Skocz do zawartości
1pr0

Asrock P4i65g Problem Z Sata

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam problem z ww. płytą główną - po podłączeniu dysku na SATA (WD 800JD22LSA0) zawiesza się podczas wykrywania napędów itp... Dodam, że dysk jest w 100% sprawny i działał wcześniej z tą płytą.

Moja konfiguracja:

2x256MB DDR400 Goodram i V-Data

Celeron 2,6GHz

AsRock P4i65G (bios najnowszy)

WD 800JD22LSA0 (SATA)

Seagate U5 40GB

IGP

Seasonic SS-500HT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam tą samą płytę i odnośnie dysków SATA, to upewnij się, że kontroler jest włączony (bodajże w sekcji "Chipset settings" masz tą opcję) i ustaw wykrywanie na danym kanale - sam nie wiem czemu jest domyślnie wyłączone dla SATA.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdzałem wszystkie opcje dot. dysków zmieniałem kable ale nic to nie pomogło ;/ Dopiero teraz zwróciłem uwagę że pod modelem dysku pisze: "Ultra DAM Mode-5 S.M.A.R.T. Capable but disabled" i w prawym dolnym rogu 0078 (wykonałem czynności opisane na stronie Asrocka, mimo to błąd dalej się wyświetla).

@Marians będę bardzo wdzięczny jak podasz mi dokładną opcję - być może coś pominąłem...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W zakładce Advanced wejdź do "SuperIO configuration"a następnie z listy przy "Serial Port Address" wybierz 3F8/IRQ4. Potem ponownie w zakłądce Advanced wybierz "IDE configuration" i ustaw tam SATA1 i SATA2 na Auto (bo domyślnie jest "Not Installed").

U mnie przy takich ustawieniach działa ładnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie wszystko co mówiłeś było włączone ;) Ale udało mi się to "naprawić" w IDE Configuration wybrałem SATA1 i ustawiłem Type na ARMD następnie podłączyłem dysk i ponownie uruchomiłem komputer i mogłem wejść do BIOSu tam ponownie w tej samej zakładce ustawiłem Type na AUTO i DMA Mode na 5.

Prawdopodobnie oznacza to, iż dysk zaczął się gryźć z mobo? Czy na podstawie tego iż w Windowsie wykrywa mi ten dysk mogę orzec że SATA jest sprawna (płyta ma iść na allegro...)?

Edytowane przez 1pr0

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi