Skocz do zawartości
marler

Mobos Do Xeona E3110 (775) Do Codziennego Oc [ddr2]

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Na początku chciałbym wszystkich przeprosić, że pierwszy post i od razu oczekuję pomocy, ale jestem w kropce. Sprzątnęli mi z allegro dfi na które się napaliłem, a jutro chciałbym sobie kupić mobasa i nie mam wizji jakiego.

Przybliżę nieco specyfikację komputera:

• Intel Xeon E3110 ( c2d E8400 )
  • Zotac GF GTX275 896MB
  • Chieftec 650W
  • Water Cooling na samego procka
  • Pamięci 2X1GB Kingstona ( na nowy rok coś na mikronach D9 )

Interesuje mnie dobra jakościowo płyta z mocną i cichutką sekcją zasilania ( nie muszę chyba wspominać, że oczekuję całkiem stabilnych napięć), żeby przy podkręcaniu nie trzeba na chipset zakładać żadnych turbinek etc. ( zupełna cisza ).

Płyta musi obsługiwać RAID'a , ale to chyba już standard. Pamięci tylko DDR2.

Nie potrzebuję, żadnych technologi łączenia kilku kart graficznych - obecna w liczbie 1 w zupełności wystarczy.

Komputer oczywiście służy tylko i wyłącznie do grania + filmy HD.

Każdy z elementów płyty musi być zgodny z win7 (stery).

Oczywiście płyta nówka, nie mam ochoty na używki do 550 zł.

Bardzo mile widziana byłaby porządna karta dźwiękowa.

Myślałem nad Asusem z rodziny P5Q ale nie wiem który byłby najlepszy ( coś z Deluxe albo Pro Turbo ?? ), oraz dfi lanparty.

Dodam jeszcze, że w codziennym użytku widziałbym Xeona na 3,8 - 4 GHz, a pamięci póki co tyle ile mi pozwolą.

Dzięki Wielkie za wysłuchanie

Pozdrawiam Kuba

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MSI P45 Neo2-FR MOA EDITION.

Spełnia wszystkie wymagania. W tej cenie nie znajdziesz lepszej płytki, chyba, że używaną.

Możesz pobawić się w licytowanie tej:

DFI LT X38 T2R

Edytowane przez Gi3r3k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba zdecyduję się jednak zacisnąć pasa na święta i zakupić Asus Maximus II Formula.

Jednak na stronie asus'a w liście procesorów kompatybilnych, Xeon E3110 nie wiednieje, także pragnałbym się dowiedzieć czy ktoś miał kiedykolwiek styczność z tym asusem + xeonem i wie czy to się klei ?

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko odrobinę ^_^

Ostatnio miałem prawie darmowy upgrade kompa i mam tego xeona, blok wodny na 775, no i ddr2 są tańsze.

Póki co i tak nic nie obsługuje 4 jajek, więc lepiej iść w 2 rdzenie o wyyysokim taktowaniu.

Za 2 lata, kiedy będę już zmuszony to zmienię platformę.

Byłbym zapomniał właściwie dlaczego zmieniam moją evgę 680i sli ( na sprzedaż ).

Mianowicie cewki troszkę przy obciążeniu koncertują, a jedyne źródło hałasu (poza cewkami) w komputerze to 14cm wentylator na zasilaczu. Także, trochę jest to wkurzające szczególnie przy ogladaniu filmów.

Edytowane przez marler

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wątpię, aby ten Asus był wydajniejszy o ~300zł od MSI poleconej wcześniej.

3,8 - 4 GHz to średnie oc jak na tego proca. Tym bardziej, że masz wc. Tańsza płyta bez problemu sobie z tym poradzi.

Pomiędzy ddr2 i ddr3 nie ma dużej różnicy w cenie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba zdecyduję się jednak zacisnąć pasa na święta i zakupić Asus Maximus II Formula.

Decyzja mało sensowna. Z tego, co napisałeś w pierwszym poście, nie masz wielkich wymagań co do OC i nie zamierzasz wyciskać ostatnich soków z procesora...

Jednak na stronie asus'a w liście procesorów kompatybilnych, Xeon E3110 nie wiednieje, także pragnałbym się dowiedzieć czy ktoś miał kiedykolwiek styczność z tym asusem + xeonem i wie czy to się klei ?

E3110=E8400, co pewnie wiesz, ale to właśnie oznacza brak problemów.

Ostatnio miałem prawie darmowy upgrade kompa i mam tego xeona, blok wodny na 775, no i ddr2 są tańsze.

Rozumiem. DDR2 wcale nie są tańsze w tej chwili, a będą coraz droższe.

Póki co i tak nic nie obsługuje 4 jajek, więc lepiej iść w 2 rdzenie o wyyysokim taktowaniu.

Mieliśmy już paru takich, co tak sądzili i wygrażali wszystkim, którzy sądzili inaczej. Mieli okazję, przeszli na Q9550 i od tej pory cisza...

Po prostu dlatego, że w niektórych grach Quad robi wielką różnicę. A odsetek takich gier powoli się zwiększa.

Edytowane przez Gi3r3k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Słyszałem, że z tymi msi bywają często kłopoty i często oddają ludzie na gwarancję. Nie wiem do końca czy to prawda, ale nie chiałbym pozostać bez komputera na dłuższy okres.

MOA edition jest lepsze niż MSI-P45 Neo2-FR IP45 ?

No i ten asus ma bodajże lepszą dźwiekówkę - choć to wciąż jest creative.

Oczywiście, że nowa platforma nadchodzi nieuchronnie, ale chciałbym się trochę nacieszyć tym xeonem.

Średnio co 2 lata zmieniam sprzęt, więc przy następnej zmianie będę mógł sobie już pozwolić na i7.

Edytowane przez marler

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Słyszałem, że z tymi msi bywają często kłopoty i często oddają ludzie na gwarancję. Nie wiem do końca czy to prawda, ale nie chiałbym pozostać bez komputera na dłuższy okres.

Była kiedyś wadliwa seria i posypały się skargi, ale to dotyczyło wczesnych sztuk Neo2-FR.

MOA edition jest lepsze niż MSI-P45 Neo2-FR IP45 ?

To niemal identyczne płyty, ale MOA ma specjalny bios, trochę lepszy.

No i ten asus ma bodajże lepszą dźwiekówkę - choć to wciąż jest creative.

... ale jest 300 zł droższy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szczerze mówiąc przekonaliscie mnie do płytki MSI.

Cena 360 zł jest niewiele mówiąc fascynująca.

Za cenę tego asusa można mieć płytę i naprawdę dobrą kartę dźwiekową terrateca.

Jeszcze tylko powiedzcie mi dwie sprawy:

Jak sprawdzić czy jest to płyta z dobrej partii?

Czy przy rozsądnym oc chipset wymaga dodatkowego chłodzenia w postaci turbin bądź wentylatorów ?|

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Muszę się jeszcze dowiedzieć o sekcję zasilania. Życzyłbym sobie, żeby nawet w okresie pogwaracyjnym sekcja zasilania pozostała bezgłośna - głównie chodzi tu o nieszczęsne cewki. Czy ta płyta potrafi mnie uszczęśliwić i pod tym kątem ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Muszę się jeszcze dowiedzieć o sekcję zasilania. Życzyłbym sobie, żeby nawet w okresie pogwaracyjnym sekcja zasilania pozostała bezgłośna - głównie chodzi tu o nieszczęsne cewki. Czy ta płyta potrafi mnie uszczęśliwić i pod tym kątem ?

To już niestety żadna płyta nie zapewni Ci 100% pewności. To kwestia... pecha, bo większość płyt nie piszczy nawet po wielu latach użytkowania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To już niestety żadna płyta nie zapewni Ci 100% pewności. To kwestia... pecha, bo większość płyt nie piszczy nawet po wielu latach użytkowania.

Brutalna prawda.

Duży plus dla MSI, za 3letnią gwarancję - dłużej u mnie i tak nie zabawi.

Oczywiście duży plus dla Was - dzięki za pomoc w wyborze !

Będzie MSI P45 Neo2-FR MOA Edition

Pozdrawiam i życzę wesołych świąt

@edit

W środę, bądź w czwartek będzie u mnie.

Porobię trochę testów i pochwalę się na łamach forum PurePc

Edytowane przez marler

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi