Skocz do zawartości
Makchiavelli

Ubezpiecznie Zdrowotne - Opłacane Samemu.

Rekomendowane odpowiedzi

Znalazlem sie w sytuacji, ze jedynym wyjsciem jest ubezpieczenie sie prywatnie.

Ktos sie orientuje ile takowe moze kosztowac?

Zalezalo by mi zebym mogl sobie chodzic do mojej miejscowego osrodka zdrowia, no i ew. nie daj boze jakies leczenie szpitalne.

Pytam orientacyjnie was bo moze ktos sie orientuje.

Tak czy siak pewnie zadzwonie gdzies do jakiegos ubezpieczyciela i sie popytam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem o czym przedmowcy pisza, ale moze chodzi ci o cos w stylu Lek Med w Warszawie ? To nie jest ubezpieczenie, ale prywatny zaklad opieki. Czy ubezpieczyciele maja tego typu oferte i w jakich pozniej placowkach sie leczysz to nie wiem, do tej firmy co powyzej zazwyczaj wysyla sie pracownikow, ktorym zagwarantowana dodatkowa prywatna opieke med.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znalazlem sie w sytuacji, ze jedynym wyjsciem jest ubezpieczenie sie prywatnie.

Ktos sie orientuje ile takowe moze kosztowac?

Zalezalo by mi zebym mogl sobie chodzic do mojej miejscowego osrodka zdrowia, no i ew. nie daj boze jakies leczenie szpitalne.

Pytam orientacyjnie was bo moze ktos sie orientuje.

Tak czy siak pewnie zadzwonie gdzies do jakiegos ubezpieczyciela i sie popytam.

Możesz zawrzeć z NFZ umowę na dobrowolne ubezpieczenie zdrowotne. Koszt ok. 290zł/mies.

ubezpieczenie zdrowotne płaci sie do zusu

No co Ty nie powiesz?! :D Puki co była mowa o zawarciu umowy a nie o płaceniu.

Aż sprawdziłem z ciekawości i umowę zawiera się z NFZ a do zus (zakładu utylizacji szmalu ;) ) zgłasza się fakt jej zawarcia.

(Dz. U. z 2008 r. Nr 164, poz. 1027 art. 68)

Nie wiem o czym przedmowcy pisza, ale moze chodzi ci o cos w stylu Lek Med w Warszawie ? To nie jest ubezpieczenie, ale prywatny zaklad opieki. Czy ubezpieczyciele maja tego typu oferte i w jakich pozniej placowkach sie leczysz to nie wiem, do tej firmy co powyzej zazwyczaj wysyla sie pracownikow, ktorym zagwarantowana dodatkowa prywatna opieke med.

Przedmówcy pisali o tym, co specjalnie dla Ciebie wytłuściłem.

Również jestem ciekaw, czy jakiś prywatny ubezpieczyciel posiada taką ofertę? Ale biorąc pod uwagę niezdrową konkurencję ze strony państwa, raczej w to wątpię.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziekuje wszystkim za odpowiedzi. Teraz juz wiem, ze tylko ZUS

Jak najdalej od zus. Są prywatne firmy u których można wykupić usługi medyczne i płacić miesięczny abonament. Wybadaj w google.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

badalem ...

ale trafilem chyba tylko na takie cos, ze dany ubezpieczyciel ma kontrakty tylko z niektorymi osrodkami zdrowia

No ale zastanów się jak ty potrzebujesz z tego korzystać. Zakładam że nie żyjesz na walizkach tylko w swoim mieście. Jeżeli tak to wystarczy Ci ośrodek zdrowia w Twoim mieście który świadczy takie usługi, a nie potrzebujesz dostępu do tandetnej państwowej służby zdrowia w całym kraju. Oprócz tego weź sobie jakieś NNW do OC za 20zł i już masz full wypas.

Jak najdalej od ZUS i NFZ.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Czyli ubezpieczenie zdrowotne w zusie nie jest obowiązkowe?

2. Jak wtedy wygląda sprawa refundacji leków,

3. albo kiedy po potrąceniu przez samochód wyląduje się w szpitalu(i przewiezie mnie tam karetka)?

1. Przymus ubezpieczenia zdrowotnego w Polsce obowiązuje następujące osoby:

Obowiązkowe ubezpieczenie zdrowotne jest regulowane przez art. 66 ustawy z dnia 27 sierpnia 2004 r. o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych ( Dz.U. z 2004r Nr 210 poz.2135.)

"Art. 66.

1. Obowiązkowi ubezpieczenia zdrowotnego podlegają:

1) osoby spełniające warunki do objęcia ubezpieczeniami społecznymi lub ubezpieczeniem społecznym rolników, które są:

a) pracownikami w rozumieniu ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych,

b) rolnikami lub ich domownikami w rozumieniu przepisów o ubezpieczeniu społecznym rolników,

c) osobami prowadzącymi działalność pozarolniczą lub osobami z nimi współpracującymi,

d) osobami wykonującymi pracę nakładczą,

e) osobami wykonującymi pracę na podstawie umowy agencyjnej lub umowy zlecenia albo innej umowy o świadczenie usług, do której zgodnie z przepisami Kodeksu cywilnego stosuje się przepisy dotyczące zlecenia, lub osobami z nimi współpracującymi,

f) osobami duchownymi,

g) członkami rolniczych spółdzielni produkcyjnych, spółdzielni kółek rolniczych lub członkami ich rodzin,

h) osobami pobierającymi świadczenie socjalne wypłacane w okresie urlopu oraz osobami pobierającymi zasiłek socjalny wypłacany na czas przekwalifikowania zawodowego i poszukiwania nowego zatrudnienia, a także osobami pobierającymi wynagrodzenie przysługujące w okresie korzystania ze świadczenia górniczego albo w okresie korzystania ze stypendium na przekwalifikowanie, wynikające z odrębnych przepisów lub układów zbiorowych pracy,

i) osobami pobierającymi świadczenie szkoleniowe wypłacane po ustaniu zatrudnienia;

2) żołnierze odbywający zasadniczą służbę wojskową, przeszkolenie wojskowe, ćwiczenia wojskowe, o ile nie podlegają obowiązkowi ubezpieczenia z innego tytułu, oraz pełniący służbę wojskową w razie ogłoszenia mobilizacji i w czasie wojny, a także kandydaci na żołnierzy zawodowych;

3) poborowi odbywający służbę zastępczą;

4) poborowi pełniący służbę w Policji, Straży Granicznej i Biurze Ochrony Rządu;

5) żołnierze zawodowi oraz żołnierze odbywający nadterminową zasadniczą służbę wojskową i służbę okresową;

6) policjanci;

7) funkcjonariusze Agencji Bezpieczeństwa Wewnętrznego;

8) funkcjonariusze Agencji Wywiadu;

9) funkcjonariusze Biura Ochrony Rządu;

10) funkcjonariusze Straży Granicznej;

11) funkcjonariusze Służby Celnej;

12) funkcjonariusze Służby Więziennej;

13) funkcjonariusze Państwowej Straży Pożarnej;

14) posłowie pobierający uposażenia poselskie, posłowie do Parlamentu Europejskiego wybrani w Rzeczypospolitej Polskiej, pobierający z tego tytułu uposażenie oraz senatorowie pobierający uposażenie senatorskie;

15) sędziowie i prokuratorzy;

16) osoby pobierające emeryturę lub rentę, osoby w stanie spoczynku pobierające uposażenie lub uposażenie rodzinne oraz osoby pobierające uposażenie po zwolnieniu ze służby lub świadczenie pieniężne o takim samym charakterze;

17) uczniowie oraz słuchacze zakładów kształcenia nauczycieli w rozumieniu przepisów o systemie oświaty niepodlegający obowiązkowi ubezpieczenia zdrowotnego z innego tytułu;

18) dzieci przebywające w placówkach pełniących funkcje resocjalizacyjne, wychowawcze lub opiekuńcze lub w domach pomocy społecznej niepodlegające obowiązkowi ubezpieczenia zdrowotnego z innego tytułu;

19) dzieci do czasu rozpoczęcia realizacji obowiązku szkolnego nieprzebywające w placówkach, o których mowa w pkt 18, niepodlegające obowiązkowi ubezpieczenia zdrowotnego z innego tytułu, z zastrzeżeniem art. 81 ust. 8 pkt 3;

20) studenci i uczestnicy studiów doktoranckich niepodlegający obowiązkowi ubezpieczenia zdrowotnego z innego tytułu, z wyłączeniem osób, o których mowa w art. 3 ust. 2 pkt 1;

21) alumni wyższych seminariów duchownych i teologicznych, postulanci, nowicjusze i junioryści zakonów męskich i żeńskich i ich odpowiedników, z wyłączeniem osób, o których mowa w art. 3 ust. 2 pkt 2;

22) słuchacze Krajowej Szkoły Administracji Publicznej;

23) osoby pobierające stypendium sportowe po ukończeniu 15 roku życia niepodlegające obowiązkowi ubezpieczenia zdrowotnego z innego tytułu;

24) bezrobotni niepodlegający obowiązkowi ubezpieczenia zdrowotnego z innego tytułu;

25) osoby pobierające zasiłek przedemerytalny lub świadczenie przedemerytalne oraz osoby niepobierające zasiłku przedemerytalnego lub świadczenia przedemerytalnego z przyczyn określonych w art. 27 ust. 1 pkt 3---6 i ust. 2 ustawy z dnia 14 grudnia 1994 r. o zatrudnieniu i przeciwdziałaniu bezrobociu (Dz.U. z 2003 r. Nr 58, poz. 514, z późn. zm. )) niepodlegające obowiązkowi ubezpieczenia zdrowotnego z innego tytułu;

26) osoby pobierające zasiłek stały z pomocy społecznej niepodlegające obowiązkowi ubezpieczenia zdrowotnego z innego tytułu;

27) uchodźcy objęci indywidualnym programem integracji na podstawie przepisów o pomocy społecznej niepodlegający obowiązkowi ubezpieczenia zdrowotnego z innego tytułu;

28) osoby pobierające świadczenie pielęgnacyjne lub dodatek do zasiłku rodzinnego z tytułu samotnego wychowywania dziecka i utraty prawa do zasiłku dla bezrobotnych na skutek upływu ustawowego okresu jego pobierania, przyznane na podstawie przepisów o świadczeniach rodzinnych, niepodlegające obowiązkowi ubezpieczenia zdrowotnego z innego tytułu;

29) osoby bezdomne wychodzące z bezdomności niepodlegające obowiązkowi ubezpieczenia zdrowotnego z innego tytułu;

30) osoby objęte indywidualnym programem zatrudnienia socjalnego, niepodlegające obowiązkowi ubezpieczenia zdrowotnego z innego tytułu;

31) kombatanci i osoby represjonowane niepodlegający ubezpieczeniom społecznym w Rzeczypospolitej Polskiej lub niepobierający emerytury lub renty;

32) osoby korzystające z urlopu wychowawczego niepodlegające obowiązkowi ubezpieczenia zdrowotnego z innego tytułu;

33) osoby uprawnione do świadczeń alimentacyjnych na podstawie ugody sądowej lub prawomocnego orzeczenia sądu niepodlegające obowiązkowi ubezpieczenia zdrowotnego z innego tytułu;

34) rolnicy i ich domownicy, którzy nie podlegają ubezpieczeniom społecznym rolników na podstawie ustawy o ubezpieczeniu społecznym rolników, niepodlegający obowiązkowi ubezpieczenia zdrowotnego na podstawie pkt 1-33 i 35;

35) członkowie rad nadzorczych pobierający z tego tytułu świadczenia pieniężne.

2. Jeżeli prywatna opieka zdrowotna jest jedyną jaką posiadasz to bulisz sam. Chyba że w umowie z prywaciarzem masz coś na ten temat i on buli w jakimś zakresie.

3. Jeżeli prywatna opieka zdrowotna jest jedyną jaką posiadasz to bulisz za karetkę i pobyt w szpitalu. A konkretnie w ramach umowy z prywaciarzem buli Twój prywaciarz w określonym w umowie zakresie.

Można też mieć jakieś NNW wykupione np. do OC za grosze. Z tego też coś za pobyt w szpitalu można dostać. Wszystko reguluje umowa z danym podmiotem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli ubezpieczenie zdrowotne w zusie nie jest obowiązkowe? Jak wtedy wygląda sprawa refundacji leków, albo kiedy po potrąceniu przez samochód wyląduje się w szpitalu(i przewiezie mnie tam karetka)?

Tak. Wystarczy być rolnikiem a KRUS zapłaci za Ciebie składkę. Albo pracować na czarno ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za "tempy" jestem zeby zrozumiec pewne sprawy.

Chcialbym miec takie ubezpiecznie, ze trzeba mi recepte raz na jakis czas to ide do rodzinnego i tyle, lub nie daj boze ze mi sie cos stanie i wyladuje w szpitalu. TO az 290zl kosztuje? Nie moge sie gdzies prywatnie ubezpieczyc?

Ja nie mieszkam miescie, jak bym chcial sie wlasnie jakos zwiazac z siecia osrodkow zdrowia, ktore proponuje ubezpieczyciel to bym musial po recepte 30km jezdzic. Nie bardzo mi to pasuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak. Wystarczy być rolnikiem a KRUS zapłaci za Ciebie składkę. Albo pracować na czarno ;)

I jeszcze wpadłem na taki pomysł, że prowadząc działalność gospodarczą można ją zawiesić. Następnie odwieszać tylko na jeden dzień w miesiącu - powystawiać faktury dla kontrahentów, kosztowe brać tylko w dniu odwieszenia działalności - na następny dzień z powrotem zawiesić. W ten sposób płacimy ~ 1/30 zusu + 224,24 zdrowotnego ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I jeszcze wpadłem na taki pomysł, że prowadząc działalność gospodarczą można ją zawiesić. Następnie odwieszać tylko na jeden dzień w miesiącu - powystawiać faktury dla kontrahentów, kosztowe brać tylko w dniu odwieszenia działalności - na następny dzień z powrotem zawiesić. W ten sposób płacimy ~ 1/30 zusu + 224,24 zdrowotnego ;)

Interesująca koncepcja :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi