KitKat Opublikowano 28 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2009 Witam, Mam troszkę dziwny problem, choć na pozór rozwiązanie jest oczywiste... Uszkodzony twardy dysk, ale o tym trochę później. 3 tygodnie temu komputer miał kilka BSODów z plikiem iastor.sys. Po kilku restartach zauważyłem, że po POST screenie przy dysku w porcie 0 na czerwono napisane jest: "Error Occured(0)". No to fajnie, myślę, że dysk zepsuty. Sprzęt działa w RAID 0, dwa dyski WD 640 GB AAKS. Zwiechy przy starcie Windowsa powodowały, że ten ładował się 1 na 10 razy. Dostałem się, szybko zobaczyłem w internecie, co może pomóc. I znalazłem... aktualizacja kontrolera RAID. Widzę, że są nowsze, komuś przy identycznym problemie pomogło. I u mnie tak samo. Wszystko działa pięknie. W oprogramowaniu zaznaczyłem dysk, jako już sprawny. Mijają 3 tygodnie, a tu dzisiaj myszka reaguje co 5 sekund, ekran raz na minutę mrugnie. Komunikat: "Sterownik karty graficznej atikmdag przestał odpowiadać, ale odzyskał sprawność". W Menedżerze 99% zasobów zajmował Proces bezczynności systemu Windows. Dobra, reset, może coś z grafą. Ale nie... Znów Error Occured(0) przy porcie 0, w którym siedzi 1 z dysków. I znów to samo. WTF? Przecież zaaktualizowałem kontroler RAID i było dobrze. =/ Dzisiaj kilka razy wyrzuciło nawet błąd odczytu z dysku. Testuję właśnie HD Tune. Szybki test niczego nie wykazał. CHKDSK tak samo. Robię pełny. Czy uważacie, że dysk jest uszkodzony? Nasuwa się taka odpowiedź, ale w takim razie, dlaczego po aktualizacji RAID wszystko działało 3 tygodnie? Dzięki, pozdrawiam, KitKat Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tagasu Opublikowano 28 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2009 Skoro na dysku nie wykrywa błędów, to może problem powoduje uszkodzony kontroler na płycie? Bo nic innego nie przychodzi mi do głowy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KitKat Opublikowano 28 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2009 (edytowane) Robię pełny test HD Tune. Jeśli nie zaliczy zwiechy po drodze, to bardziej się upewnię. Dziwne bardzo, dopychałem kable wewnątrz, wszystko było dobrze podłączone, CHKDSK i quick scan w HD Tune nic nie widzi, a jednak system na każdym kroku wrzeszczy o ten dysk. Edytowane 28 Grudnia 2009 przez KitKat Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 28 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2009 A mi przychodzi do głowy zasilacz, płyta, pamięci. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KitKat Opublikowano 28 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2009 Mam gdzieś bootowalnego memtesta, to pamiątki postaram się jak najszybciej przetestować. Full scan HD Tune zobaczymy co pokaże. Nie dziwi Was to, że aktualizacja RAID pomogła wtedy? W każdym razie dysk w kręgu podejrzanych jest prawda? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 28 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2009 Nie. Natomiast jak już uruchomisz HD Tune, to pokaż zakładkę Health. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KitKat Opublikowano 28 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2009 (edytowane) Domyśliłem się na początku już. Jest czysta, nic nie pokazuje. Najlepiej, gdyby nawalił któryś ze sterowników, lub RAM. Wtedy niczego nie tracę, odsyłam i tyle, ew. próbuję podbijać napięcie lub zejść trochę z taktowaniem. Edytowane 28 Grudnia 2009 przez KitKat Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 28 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2009 Nie myl Health z ErrorScan. Health musi coś pokazywać - wpisy SMART. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KitKat Opublikowano 28 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2009 (edytowane) Nie mylę. Jest pusto. Może najpierw trzeba benchmark zrobić? Edytowane 28 Grudnia 2009 przez KitKat Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 28 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2009 Jeśli nie można odczytać SMART, to masz coś nie tak ze sterownikami lub HD Tune nie obsługuje dysków RAID. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KitKat Opublikowano 28 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2009 (edytowane) Np. SpeedFAN też niczego nie pokazuje w SMART. // EDIT: I Everest też nic. Edytowane 28 Grudnia 2009 przez KitKat Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 28 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2009 Nigdy nie miałem RAID, ale jeśli mowa o XP 32bit, to raczej powinno widzieć każdy dysk oddzielnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KitKat Opublikowano 28 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2009 (edytowane) Vista 64-bit. =/ Powiadomię jak będzie, kiedy HD Tune zakończy pracę(O ile będzie mu dana taka szansa). Oby to była kwestia sterowników, ew. RAM. Sprawdziłem. Ten dysk po prostu nie pokazuje SMART, sterowniki na to nie pozwalają. Przyda się może lista rzeczy, których próbowałem: - Dopychanie kabli, - Reset BIOSu przez wyjęcie bateryjki, - Uruchomienie w awaryjnym(Nawet tu się sypie, jeśli trzeba, co chwilę wyrzuca błąd explorer.exe i proces uruchamia się na nowo). Problem wygląda tak... Raz się system włączy, raz zawiesi przy ładowaniu(Lata tylko pasek), raz wyrzuci błąd odczytu z dysku tuż przed ładowaniem Windy. Jak się włączy, to muszę się liczyć z tym, że może złapać 100% zamułę. BSODów z plikiem iastor.sys(Kontroler RAID) już nie ma, odkąd zaaktualizowałem go. // EDIT: Koniec testu, który trwał 3 godziny. Błędów nie wykryto żadnych. =/ Dysk wykluczamy? Edytowane 28 Grudnia 2009 przez KitKat Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Finchy Opublikowano 29 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2009 a wymieniałeś kabel SATA? na nowy? poszukaj mojego tematu - mój SpinPoint rzucał błędami jak głupi, wieszał się, a w HD Tune i Victorii żadnych błędów nie miał. SMART też nic nie pokazywał Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KitKat Opublikowano 29 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2009 Będzie trzeba chyba to zrobić. Dziwi mnie to w jaki sposób to wszystko się dzieje. Wczoraj 10 resetów, żeby się dostać do systemu, jestem w nim, zwiecha, znów to samo i wszystko jak gdyby nigdy nic działa. Na dodatek HD Tune nie wykrywa błędów. Dzisiaj uruchomił się bez problemu. Poszukam nowego kabla SATA i zmienię go. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...