Skocz do zawartości
wrrrr

Net I Dzwiek Na Nowej Plycie Glownej

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Wczoraj kupilem sobie plyte glowna z procesorem (ASUS P4PE-X TE i Intel Pentium 4 3.0 GHZ PRESSCOTT). Wszystko ladnie pieknie, zainstalowalem windows bez problemow. Podczas wlaczania komputera zauwazylem, ze w biosie jest ustawione takotwanie 15x100 wiec zmienial na 15x200 (3.0) i co sie okazuje? Ze podczas wlaczania komputer sie wiesza i musze dac reset. Wlaczyl sie bez zwiechy dopiero gdy ustawilem 15x190. No to dalej, zainstalowalem stery do karty graficznej, do sieci. Gdy ustawilem 15x190 internet nie dzialal (mam radiowke i pisalo ze sa dostepne nadajniki ale nie moglem sie podlaczyc). PO jakims tam czasie komibnowania udalo mi sie wlaczyc neta, ale nie na 15x190. Gdy mam ustawienia to net na chwile dziala, pozniej sie wylacza i tak co chwile bylo. nawet nie zdazylem wlaczyc firefoxa zanim sie wylaczyl. Maximum internet dzialal na 15x180.

Dobra ide dalej, chce instalowac sterowniki do dzwieku, gdy juz instalacja dobiega konca wyskakuje komunikat:

Driver Not Found - Please Reboot Your System and Try Again

Co mam zrobic zeby internet dzialal na chociaz 15x190 i jak zainstalowac stery do dzwieku? POMOCY!

RAM: 256MB

Zasilacz: ModeCom ATX FEEL 2 350

Grafika: Palit Radeon 256/128

Sieciowka: Ralink Turbo Wireless LAN CARD

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

musisz poszukać opcji ustawiania prędkości PCI-e i PCI, w niektórych BIOS'ach jest to blokada a w niektórych trzeba wpisać wartość. W niektórych jest do wybrania tryb synchroniczny i asynchroniczny, wtedy trzeba asynchroniczny i pci na 33 a pciE na 100. wtedy nie powinno być żadnych problemów nawet po oc procesora:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie mam nigdzie opcji zeby wlaczyc dzwiekowke w biosie, szukalem z 30min.

sprobuje ustawic AGP na 66, zobaczymy jakie beda rezultaty.

sterowniki? podaj prosze link, instalowalem do chipsetu i nic to nie dalo ;/

inny zasilacz podepne w niedziele jezeli nic innego nie pomoze. jak to nie da rady bede zmuszony kupic dzwiekowke.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawe. Wg instrukcji (strona 2-22) z tej strony masz "Onboard AC97 Audio Controler", a w nim opcje 'Auto' (czyli włączone) i 'Disabled' czyli wyłączone.

Odnośnie drugiej opcji, to w biosie jest "AGP/PCI Frequency Settings", która można ustawić na Auto lub Manual. W przypadku Auto, zmieniają się one wraz z podkręcaniem FSB, czyli nic dobrego. Ustawienie na Manual odblokowuje opcję niżej, w której możemy na stałe wymusić standardowe 66MHz/33MHz.

Najnowsze sterowniki do dźwięku (jak i do płyty), można pobrać także na powyższej stronie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ustawilem AGP/PCI na 66/33 mam ustawiony procek na 2.85 (chyba wiecej sie nie da na tej plycie bo lapie zwiechy). Net dziala bez problemu, stery do dzwieku sie zainstalowaly, ale nie ma dzwieku. Niby wykrywa wszystko, soundmax zainstalowal sie bez problemu ale w glosnikach czy sluchawkach nic nie slysze. Co moze byc nie tak?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, mam zrobione tak. do wejscia wkladam glosniki i w glosniakch mam wejscie na sluchawki. i mam takie przelaczenie.

sprobuje reinstall sterow, jakie beda rezultaty napisze.

//EDIT

reinstall sterow nie pomogl, nadal to samo. pisze ze dzwiek jest, urzadzenia tez sa ale nie dziala.

Edytowane przez wrrrr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sciagam jeszcze jakies inne stery, moze podziala. jak nie to zrobie tak jak ty mowisz i odpisze. jezeli nic nie wykombinuje do jutra to w poniedzialek bede zmuszony kupic nowa karte muzyczna :/

//EDIT

odlaczam, podlaczam i nic. nadal bez dzwieku.

Edytowane przez wrrrr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam. ja może podepnę się pod temat :rolleyes: mam podobny problem na płycie ASUS P4P800-X, intel pentium 4 2,4Ghz zasilacz jakiś Deer (wiem że nie jest najlepszy no ale) otóż po zmianie windowsa z XP na 7 dźwięk działa dopóty dopóki nie podkręcę procesora (używam funkcji AiOverclocking) przy podkręceniu o 10% dźwięk działa natomiast wyżej 20% i 30% system nie widzi karty dźwiękowej. nie jestem w stanie powiedzieć czy tak samo działo się na XP.

dodam że temp w stresie wg. everesta nie przekraczała 44*C

post-177933-1261859154_thumb.jpg

Edytowane przez maro0912

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po pierwsze to spróbuj kręcenia ręcznie, a nie za pomocą jakiś aplikacji - masz w tym dziale stosowny poradnik

A po drugie radzę zmienić zasilacz - osobiście bałbym się na nim cokolwiek kręcić.

tak co do zasiłki to wiem ale obecnie kasy brak więc zmienię gdy będę zmieniać platformę całą

to nie jest aplikacja a funkcja w BIOS-ie która sama dostosowuje taktowanie i napięcia spróbuje ręcznie pokręcić może coś z tego wyjdzie

Edytowane przez maro0912

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro to funkcja w BIOS'ie, a do tego sama ustawiająca napięcia to tym bardziej z niej nie korzystaj - w skrajnych przypadkach może dać Ci takie napięcie na procka, że ho ho ;) Dlatego najlepiej kręć ręcznie, powoli - zawsze bezpieczniej, a i załapiesz trochę wprawy w tym ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro to funkcja w BIOS'ie, a do tego sama ustawiająca napięcia to tym bardziej z niej nie korzystaj - w skrajnych przypadkach może dać Ci takie napięcie na procka, że ho ho ;) Dlatego najlepiej kręć ręcznie, powoli - zawsze bezpieczniej, a i załapiesz trochę wprawy w tym ;]

ok dzięki właśnie próbuje po troszku :razz:

jedyne co mnie zastanawia to to dlaczego system działa raczej stabilnie ale nie działa dźwięk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no cóż albo to wina zasiłki albo windy albo płyty która jest już wiekowa i są z nią różne dziwne problemy

doszedłem do FBS 145 wszystko działa. 30 min pod orthosem wszystko stabilne dłużej nie sprawdzałem

natomiast FBS 150 system zaczyna się wieszać i pada dźwięk przy ustawieniu napięcia 1.325 dowala mi bluescreen

będę teraz po 1Mhz skakał może co z tego więcej będzie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

doszedłem do taktowania 2682MhZ (149x18) żadnych problemów ze stabilnością wszystko ładnie działa natomiast ustawienie taktowania 2700 MhZ (150x18) i więcej powoduje to że nie ma dźwięku.

macie jakieś pomysły z czego może to wynikać?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O tym jest ten temat cały!!! musisz ustawić taktowanie pci e na 100 albo na agp na 66:P i pci na 33 i powinno działać:P jak nie bedzie takiej opcji to może być coś typu "lock PCI bus speed" czy jakoś tak i to musisz włączyć...

dzięki wielkie działa :D ach to moje czytanie :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi