rafi1133 Opublikowano 24 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2009 (edytowane) Cześć. Otóż mam pewien problem, a raczej pytanie. Na początku przedstawię Wam mój sprzęt: Intel E7400 ( 2x2.8 ) BOX Gainward GeForce 9800GT 1GB Seagate 500GB GoodRAM 2x2GB ddr2 Gigabyte ep31-d3sl Chieftec 500W Wiem, że nie jest to jakaś super maszyna, ale powinna wystarczyć. Posłużę, się tutaj przykładem Call of Duty 4. Oto są wymagania sprzętowe tej gry: Wymagania zalecane >CPU: 2.4 GHz dual core lub lepszy >RAM: 1GB dla XP; 2GB dla Visty >8 GB miejsca na dysku twardym >Karta graficzna: zalecane wsparcie 3.0 Shader. Nvidia Geforce 7800 lub lepsza lub ATI Radeon X1800 lub lepsza Wymagania minimalne >CPU: Intel® Pentium® 4 2.4 GHz lub AMD® Athlon™ 64 2800+ processor lub 1.8Ghz Dual Core Processor lub lepszy >RAM: 512MB RAM (768MB dla Windows Vista) >8 GB miejsca na dysku twardym >Karta graficzna: NVIDIA® Geforce™ 6600 lub lepszy lub ATI® Radeon® 9800Pro lub lepszy Mój komputer spełnia wszystkie, a nawet niektóre przewyższa o 2 razy. Mam monitor Samsung t190 (panoramiczna 19"). Myślałem, że w wyżej wymienioną grę pogram na full detalach w najwyższej rozdzielczości. Niestety przy nominalnej rozdziałce 1440x900 i normalnych (domyślnych, wszystko wygórowane nie jest) spadają mi fps. Oczywiście da się grać, a nawet nie jest tak najgorzej. FPS utrzymują się w okolicach 80. Jednak gdy np. wychodzę na duże pole walki spadają mi do 60. Jest to poniżej granicy "komfortowej gry", ponieważ gdy poruszam myszką obraz tak jakby pływa. Nie jest to z pewnością efekt smużenia monitora. Pokopanie w opcjach graficznych nie daje za dużo, a poza tym nie chcę grać na low detalach. Zmniejszałem już rozdzielczość i wszystkie detale dawałem na najniższe, ale to dało tylko kilkanaście fps. Teraz gram na 1280x720 i prawie wszystkich detalach na niskie i mam 120fps, jak strzelam 90 fps, jak wyjdę na duże pole to 80 fps, a jak strzelam, leci jakiś samolot czy coś, to spadają do 60. Czasami zdarza się nawet, że na 2-3 sekundy spadają mi fps do 20-30, ale to jakoś mnie tak bardzo nie denerwuje (nie jest to spowodowane przez grafikę) Myślałem, że z takim sprzętem, to pogram w to spokojnie bez patrzenia na liczbę fps. Dodam, że na pewno to nie wina samej gry, ponieważ na innych (choćby BF2) mam podobnie. Troszkę mnie to dziwi. Najprawdopodobniej po prostu jest to normalne, a ja jestem na takie coś uczulony, ale przecież patrząc na wymagania gier nie będę ich mnożył przez 2. Kompa nie mam zasyfionego, wirusy też raczej odpadają, temperatury w normie, a z resztą od początku tak było. Liczę na Waszą pomoc. Z góry dziękuję. Nie wiem czy odpowiedni dział, ale lepszego nie znalazłem. Edytowane 24 Grudnia 2009 przez rafi1133 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tagasu Opublikowano 24 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2009 Prawdę mówiąc, to 80 czy 60fps to gra powinna być bardzo płynna - tym bardziej, że dla większości osób fps w granicach 30-40 jest wystarczający, a granicą płynności jest przeważnie coś w okolicach 25. Myślę, że po prostu odrobinę przewrażliwiony jesteś na tym punkcie - po prostu przestań się tym przejmować ;) Jeśli jednak chciałbyś trochę szybciej, to spróbuj procka lekko podkręcić - choćby na coś w okolicach 3.2GHz. Może coś pomoże. BTW, temacik raczej w "Podstawowych Zagadnieniach" powinien wylądować aniżeli w dziale "Gry" ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yuucOm Opublikowano 24 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2009 podkręć proca na 3 z hakiem. 9800 to to samo co 8800 wiec żadne demo już ale cod4 powinen w full chodzić spoko spadając rzadko do 60 fps Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregu Opublikowano 24 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2009 taa proc albo stery do bani od grafy, są lepsze i gorsze do tej gry niemniej 1 miejsce to proc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafi1133 Opublikowano 24 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2009 Wątpię żeby procek 2x2.8 Ghz był słaby i ograniczał kartę graficzną. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tagasu Opublikowano 24 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2009 Wierz mi, że w przypadku nowoczesnych kart i gier jest to możliwe. Lekkie OC choćby w granicach 3.2GHz z pewnością da kilka % zysku ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mhrok Opublikowano 24 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2009 Wątpię żeby procek 2x2.8 Ghz był słaby i ograniczał kartę graficzną.Może po prostu sprawdź, a nie będziemy cię teraz przekonywać, że jednak jest tak a nie inaczej. Nic to nie kosztuje przecież ;D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
innocent Opublikowano 24 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2009 Podkręć do 3/3.1 i zobacz czy coś się zmieni... Ale widać nie ma sensu odpowiadać bo Ty sam już sobie odpowiadasz... Jak wątpisz to wymyśl coś lepszego...!! A jakie procesy masz podczas gry? Bo mi w COD4 na 8600 gt chodził na full w 1680x1050 i 30/24 fp. Ale dysk goły był. A jak masz 60 fps i zacinka to raczej nie wina grafy ani proca tylko dysku. Doczytuje sobie coś albo np. program obsługuje jakis. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafi1133 Opublikowano 24 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2009 Ok, już Wam wierzę. Ja nie mam w tej grze żadnych zacinek itp., tylko po prostu przy <70fps komfort gry znacznie spada, zaczyna mi wszystko tak jakby pływać po ekranie (nie ma żadnych pogorszeń w obrazie, ale myszka ma jakby płynność 1000000) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gemtin1 Opublikowano 24 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2009 Wyłącz Frapsa i graj dalej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ohuzo Opublikowano 24 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2009 może ja podepnę się pod ten temat bo mam bardzo podobny problem. sprzęt taki: e8400@4Ghz 4x1Gb ddr2 @~1000Mhz dwie barki .11 w raid0 HD4870x2 (bez o/c) zasilator tagan bz1100 wyświetlacz tv 32" fullhd windows7 x64 W cod mw2 niby jest wszystko ok, trzyma stałe defaultowe 85fps ale gdy już zmienie maxfps na 250 to czasem występują spadki do 180-200fps, normalnie biegnę sobie po mapie nie ma żadnych wybuchów czy coś, tak bez jakiejś przyczyny spada liczba klatek. Oczywiście mówię o trybie multi, detale na low, aax2, fullhd. W cod4 nie mam takich problemów, fpsy trzymają się jak skała między 248-250. Najgorzej jest w Dirt2 singleplayer, tutaj mam wybrany preset detali na ultra, msaax8 liczba klatek waha się od 65-80+ lecz czasem nagle spadnie na dwie, trzy sekundy do 30fps (nigdy mniej ani więcej). Notorycznie zdarza się to na trasach w LA, czasem Londyn. Przy takim spadku fps zwykle wyścig się kończy bo przestaje panować nad autem i ściana bez możliwości retrospekcji... Co najmniej dziwne to jest bo nie ma tak, że gra sobie zwalnia do tych 30fps i wszystko dzieje się w miarę płynnie tylko nagle w ułamku sekundy z 80fps robi się 30fps i po tych paru sek wraca do normy. Dodam, że ściągnąłem fixa od ATI który to ma poprawiać wydajność w DIRT2. W RivaTuner sprawdzałem, czy czasem jeden z rdzeni GPU nie staje w tym momencie gdzie spadają fpsy ale wyszło mi, że w momencie spadku fps oba rdzenie są obciążone prawie tak samo (rdzen1 w 81%, rdzen2 w 79%), oba rdzenie też mają takie same takty core jak i ram. Wychodzi na to, że chyba nie jest to wina karty. Jakieś 2 tyg temu kupiłem win7x64 i zrobiłem czystą instalację więc wina systemu to chyba, też nie jest. Czy ktoś z was ma może jakiś pomysł jak naprawić mój komputer?:( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KiMR Opublikowano 24 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2009 A jak u was wyglądają temperatury? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ohuzo Opublikowano 24 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2009 Też brałem to pod uwagę, ale temperatura core/ram/ambient w zasadzie nie przekracza 80*, no czasem core do 85* dobije ale to nie ma znaczenia bo dla testu ustawiłem wentylator na 100% - temperatury były wtenczas w okolicach 60* a fpsy spadały tak samo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tagasu Opublikowano 24 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2009 A temp. grafy jak wygląda? Poza tym lepiej niech procesor też ma niższą temp., bo to 80/85 stopni na pewno z czasem odczuje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KiMR Opublikowano 24 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2009 On chyba podał temp grafy. U mnie jak temperatura przekraczała 80* to FPSy dość znacznie spadały. Ale jak przy 60* to samo to ja nie wiem co moze byc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ohuzo Opublikowano 24 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2009 (edytowane) Tak to były temperatury GPU odczytywane z RivaTuner. Z tego co się orientuję 70-85 stopni podczas obciążenia to standardowa temperatura dla tej karty. Temperatura procesora podczas gry to jakieś 55 stopni, w czasie godzinnej sesji orthosa prio9 maksymalna temperatura to 68 stopni. Edytowane 24 Grudnia 2009 przez ohuzo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafi1133 Opublikowano 24 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2009 Temperatury masz w normie więc to nie jest ich przyczyna. Karta może spokojnie mieć 100, ale zalecałbym poniżej 90. Ja mam takie (w stresie): Rdzenie procesora: 52 , 48 Karta grafy: 68 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ohuzo Opublikowano 24 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2009 Właśnie wyeliminowałem następną przyczynę. Myślałem, że to może procesor zwalnia bo mam włączoną tę funkcję obniżania mnożnika. Niestety to nic nie dało dalej ścinki w Dircie są. Zmniejszenie jakości grafiki na preset medium też nic nie daje. Ze 120fps spada w tym samym momencie do 30fps, dwa pierwsze zakręty na trasie LA. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KiMR Opublikowano 24 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2009 Jeżeli zawsze w tym samym momencie spadaja FPSy to może coś z grą jest nie tak? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Seba66 Opublikowano 24 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2009 U mnie problemem w grach z niskim minimalnym fps były porty usb, jak miałem podłączoną myszke lub pada, i nie wiem do tej pory czemu tak sie działo. Traciłem 600pkt w 3dmark06 aktualnie mam coś koło 9900.Także przyczyną może być karta dźwiękowa, szczególnie integry. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 24 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2009 A może microstuttering? Niestety objawia się na kartach łączonych w CF i kanapkach czyli 4870X2 itd. to właśnie takie chwilowe spadki FPS. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ohuzo Opublikowano 24 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2009 (edytowane) Sprawdziłem właśnie pamięć RAM programem memtest86+. Trwało to godzinę, przeszły 2 pasy i 0 błędów. Ktoś coś wspomniał o doczytywaniu z HDD, może to być przyczyną. Czym, jakim programem sprawdzić dyski w RAID'zie? @Seba66 sprawdzę to z tymi portami, spróbuję zamienić myszkę, klawiaturę portami. Oprócz tego w USB mam jeszcze kartę wifi. No i jeszcze kierownica, ale wcześniej jak sprawdzałem to było bez podłączonej kierownicy więc ta winna nie jest. Co do dźwiękówki, mam X-FI a integra jest w biosie wyłączona. Nawet odinstalowywałem ten Rapture3d co się z grą instaluje bo ponoć zabiera do 20% procesora ale to też nie wnosi żadnej różnicy. @Fredek to nie jest microstuttering, ten nie powoduje spadków fps mierzalnych np. frapsem. Można go odczuć poprzez delikatne szarpanie obrazu tak czy owak ja tego nie widzę. Poza tym na kartach ATI microstuttering nie jest tak odczuwalny jak u Nvidii. @Kimr przeinstalowałem grę już bodajże 3 razy. Edytowane 24 Grudnia 2009 przez ohuzo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
innocent Opublikowano 24 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2009 Dyski. Jak grasz dojdź do momentu zawieszania się giercy (te zwiechy) i ctr alt del i manager zadań. Tam zobaczy jakie procesy masz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
XxMARIOxX Opublikowano 30 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2010 witam. jesli mozna to podpinam do do tematu... ja rowniez mam problem z cod4 i mala ilascia fps..:( mianowicie nie mam nawet stalych 100fps :( pomocy..:( sprzet AMD 5200+ z 2,7 krecony na 2,9 x2 grafika. GF GTX 460 gigabyte 1gb ram patriot pc2-6400 2x2gb tv 32 cale system win7 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DJH83 Opublikowano 30 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2010 (edytowane) @up Stosunkowo słaby proc do tego go jeszcze win 7, gdzie często obciążenie procesora w grach jest większe (zwłaszcza na nv), więc nic dziwnego... Edytowane 30 Grudnia 2010 przez DJH83 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 30 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2010 Mam monitor Samsung t190 (panoramiczna 19"). Myślałem, że w wyżej wymienioną grę pogram na full detalach w najwyższej rozdzielczości. Niestety przy nominalnej rozdziałce 1440x900 i normalnych (domyślnych, wszystko wygórowane nie jest) spadają mi fps. Oczywiście da się grać, a nawet nie jest tak najgorzej. FPS utrzymują się w okolicach 80. Jednak gdy np. wychodzę na duże pole walki spadają mi do 60. Jest to poniżej granicy "komfortowej gry", Raczej będziesz musiał zmienić monitor ... bo ten zapewne nie wyświetla więcej niż 60 fps ;) witam. jesli mozna to podpinam do do tematu... ja rowniez mam problem z cod4 i mala ilascia fps..:( mianowicie nie mam nawet stalych 100fps :( pomocy..:( sprzet AMD 5200+ z 2,7 krecony na 2,9 x2 grafika. GF GTX 460 gigabyte 1gb ram patriot pc2-6400 2x2gb tv 32 cale system win7 Ten TV zapewne też nie wyświetli więcej niż 60 klatek/s (nawet jeśli to model 100 Hz to przyjmuje 50 fps a kolejne 50 jest interpolowanych) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 30 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2010 No proszę, Kyle forumowy specjalista od monitorów chyba przez jakąś TN'ką siedzi hahaha Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 30 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2010 No proszę, Kyle forumowy specjalista od monitorów chyba przez jakąś TN'ką siedzi hahaha Możesz rozwinąć? ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 30 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2010 Użytkownik rafi1133 dnia 24 grudzień 2009 - 10:05 napisał ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 30 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2010 Użytkownik rafi1133 dnia 24 grudzień 2009 - 10:05 napisał ;) Wiem, zauważyłem zaraz po napisaniu swojej wiadomości ... ale za to: Użytkownik XxMARIOxX dnia 30 grudzień 2010 - 00:54 napisał;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...