Skocz do zawartości
Ayua

Nowy Komp, Brak Windowsa, Brak Bootcmr

Rekomendowane odpowiedzi

Wczoraj kupiłem nowego kompa. Zacząłem sobie instalować Windows 7 Home premium 32-bit. No i się instalował jakoś, ale zapomniałem że lepiej wpierw zformatować dysk, więc anulowałem tę instalacje. Uruchomiłem kompa ponownie i teraz gdy ma czytać płytę pojawia się błąd;"brak bootcmr, nacisnij alt+ctrl+del aby zresetować". I tak mogę w kółko.

Co jest przyczyną błędu? Coś się boje, że jest coś nie tak z płytą główną, ale to przecież nówka. Resety kompa nic nie dawają, wyłączanie i włączanie zasilania też nic nie daje. Ogólnie nawet gdy niema żadnej płyty, albo jest odłączony napęd to dalej jest to samo.

Może reset biosa?

Pozdrawiam.

Zmieniłem w biosie żeby startował z płyty a nie dysku. No i niby startuje, ale instalacja się nawet nie zaczyna, widać tylko czysty pulpit.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przyczyną jest to, że zabrałeś się za coś, o czym nie masz pojęcia. O ile mi wiadomo, nie można zainstalować systemu na RAW. Musisz sformatować dysk. Instalator zapewne to zrobił, ale przydzielił całe miejsce na dysku na partycję systemową.

Podłącz dysk do innego kompa i usuń partycje. Następnie podłącz do tego nowego, włącz instalator i wydziel 25-30 GB (lub więcej - wedle potrzeb) na partycję systemową. Zainstaluj system. Następnie z poziomu zarządzania dyskami utwórz na reszcie wolnego miejsca partycję rozszerzoną, a na niej 2 lub więcej dysków logicznych. W razie problemów skorzystaj z pomocy w Windows.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi