - Broadcom NetXtreme Gigabit Ethernet (192.168.10.74) Moze tyle rejestracji co moze byc z tym dziadkiem po wlaczeniu piszczy w nieboglosy naogladalem sie roznych podpowiedzi co moga znaczyc te sygnaly ale tu nie ma niz z regularnosci w ich wystepowaniu tak jak podpowiadaja schematy. jedyna regularnosc to taka kiedy sie laduje system, potem kiedy zaczynam cokolwiek robic na pulpicie chocby zwykle przenoszenie okienek i oczywiscie kazde obciazenie ... czy to wiec jest karta graficzna ? RAM ? czy Procek ? jak to sprawdzic a moze kwestie jakichs specyficznych ustawien w biosie proporcji procka do ramu itp itd ? dziekuje za wyrozumialosc i cierpliwosc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tagasu Opublikowano 15 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2009 Obudowę otwierałeś? Bo czasami jak PC stoi zbyt długo nieużywany, to wiatraki potrafia się nie załączać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 15 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2009 oczywiscie ze otwieralem smiga wiatraczek na procku bo tylko tam jest (oczywiscie poza tym w zasilaczu) ale wszystko kreci sie ok temperatury elementow tez ok i procka i kosci i na chipie i na karcie graf sa radiatory troche cieplejszy od reszty elementow jest radiator na grafice ale to wszsytko moze trzeba wiecej danych ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 15 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2009 Na początek proste pytanie: Założyłeś nową bateryjkę o tych samych parametrach czy próbujesz się męczyć na starej? Jeśli dalej jedziesz na starej, to może ona być przyczyną problemów. Druga sprawa to opcja "Load Setup Defaults" (lub w razie jej braku "Load Bios Defaults"). Idąc dalej, to każda opcja jest opisana w instrukcji obsługi, a jej wyjaśnienie lub tłumaczenie na polski można znaleźć w Google. Zazwyczaj ustawienie wszystkich możliwych opcji na "Auto"/"Default" rozwiązuje sprawę. Wyłącz też opcję monitorowania i zarządzania prędkością wiatraczków. Sprawdź pamięci przy pomocy GoldMemory lub Memtest86+, bo może jedna z nich jest uszkodzona - nic nie trwa wiecznie. Do tego dochodzi ewentualne uszkodzenie płyty (pooglądaj kondensatory) oraz uszkodzenie zasilacza - podłącz inny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 16 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2009 OK dzieki wogole za podjecie tematu ... precyzuje moje poczynania dotej pory dokonane co do bateryjki oczywiste ze po pewnym ... czasie padla zupelnie i nielogiczne bylo by na niej sie meczyc kiedy nie podtrzymywala pamieci wiec jej miejsce zajela jej siostra blizniaczka prosto ze sklepu .... wiadomo ze po wyjeciu kosci RAM i bateryjki pamiec idzie w niepamiec i BIOS laduje sie na ustawieniach fabrycznych ... to po pierwsze po 2 dawalem tez te komende "Load Bios Defaults" i nic sie nei zmienilo piszczy dalej no az do momentu kiedy odlacze zasilanie od brzeczyka ale nie po to on tam jest aby mu odcinac zasilanie ;-) prawda ... co do instrukcji tak sie sklada ze ksiazki nie mam juz a z tego co pamietam nie zawiele tam bylo ze znalezieniem w necie przyznam ze nie udalo mi sie do tego P4PE znalesc niczego co by bylo opisem tego modelu - moze musze BIOS zaktualizowac ? choc nie wiem czy moge podnosic jego wartosc moj jest p4pe 1002 tak jest tez opisany na plycie gl znalazlem w necie do tego modelu kolejne wydania az do 1009 chyba ale boje sie ze usmierce calosc przeintalowaniem na wyzsza wartosc czy to jest poprostu zaktualizowanie do wyzszej wartosci??? jak piszesz dalej zaladowanie ustawien Auto i wylaczenie kontroli wiatraka na procku jest automatycznie wylaczone zreszta go nie wlaczalem na wlasna reke ... podobnie z zasilaczem zapodalem od nowego od kolegi i to samo ... :-( Pamiec jest paromiesieczna tak ja wykrywaja programy i tak jest podpisana ... sprawdzenie programem Memtest86+ przy wielokrotnym powieleniu badania nie wykazalo nawet 1 bledy w Ramie zostaje intuicyjnie moze karta graficzna ?? Co ciekawego po wyjeciu bateryjki kiedy wszystko sie zresetowalo wydawalo mi sie ze bedzie OK bylo cicho i spokojnei ale po ok pol godz zaczela sie cala historia od nowa jako ciekawoska np kiedy ogladam film na tym PC nie piska ale dzieje sie tak kiedy np zaczynam przenosic jakiekolwiek okno na pulpicie a czasem tak sobie sam popiskuje jakby dla umilenia czasu :damage_wall: help Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tagasu Opublikowano 16 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2009 Szybkie pytanie - bateryjka na pewno ma takie same parametry jak ta stara? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 16 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2009 Pokaż odczyt SMART z programu HD Tune - do głowy przychodzi mi problem z dyskiem, który piszczeniem zgłasza płyta/system operacyjny. Druga sprawa, to można próbować wyłączyć pikanie tym programem. Instalujesz i uruchamiasz, wchodzisz do "Generals" i po prawej masz "Beep on errors". Odznaczasz, dajesz [Apply] i od razu lub po ponownych uruchomieniu komputera, powinien być spokój. Czy na pewno piszczy beeper/płyta? Mysz jest na USB czy PS/2? Podłącz do testów taką na innym gniazdku niż obecna. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...