Problemik Opublikowano 17 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2009 (edytowane) Witam szanownych Forumowiczów! Zakładam ów temat z nadzieją, że wspólnymi siłami uda nam się rozwikłać zagadkę, jaką ufundował mi mój stary komputer, do którego mam sentyment i szkoda mi go wyrzucać na śmietnik (mój pierwszy komputer). Chciałbym, żebyście pomogli mi odnaleźć problem, a może i nawet rozwiązanie. Do serwisu wybieram się za kilka dni, bo mi się nie spieszy z naprawą tego komputera. Tak jak wcześniej napisałem - komputer jest swoistego rodzaju pamiątką. Z góry przepraszam za moją nieznajomość części ;-) No więc zacznę od mojej konfiguracji. Intel Pentium 4, 2800 MHz ASRock PE Pro-HT (SiS645DX) NVIDIA GeForce 6200 AGP (256/64) [6.14.10.7777 - nVIDIA ForceWare 77.77] 1024 RAM Zasilacz Feel 3 - 400W. Monitor LG 775FT Plus (17" CRT) Windows XP SP2 Temperatury: Od 3 lat miałem kartę graficzną Radeon 9550. Miesiąc temu padły mi na niej pamięci. Postanowiłem wymienić kartę na GeForce 6200. Zrobiłem formata całego dysku twardego. Od tamtego czasu pojawił się dziwny problem. Od czasu do czasu* dzieje się takie coś: - z głośników wydowbywa się nieprzyjemny, piszczący dźwięk, trwający 1-2 sekundy, po czym w ogóle nie ma dźwięku. - następnie połączenie z internetem "wysiada", chociaż Neostrada jest podłączona i ikonka połączenia jest w porządku. - po ok. 10-15 sekundach cały komputer się zawiesza. Włącznie z klawiszem "Num Lock". Kursor myszy zatrzymuje się. Kompletne zawieszenie komputera. Pozostaje tylko twardy reset. *od czasu do czasu - czasem nic nie dzieje się przez cały dzień, a następnego dnia, tuż po uruchomieniu się systemu komputer się zawiesza. Dodam, że nigdy wcześniej nie miałem z tym komputerem problemów. Przez cały czas używam tych samych, sprawdzonych programów. Mój antywirus to najnowszy, aktualizowany codziennie ESET Nod32. W gry gram rzadko, a jak już to tylko w Enemy Territory i Rome Total War. Zero problemów podczas gry. Po długich sesjach z tymi pozycjami temperatura karty graficznej nie przekracza 60 stopni Celsjusza. Co ciekawe, komputer nigdy nie zawiesił się podczas grania. Dodatkowa informacja. Podczas instalacji niezbędnych programów, instalowałem z CD od płyty głównej jedynie sterowniki do karty dźwiękowej. Na załączonym poniżej screen'ie pozycja "C-Media AC'97...". Reszty NIE INSTALOWAŁEM. Może w tym tkwi problem? Z drugiej strony wszystko zawsze było wporządku Chciałbym, żebyście nie proponowali wymiany zasilacza - podłączne były do niego dwa inne, nowe zasilacze: Chieftec oraz Modecom. System nadal się zawieszał. Edytowane 17 Grudnia 2009 przez Problemik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tagasu Opublikowano 17 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2009 Na początek dograj resztę sterowników - jeśli problem będzie nadal występował, to spróbuj ponownie system przeinstalować. Windows czasami tak ma, że po instalacji nie działa prawidłowo - zdarzyło mi się to ok. 3 razy i zawsze ponowna jego instalacja pomagała. A co do zasiłki, to bym ją zmienił mimo wszystko - obecna jest kiepska i może w każdej chwili wyzionąć ducha. Jakiś Forton 350 byłby odpowiedni do tego zestawu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Problemik Opublikowano 17 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2009 Sterowniki dograne. Problem nadal występuje. Format robiony był 5 razy w ciągu kilku ostatnich dni. Nic nie pomogło. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tagasu Opublikowano 17 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2009 Przeskanuj dysk przy pomocy HD Tune - możliwe, że twardziel się sypie i błędy generuje. Spróbuj też ram memtest'em przeskanować. Dla pewności, zresetuj jeszcze BIOS. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 17 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2009 1. Zresetuj ustawienia bios, a następnie wejdź i ustaw komp tak, jak ma być. Wyłącz przy okazji zbędne opcje i porty (LPT, COM, GAME PORT). Upewnij się, że pamięci i procesor są ustawione automatycznie. 2. Postaw czysty system, zainstaluj Service Pack 3. Następnie sterowniki z CD. 3. Zanim jednak wykonasz powyższe, to: - przeczyść kompa porządnie z kurzu - sprawdź napięcie bateryjki podtrzymującej bios - pooglądaj kondensatory na płycie, czy nie mają wybrzuszeń lub wycieków Do tego to, co powyżej - test pamięci i dysku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...