Sens Opublikowano 29 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2009 Witam! Na początku listopada założyłem temat dotyczący wymiany sprzętu do ok 1000zł, jednak pod wpływem emocji zamiast ulepszyć komputer, kupiłem monitor hd :P I tu pojawił się problem w grach, gdyż brakuje mocy do hd. Konfig: - C2D E4300 s775 + Scythe MUGEN - MSI p6n SLI NF650 - 2x 2048MB 800MHz Kingstona - Palit GF9600 GSO 768MB - HDD SEAGATE 500GB sata ll - Zasilacz ThermalTake Purepower 500W Obecnie moge przeznaczyć 550zł wliczając ew. koszt wysyłki. Myslałem żeby zakupić: http://www.esc.pl/product_info.php?products_id=20188 http://www.esc.pl/product_info.php?products_id=18999 I tu moje pytania: 1. Czy ten ASrock pozwoli odblokować rdzenie?? 2. Jak jest w przypadku OC 4rdzeniowca na tej płycie?? 3. Czy podczas pracy na 2 rdzeniach (bez oc) rożnica wydajności będzie odczuwalna względem e4300@3.0?? Słyszałem gdzieś, że zegar w zegar trzeba dodać ok 600MHz, żeby amd dorównał C2D.. Z góry dzieki za pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafaello92 Opublikowano 29 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2009 Jak już chcesz zmieniać mobo na nowe, to tylko na AM3. A więc jakieś mobo za ok. 250 zł AM3 czyli z obsługą DDR3, a to wiąże się z zakupem min 2 GB ramu DDR3 ok. 150/170 zł. Do tego procek w stylu AMD Athlon II X4 620 lub też AMD Athlon II X3 425... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KiMR Opublikowano 29 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2009 Ale on ma ddr2 wiec am2+ jest tańszym rozwiązaniem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 29 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2009 (edytowane) Słyszałem gdzieś, że zegar w zegar trzeba dodać ok 600MHz, żeby amd dorównał C2D..Zbyt ogólnie. AMD to nie jest seria procesorów, że ma dorównywać C2D. PII jest wydajniejszy zegar w zegar od AII. C2D też są różne. E4300 i E8400 to całkiem inna bajka. 1. Tak. 2. W miarę dobrze. Edytowane 29 Grudnia 2009 przez andrew777 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaijitsu Opublikowano 29 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2009 Ale on ma ddr2 wiec am2+ jest tańszym rozwiązaniemTańszym ale zupełnie nie opłacalnym. Tu nie chodzi o to, że ma już DDR2 tylko o sens wymiany płyty na taką, która dalej wspiera DDR2 bo będzie siedział dalej w tym samym, co nie daje możliwości dalszej (konkretnej) modernizacji. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gi3r3k Opublikowano 29 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2009 @Sens Ja bym na Twoim miejscu kombinował z wymianą karty graficznej, a nie procesora. Wyciśnij jeszcze trochę megaherców ze swojego E4300. Z nową kartą ze sklepu będzie ciężko, ale w tej cenie można kupić używane GTX 260/HD4870, więc ruszaj na allegro w poszukiwaniu okazji. Zwłaszcza, że swoją kartę masz szansę sprzedać za ładną sumkę... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sens Opublikowano 29 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2009 Wyciśnij jeszcze trochę megaherców ze swojego E4300.Tu pojawia się problem, ponieważ moj procesor tyle osiagnął na innej mobo z innymi ramkami... Na mojej mobo jest jakis problem, pamiętam że jak kupowałem sprzęt to bez problemu robił 2,6 (2X1GB OCZ SYSTEM ELITE 667) jednak miałem boxa i temperatury nie były optymalne, więc przez dłuższy czas chodził normalnie. Rok temu po zakupie gta 4 już nie chciał iść wyżej niż śmieszne 2,4 (1066fsb)(2x2GB kingston 800)(scythe mugen+as5). ostatnio probowałem i nie chce stabilnie chodzić powyżej 2500 <_<. Nie wiem ocb, podwyższenie napięcia nic nie daje. Na 2,53 i napięciu 1,45 nie chciał wejsc do windy, po ustawieniu normalnego V wszedł, ale zaraz potem zwiecha. Siedziałem 3 godziny i nic. Wogóle ta płyta jest jakaś inna. Nawet nie można normalnego dzielnika ustawić.. Aż szkoda tego c2d. Jutro jeszcze się pobawię, bo jest jeszcze opcja, że zaktualizował bym bios i wtedy kupiłbym e8400 lub q6600. Jutro też obadam napiecia zasilacza (może po prawie 3 latach zaczyna siadać :blink: ) Zbyt ogólnie. AMD to nie jest seria procesorów, że ma dorównywać C2D. PII jest wydajniejszy zegar w zegar od AII. C2D też są różne. E4300 i E8400 to całkiem inna bajka.Boje się, że nie uzyskam wyraźnego skoku wydajności w przypadku phenoma bez mozliwości odblokowania pozostałych rdzeni. W athlony nie chce mi się bawić.. Nie wiem też czy ma sens przesiadka na DDR3 dla kilku % wydajności, bo tu już trzeba pokombinować, a nie chce więcej wydawać niż te 550. Opcja 2 GB to dla mnie za mało.. Co sądzicie o mojej opcji z pierwszego posta?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 29 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2009 Proca można kupić, który zrobi x4. Ewentualnie można czekać na C3, trochę lepiej się kręcą. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gi3r3k Opublikowano 29 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2009 Tu pojawia się problem, ponieważ moj procesor tyle osiagnął na innej mobo z innymi ramkami...Cóż, szkoda. Na to wygląda, że to wina płyty... Nie zrobiłeś dobrego interesu kupując ją. Spróbuj właśnie ściągnąć najnowszy bios. Może płyta się gryzie z memkami...? Nie wiem też czy ma sens przesiadka na DDR3 dla kilku % wydajności, bo tu już trzeba pokombinować, a nie chce więcej wydawać niż te 550.Tu nie chodzi o wydajność, ale o przyszłość - na AM3 masz większe szanse na nowsze i lepsze procesory. W dodatku ceny DDR2 będą rosnąć... Zrób tak - sprzedaj teraz jedną kość 2GB, jakieś 100 zł może wyrwiesz. Kup coś płytę na AM3 i pamięć 2GB DDR3. Drugą dokupisz po sprzedaży kolejnej pamięci. Phenom II odbiega wydajnością od Core 2 Duo (E8xxx!) o ~300MHz, więc to nie przepaść. Osobiście wolałbym X4 620 niż Phenom II X2 550 z racji większej ilości rdzeni. Szanse na odblokowanie są w obu przypadkach podobne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sens Opublikowano 30 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2009 Zaktualizowałem bios no i procek idzie na 3,0GHz. Jeszcze troche z nim powalcze. Zasilacz bardzo dobrze trzyma napięcia. Teraz dochodze do wniąsku, że jednak wymiana na coś niewiele lepszego mija się z celem. Teeraz będę polował na jakąś grafe pokroju 4870 1GB, gf260 itp. A jak sprawa by wyglądała z dokupieniem drugiej grafy i puszczeniem w sli?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 30 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2009 (edytowane) Trudno kupić taka kartę jak twoja. Lepiej kupić GTX 260. Edytowane 30 Grudnia 2009 przez andrew777 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...