Conrad Opublikowano 28 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2009 Najpierw się ładnie przywitam bom jest nowy na forum. :-) Chcę sobie zbudować Fc, jedno stopniowe, może dwu- zobaczymy jak kompresor przyjdzie... Na dzień dzisiejszy myślę o parowniku. Mam takie dylematy bo najwygodniej było by mi zrobić tak jak robi piotres, ale czy tak wolno kopiować po kimś ? W każdym bądź razie potrzebuję jakiegoś "projektu" konkretnego parownika, jakiś porad na co należy zwrócić uwagę jak się one zachowuję w pionie jak w poziomie ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KonradGT Opublikowano 29 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2009 User bryce sprzedaje w dziale giełda parownik gotowy i wiele innych części, które mogą Ci się przydać ;) http://forum.purepc.pl/Chlodzenie-freonem-...ne-t315518.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
k33l Opublikowano 29 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2009 Dziwne ale jak klikam na ten link to otwiera mi się ten temat :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 29 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2009 (edytowane) Bo Konrad znowu pił. Właściwy link: http://forum.purepc.pl/Sprzedam-f19/Graty-...no-t315506.html Edytowane 29 Grudnia 2009 przez Oskaliber Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Conrad Opublikowano 30 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2009 Czyli te konstrukcje są ogólnodostępne i można z nich korzystać. Dzięki te tamten temat być może z niego skorzystam lecz, i tak nadal proszę o jakiś projekt najlepiej, chociaż wymiary tych parowników co ma piotres z tym ślimakiem i w ogóle to jak to się nazywa :-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_bartx Opublikowano 30 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2009 (edytowane) Szczerze? Kup sobie gotowy od kogoś. Albo najlepiej już polutowany. I nie zaprzątaj sobie głowy kaskadą, bo na 90% to i tak nigdy jej nie zrobisz (w PL działającą kaskadę zrobiło 7 osób jeśli kogoś nie pominąłem i to każda tak na moje oko każdy dopiero po co najmniej roku zabaw z FC). Edytowane 30 Grudnia 2009 przez BArt_X Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Conrad Opublikowano 31 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2009 Ja nie chcę zrobić kaskady chcę ss ewt. dual-evap... Po za tym chcę to zrobić sam nie kupić gotowca... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_bartx Opublikowano 31 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2009 Chodzi mi tylko o kupno parownika, nie o cały układ - to jest moim zdaniem najtrudniejsza rzecz do zrobienia dla początkującego. Sam pisałeś: "Chcę sobie zbudować Fc, jedno stopniowe, może dwu- zobaczymy jak kompresor przyjdzie..." więc myślałem, że mówisz o kaskadzie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Conrad Opublikowano 31 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2009 Chodzi mi tylko o kupno parownika, nie o cały układ - to jest moim zdaniem najtrudniejsza rzecz do zrobienia dla początkującego. Sam pisałeś: "Chcę sobie zbudować Fc, jedno stopniowe, może dwu- zobaczymy jak kompresor przyjdzie..." więc myślałem, że mówisz o kaskadzie. No ta kurde mój błąd pomyliłem się miałem na myśli dwa parowniki :-) Z tym budowaniem to tak naprawdę jes tak że najpierw chcę praktyki złapać- lutowanie i kalibracja płacę człowiekowi, tak samo ten parownik kupiłem co potrzebne do tokarza bym poszedł.... Kiedyś gdy by pieniądze pozwoliły bym sam budował :-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Conrad Opublikowano 6 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2010 To jak z tymi parownikami w sieci nie mogę znaleźć konkretów, proszę o pomoc :-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_bartx Opublikowano 6 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2010 http://www.xtremesystems.org/forums/showthread.php?t=52136 To słabo szukasz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
13b4c Opublikowano 6 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2010 To nie bedzie kopiowanie bo to nie jest pomysl piotresa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotres Opublikowano 6 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2010 (w PL działającą kaskadę zrobiło 7 osób jeśli kogoś nie pominąłem i to każda tak na moje oko każdy dopiero po co najmniej roku zabaw z FC). Z ciekawosci spytam - mozesz wymienic te 7 osob :) ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_bartx Opublikowano 7 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2010 ryba piotres raven155 lukeXE berkut kepons wawroch Przynajmniej tyle znalazłem na forum, może kogoś pominąłem. A tych co mówili o robieniu kaskady, lecz nigdy jej nie zbudowali, to nie zliczę :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryba Opublikowano 7 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2010 A kto jest najlepszy z calej wesolej gromadki? No oczywiscie ze ja :lol: Przynajmniej swojej kaskady uzywam na codzien ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Je m appelle Ferdinand Opublikowano 7 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2010 wawroch Została zbudowana, ale o ile mnie pamięć nie myli, to za bardzo nie chciała działać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majk3l Opublikowano 7 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2010 A kto jest najlepszy z calej wesolej gromadki? No oczywiscie ze ja :lol: Przynajmniej swojej kaskady uzywam na codzien ;) I ile takie cacko ciągnie prądu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryba Opublikowano 7 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2010 (edytowane) 1200-1400W, zaleznie od obciazenia i temperatury otoczenia. Edytowane 7 Stycznia 2010 przez ryba Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Racuch Opublikowano 7 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2010 (edytowane) dyszy i sapie, warczy i dmucha a żar z rozgrzanego jej brzucha dmucha opis w skrócie ;) Edytowane 7 Stycznia 2010 przez Racuch Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 8 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2010 eee to powinno isc tak : dyszy i sapie, warczy i dmucha a żar z rozgrzanego jego skraplacza dmucha Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Conrad Opublikowano 11 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2010 Chilly chyba będzie najlepszy, potem zapodam co mam już itd. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotres Opublikowano 11 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2010 ryba piotres raven155 lukeXE berkut kepons wawroch Przynajmniej tyle znalazłem na forum, może kogoś pominąłem. A tych co mówili o robieniu kaskady, lecz nigdy jej nie zbudowali, to nie zliczę :) raven chyba nie zrobil swojej kaskady w koncu (choc przymiarki w postaci 2x sc21cl juz byly) tylko pomogl zbudowac rybie jego pierwsza kaskade ...dobrze pisze?? :rolleyes: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Conrad Opublikowano 12 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2010 Witam Czy taki palnik będzie odpowiedni dla amatora, co trzeba jeszcze mieć żeby sobie nie zrobić krzywdy no i skąd ten gaz dorwać. Pozdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
13b4c Opublikowano 12 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2010 Do tego musisz miec tlen i propan albo acetylen sam taki mam lutuje sie nim dobrze ja uzywam tlenu i propanu na forum sprzedaje gosc teraz za 170zl butle 10l tlenowa pelna zobacz sobie do dzialu sprzedaz propan ogolnie dostepny stacje benzynowe itp krzywdy sobie raczej nie zrobisz z narzedzi przydadza ci sie jeszcze obcinak do rurek gietarka i oczywiscie podstawowe narzedzia i jeszcze luty do polutowania ukladu( jak chcesz kupic w miare tanie to pisz na pm) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Conrad Opublikowano 12 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2010 Do tego palnika nic nie jest potrzebne? Wąż oczywiście, ale reduktor jakiś zabezpieczenie żeby mi to nie wybuchło... Tak z tym reduktorem to co to jest właściwie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
13b4c Opublikowano 12 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2010 (edytowane) no i oczywiscie reduktor i do tlenu beziecznik moze sie przydac koszt reduktora to okolo 70zl nowego a jakas uzywke za 50zl na allegro wyrwiesz bezpiecznkik z 30zl no do propanu reduktor nie jest obowiazkowy ani bezpiecznki. A reduktor slozy do regulacji cisnienia bo np w butli z tlenem jak zawor odkrecisz to masz 150bar na swiezo nabitej a do lutowania uzywa sie cisnienia ok 2bar Edytowane 12 Stycznia 2010 przez 13b4c Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Conrad Opublikowano 12 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2010 Aha a ten bezpiecznik to co to jest? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
13b4c Opublikowano 12 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2010 on zapobiega cofnieciu sie tlenu do butli gdy wyrowna sie cisnienie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Conrad Opublikowano 12 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2010 To chyba coś słyszałem to chodzi o to że jak by się ten tlen skończył i by go cofnęło do butli to razem z płomieniem i by to wybuchło ta? Dlaczego tego nie trzeba do propanu ? Mógłbym prosić o jakieś link ? Pozdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
13b4c Opublikowano 12 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2010 ta chodzi o to. do propanu to jest nie potrzebne bo w takiej butli nie ma tlenu a tlen sie tam nie dostania a jak kazdy wie nic bez tlenu sie nie pali. A jesli chodzi o reduktor do propanu to jest przydatny ale nie obowiazkowy. butle do lpg na jakiejs stacji czy cos butle na tlen mozesz kupic od goscia na forum 170zl za nia to dobra cena reduktor tlen propan na allegro np ja kupowalem u niego http://allegro.pl/item874759319_reduktor_t...a_vat_nowy.html do tlenu http://allegro.pl/item874759339_reduktor_p..._gwarancja.html do propanu a palnik weze i bezpiecznik u kogo tam chcesz oczywiscie zestaw tlen+lpg nie jest obowiazkowy do lutowania mozesz smialo uzyc jakiegos palnika z 1 razowymi nabojami mapgazu jest on drogi w otrzymaniu ale jego zakup jest tanszy niz calego zestawu na tlen Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...