Preston81 Opublikowano 19 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2009 witam , komputera uzywam glownie do gier i dla nich pcham kazda zlotowke w blaszaka obecnie posiadam dual core 1,8@3,2 , msi neo 2 fr , 2 gb ram geila pc 800 , 9800 gt , dysk 1 tb wdc AAKS nie wiem czy zmienic platforme na 1156 czy moze na am3 z phenomem 2 black edition co niektorzy sugeruja bym zostal na 775 dorzucil e 8400 e0 skrecil go na 4,0 i dorzucil np r4890 lub cos takiego : http://www.komputronik.pl/index.php/produc...10_3_0_GHz.html i cieszyl sie tym dalej jakies 2 lata ale badzmy szczerzy w pasjansa nie gram :D z i5 mialem stycznosc przez kumpla, kupil i5 na msi gd 60 + 4 gb ram karte ma taka sama jak ja - poki co skrecil sprzet na 4,0 i w 3d marku06 ma 200 pkt wiecej odemnie hmmm pomyslalem ze to jakis crap byc moze grafa za slaba sam nie wiem .... slyszalem ze phenomy II black editiony, sa fajne i wyjdzie taniej nie wiem co robic w co wpakowac kase moze dorzucic do i7 na 1156 ??? czy ryzykowac z i5 ?? a moze zwyczajnie przeczekac gierki nie chodza mi najgorzej :)??? taki phenom 2 black ed z r4890 w stocku ma ok 17k pkt w marku 06 , i 5 jak mowilem roznica miedzy 9800 gt a r4890 to nie cale 2k pkt w marku , wiem ze gry to nie punkciki z marka ale jakies to odpowiednik wydajnosci jest co byscie mi doradzili?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 19 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2009 Ile masz zł na to? Nie patrz na marki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Preston81 Opublikowano 19 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2009 (edytowane) 1600 moze wiecej stare klocki sprzedam cos kasy dojdzie zostawie dysk 1tb sata 2 obudowe naped dvd zasilke ocz 600w wiec te koszta mi odppadaja moj zakup to plyta proc i ram ew chlodzenie Edytowane 19 Grudnia 2009 przez Preston81 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciem Opublikowano 19 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2009 (edytowane) MSI P55-GD65 520 pln Intel Core i5-750 705 pln Scythe Mugen II 165 pln Arcitic Silver 5 25 pln A-Data 4GB (2x2GB) 2000MHz CL9 X-Series 399 pln wychodzi 1814 pln albo bez chlodzenia 1624 pln Potem sprzedasz stare czesci i kupisz sobie do tego karte graficzna ;) Edytowane 19 Grudnia 2009 przez Maciem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 19 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2009 Mugen 2 w rev. 2. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Preston81 Opublikowano 20 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2009 czyli nie phenom 2? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 20 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2009 Jak masz kasę to bierz I5. Ram kup goodram, bo taniej, a różnicy w wydajności nie odczujesz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Preston81 Opublikowano 20 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2009 tylko juz jest 1 klopot ponoc plyta MSI P55-GD65 przy najnowszym biosie sie gryzie z pamieciami i bardzo ciezko cos dobrac wiecie cos o tym?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tagasu Opublikowano 20 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2009 Z GoodRam'ami powinna działać, ale jeśli chcesz coś innego, to rozglądaj się za ASRock P55 Extreme - płyta tańsza, a jakością i wydajnoscią nie ustępuje tej MSI. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Preston81 Opublikowano 20 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2009 czytalem gdzies ze te asrocki padaja jak muchy i sa z nimi klopoty tutaj ktos mial taki temat Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miguel707 Opublikowano 20 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2009 Dzisiejsze modele, to nie te, co kiedyś. Ja mam ASRocka i bardzo go sobie chwalę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziobak Opublikowano 20 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2009 (edytowane) Mam trochę podobną konfigurację do Preston81 (E2160@3GHz, 2x2GB Kingston 800MHz, Gigabyte GA-P31-DS3L, Galaxy 8800GT) więc podepnę się pod temat: Jak myślicie, czy w mojej sytuacji warto bawić się teraz w zmianę płyty, proca i pamięci? Mam trochę gotówki i zastanawiam się, czy nie wymienić tego co mam na Phenoma II X4 955, Gigabyte MA770T-UD3P i jakieś pamiątki 2x2GB DDR3? Wydałbym na to ~1200PLN, myślę, że za moje części z 500 bym dostał. Czy wzrost wydajności wart jest takiej dopłaty? W sumie bardzo na mój sprzęt nie narzekam, ale w paru grach widać, że proc jest wąskim gardłem - chodzi mi szczególnie o Empire Total War, GTA IV. Czy odczułbym w nich subiektywnie sporą różnicę? Grafiki narazie nie zmienię bo nie chcę ładować tyle $ naraz w kompa. Gram w 1280x1024, więc podkręcony 8800GT raczej starcza. EDIT: pewnie jeszcze zasilator bym musiał zmienić... bo mój Chieftec GPS-400AA-101A raczej nie podoła takiej mocy...(?) Edytowane 20 Grudnia 2009 przez Dziobak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 20 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2009 Różnica będzie zauważalna. Tylko kup proca w rewizji C3. Coś blisko 4GHz zrobi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Preston81 Opublikowano 20 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2009 a ten phenomik co kolega tu wybral jak on sie ma do i5?? bo cenowo spora roznica ,a wydajnosciowo jak to wyglada??, no i jakie ramy do tego co mi mowiliscie ?? bo 2000 Mhz to spory wydatek to jakie mialbym kupic 1333 czy 1600?? btw rewizja c3 ponoc ma zablokowany mnoznik to prawda?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 20 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2009 1600 mogą być, np. goodram. 965 C3 ma odblokowany mnożnik. Inne mają zablokowany. Popatrz na zagraniczne testy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Preston81 Opublikowano 20 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2009 andrew777 a jekie jest twoje zdanie bo czytam i wnioskuje ze sie b dobrze znasz , jak mowiles wczeniej na marki nie patrz powiedz mi co sadzisz o amd phenom2 jestem graczem, btw kumple sie smieja ze chce wpakowac sie w i5 zamiast podrasowac 775 dac e8400 + r4890 i skrecic go na 4ghz ??? co tu jest racjonalne a co nie??? btw czy wogole taki xeon wszedlby mi na moje mobo msi neo 2 fr p35??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 20 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2009 E8400 jest dość dobry. O późniejszej modernizacji można zapomnień, bo nic na 775 już nie wyjdzie. W grach, które wykorzystują 4 rdzenie będzie słabszy od I5, PII. Gdybym ja miał teraz kupować to wołałbym trochę dołożyć i zamiast I5 + HD4890 kupiłbym PII x4 C3 i HD5850. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Art385 Opublikowano 20 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2009 a ja bym olał, wpakował E8400 podkręcił i nie ładował się w nic mocniejszego co najwyżej grafe zmienić choć tez nie widzę większego sensu. Stałem ostatnio przed podobnym dylematem ja gram w 1360x768 i stwierdziłem, że nie ma po co wymieniać GTA4 chodzi nie najgorzej na High na standardowych ustawieniach + cienie trochę podkręcone, crysis dawno za mną a reszta śmiga super a jak chcesz naprawdę małym kosztem to E5200 i kręcić, tam gdzie mój E2180 dostawał czkawki i zadyszki np. w Wiedźminie w wyzimie handlowej tam E5200 idzie jak nóż przez masło. Rozważ czy jest ci naprawdę potrzebne 4 rdzenie czy masz tak jak ja co roczny zimowy napad, że trzeba sprzęt zmieniać. Z resztą części które masz będą teraz bardzo powoli tracić na wartości także spieszyć się nie musisz poczekaj sobie spokojnie do przyszłego roku siedząc na E5200 czy E8400 a potem za jeszcze mniejszy cash siądziesz na I5 czy PI. Przesiadka miała by sens jakbyś grał w FHD a tak to raczej narazie nie ma sensu chyba, że dla sportu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Preston81 Opublikowano 20 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2009 (edytowane) wiesz nie chodzi o modernizacje, kompa zmieniam tak 1 na 2 lata, wlasnie nadchodzi czas , ale moge to troche przelozyc kupujac grafe i tego 8400 ,to by mi wystarczylo ,a ten xeon co o nim myslisz wszedl by mi na moje mobo wogole?? poprostu na dual core gry sie czasem dławia ale nie narzekam we wszystko moge naprawde godnie pograc no oprocz crysisa i mowiac o plynnosci mowie o wysokich fps np 100 fps w grach na source a nie o 30 fps np w crysisie nie jeden powie ze gra mu smiga no niestety jestem bardziej wybredny i nie podnieca mnie gra na 30 fps wole miec min te 60 - ponoc ludzkie oko tyle lapie ale pograjcie na cs w 60 fps i na 100 zobaczycie roznice ... mozna zmienic platforme na i5 spokojnie jak sie siedzi na jakims athlonie x2 lub sempronie bedzie super roznica wiem to ale tu no sam nie wiem kase wywalic jest latwo pozniej boli ze jednak to co kupilem nie spelnia moich oczekiwan itd kolko sie zamyka z ciekawosci przelozylem u kumpla grafe do siebie ma r4890 mialem + 15-20 fps wiecej zadna rewelka ale moj procek dlawil wszystko dlatego tez pomyslalem o tym e8400 @3,6-4ghz ze do tego troche by mi pomogl ....? a to i 5 cz p2 troche kusza ale cz sie oplaci? mysle ze nie jestem w kropce nie wiem co poczac.... Art385 wiedzmin na tym kompie co mam leci w FHD bez zajakniecia ale co mi po tym jak blokerem fps jest sam monitor lcd ~60 hz vsync on :) - do cs'a wylaczam vsynca , crysis zawsze bedzie mial malo chyba zebym w sli wrzucil 2 najnowsze karty na szczescie wybralem mobo ktore nie ma sli by mnie pozniej nie kusilo, juz 1 na tym wtopilem troche kasy i wiecej tego nie zrobie.SLI mowie NIE:) co do e 5200 wole tego e8400 bedzie mocniejszy nie o sam zegar tu chodzi mojego dc moge jeszcze podkrecic ale to nic nie daje ...a uwazam ze rocek ktory mam byl - jest rewelacyjny lookam cz xeon pojdzie na mojej mobo ale widze ze raczej nie http://www.msi.com/index.php?func=prodcpu2...incat_no=1#menu Edytowane 21 Grudnia 2009 przez Preston81 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 21 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2009 Xeon to to samo co E8400, tylko taki bardziej wyselekcjonowany. Lepsze OC, mniejsze napięcie itp. Ja bym na Twoim miejscu brał PII, 4 rdzenie czasami się przydają. W samym windowsie da się odczuć różnicę gdy używasz większej ilości programów na raz. A kilka gier już jako tako korzysta z 4 rdzeni. Np to felerne GTA4, niby korzysta, ale ona bardziej potrzebuje 4 rdzeni żeby dało się wogle grać, ta gra ma zerową optymalizację. Sam mam PhenomaII i jestem zadowolony. W porównaniu do X2 @ 3,3GHz poczułem spory przyrost mocy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Preston81 Opublikowano 21 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2009 ale x2 byly porazka nie ma co porownywac, btw ile masz w marku 06? na defaulcie , podkrecales tego pII jak sie kreci?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 21 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2009 X2 to nie była porażka, tylko zostały wystawione przez AMD do nierównej walki z C2D i DC. W swoich czasach kiedy konkurowały z P4 miażdżyły konkurencję. W smarki nie gram więc nie wiem ile jest pkt. Kręci się całkiem ok, mi wystarcza do wszystkiego 3,2GHz na 1,2V. Puściłem go na 4GHz ale tempy były albo za wysokie albo było z głośno, więc sobie odpuściłem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Preston81 Opublikowano 21 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2009 no to ogolnie porazka bo nie mieli nic mocnego by konkurowac z intelem pamietam jak pojawily sie x2 i cd ,c2d kumpel wzial x2 ja cd ktore mam teraz ogolnie moj komp zgniatal tego x2 a mielismy te same grafy ten sam ram i po tym wlasnie amd mialem uraz bo poprzednio mialem amd athlon 64 a jeszcze wczesniej XP , myse ze ten nowy phenomik jest dobry ale tylko w black ed Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 21 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2009 (edytowane) Jedyna róznica między BE a normalną wersją to odblokowany mnoznik i obsługa BEMP. Mnożnik nie ma znaczenia bo OC jest identyczne, BEMP daje lekki przyrost mocy ale 1 że nie w grach, 2 że tego nie odczujesz, 3 że to zwykłe podbicie zegarów NB, które możesz sam osiągnąć poprzez OC no i 4 działa tylko na AM3 i jest to programowe (amd overdrive), nie każde pamięci dadzą radę. X2 były stworzone do konkurowania z P4 i od początku nie miały szans z C2D, nie ta epoka po prostu. To tak jakbyś wystawił Athlona XP przeciwko Athlonowi 64, więc niema sensu porównywać X2 do C2D lub DC (to samo co c2d). Poza tym Athlon wiele gorszy od E2xxx nie był, potrzebował większego taktowania żeby dogonić Intla, ale różnice nie były tak ogromne. Zresztą X2 pojawiły się znacznie prędzej, bo już na 939 i na AM2 zmienił się tylko socket i obsługa pamięci, wydajność pozostała na bardzo podobnym poziomie. Phenom II to już inna technologia, więc też nie ma sensu porównywać tych cpu. Każda firma ma wzloty i upadki. AMD długi czas nie miało co wystawić przeciw C2D ale dzięki PII się pozbierali. Edytowane 21 Grudnia 2009 przez NeoMagNeT Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pix3l Opublikowano 21 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2009 (edytowane) Twoj obecny sprzet wystarczi Ci na najblizszy 0.5-1 rok. Jedyne czego mu moze brakowac to ram, wiec mozesz dorzucic 2gb, a jak juz naprawde "musisz" to wsadz tego E8400. Imo to poczekaj jeszcze z modernizacją, mam podobna konfiguracje i nie narzekam(a gram w 1280x1024, btw co wy z tym gta4? ja nie mialem najmniejszych problemow...) a upgrade planuje na przyszly rok. Bedzie nowy sprzet, nowe ceny i nowa wydajnosc. Edytowane 21 Grudnia 2009 przez pix3l Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 21 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2009 Bedzie nowy sprzet, nowe ceny i nowa wydajnosc.Jak na to wpadłeś? Tak można czekac do usranej śmierci, bo cały czas będzie nowy sprzet, nowe ceny i nowa wydajnosc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Art385 Opublikowano 22 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2009 (edytowane) Twoj obecny sprzet wystarczi Ci na najblizszy 0.5-1 rok. Jedyne czego mu moze brakowac to ram, wiec mozesz dorzucic 2gb, a jak juz naprawde "musisz" to wsadz tego E8400. Imo to poczekaj jeszcze z modernizacją, mam podobna konfiguracje i nie narzekam(a gram w 1280x1024, btw co wy z tym gta4? ja nie mialem najmniejszych problemow...) a upgrade planuje na przyszly rok. Bedzie nowy sprzet, nowe ceny i nowa wydajnosc. Nie daj się im naciągnąć :) zaraz mnie za to zjedzą :) Wstaw E8400 czy E5200 i olej na koniec roku nie opłaca się nic kupować lepiej około lutego. Ja w tym roku miałem przechodzić na I7 ale po kalkulacjach wybrałem nowe audio nie żałuje ani złotówki bo dalej gram w to co chce jak chce ale za to z jakim dzwiękiem a to robi kosmiczną różnicę, nawet w GTA 4 tłukę na High z patchem 1.4 bo tak mi gra ustawia i gania ok dużo lepiej niż na konsoli :) bo to moje 3 podejście do gry. Teraz miałem skakać na AII X4 i najpewniej jakiegoś AMD785 to wydałem na dwie pary słuchawek i kartę i jestem jeszcze bardziej zadowolony :D także sprawdź czy nie potrzebujesz poprawiaczy nastroju gdy nie grasz ;) Edytowane 22 Grudnia 2009 przez Art385 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Preston81 Opublikowano 26 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2009 (edytowane) a jesli zdecyduje sie na phenoma 2 to jakie mobo polecacie? bo mam takie zestawy : Intel Core i5-750 2,66 GHz 8MB cache s. 1156 Box A-Data XPG X-Series DDR3 Dual Chanel 4GB 2000 9-9-9-24 XMP Ready OC Gigabyte GA-P55-UD3 P55 s.1156 daje to 1555 zl lub z MSI P55-GD65 IP55 s1156 1665 zl lub z Asus P7P55 LX P55 s.1156 1509 zl zestaw nr 2 AMD Phenom II X4 955 Black Edition s.AM3 BOX Asus M4A78T-E 790GX s.AM3 A-Data XPG X-Series DDR3 Dual Chanel 4GB 2000 9-9-9-24 XMP Ready OC daje to 1387 zł co do platformy z amd nie wiem jakie mobo bylo by dobre do oc ..... nie wiem jak tez z pamieciami czy nic sie tam nie gryzie , tk samo z i5 .... pozostaje 3 opcja wladowac e8400 e0 @ 4,0 ghz + silna grafa mozliwe r5850 koszt ok 1480 zl do zestawu 1i 2 maxymalnie bylo by mnie stac na dolozenie r4890 ale nie wiem czy to oplacalne przed lutym bo maja sie pojawic nowe karty zielonych ???? Edytowane 26 Grudnia 2009 przez Preston81 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 26 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2009 (edytowane) GA-MA770T-UD3P HD5850 można kupić za 1200zł, a nie 1500zł. Edytowane 26 Grudnia 2009 przez andrew777 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Preston81 Opublikowano 26 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2009 piszac 1480 zl mialem na mysli proc + grafa:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...