Skocz do zawartości
Sikor

Sikorowe Bigosowanie. :)

Rekomendowane odpowiedzi

Przyrządy:

Szatkownica

Ostry nóż

Deska do krojenia

Patelnia

Gar

Mieszadła wszelakie

Słoiki

Kapucha:

10 kg kiszonej

2 kg główka białej

Mięsiwa:

1 kg golonki (z kością)

80 dkg wołowiny

60 dkg szynki wieprzowej

1,2 kg łopatki wieprzowej

1,5 kg różnorakich wędlin (porządny bigos zaczyna się "robić" pół roku wcześniej poprzez zbieractwo końcówek - im więcej rodzajów tym lepiej).

1 kg kiełbasy mocno wędzonej

Przyprawy:

sól

pieprz mielony

pieprz ziarnisty (kilkanaście ziaren)

papryka

liść laurowy (3-4 sztuki)

ziele angielskie (kilkanaście)

grzyby suszone (3-4 sztuki)

 

Dzień 1

5 kg* kapusty kiszonej przelewamy wodą, odciskamy i wrzucamy do gara razem z golonką, liśćmi laurowymi, pieprzem ziarnistym i grzybami.

Gotujemy na wolnym ogniu około dwóch godzin intensywnie mieszając - nie ma prawie tłuszczu jeszcze i łatwo się przypala.

Dzień 2

Kolejne 5 kg* kapusty odciskamy (bez przelewania wodą) i do gara. Gotujemy na wolnym ogniu.

W tym czasie kroimy mięso na kostkę i na patelnię.

Najpierw wołowinę - można dodać odrobinę smalcu.

Na patelni przyprawiamy mocno solą, pieprzem i papryką.

Dodajemy wieprzowinę i doprawiamy wedle upodobań.

Cały czas oczywiście mieszamy zawartość gara.

Mięso podsmażamy do zarumienienia. I do gara.

Gotujemy to razem jakąś godzinę jeszcze mieszając.

 

* - proporcje kapusty przelanej i nieprzelanej zależne są od indywidualnych upodobań, a także od rodzaju kapusty (mocno lub słabo ukiszonej) - ja osobiście preferuję bigosy kwaśne.

Dzień 3

Gotujemy na wolnym ogniu mieszając.

Wyciągamy golonkę, oddzielamy mięso od kości, porcjujemy je i z powrotem do gara.

Kroimy wędlinę w kostkę i podsmażamy do zarumienienia. Wrzucamy do gara.

No i...... mieszamy. :P

Szatkujemy białą kapustę, dodajemy do gara i mieszamy.

Gotujemy razem około 4 godzin na wolnym ogniu.

Dzień 4

Gotujemy mieszając około 3 godzin.

Można oczyścić gar z przypaleń, które są raczej nieuniknione - ale to też jest kwestia indywidualna.

Można też doprawić do smaku, jeżeli czegoś brakuje.

Dzień 5

Zagotowujemy i do weków.

Zapas na jakiś czas jest - mi zwykle wychodzi z takiej ilości 10 słoików 0,9 L.

 

Smacznego. :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Przywróć formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie


×
×
  • Dodaj nową pozycję...