Skocz do zawartości
Paechu

Restartuje mi sie Windows po podkreceniu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam Athlona 1800Xp i plyte Chaintecha 7vjl po podkreceniu na wiecej niz 1900 Xp restartuje mi sie Windows(mam Xp) temperatura w windzie zaraz po zaladowaniu sie systemu 53 C.Nie wiem dlaczego sie restartuje ??Help!! Procek wstaje w biosie na 1782,5 Mhz(11,5x155).Czy to wina procesora czy nie wytrzymuje chipset??czy moze cos innego??Prosze pomozcie!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Mam Athlona 1800Xp i plyte Chaintecha 7vjl po podkreceniu na wiecej niz 1900 Xp restartuje mi sie Windows(mam Xp) temperatura w windzie zaraz po zaladowaniu sie systemu 53 C.Nie wiem dlaczego sie restartuje ??Help!! Procek wstaje w biosie na 1782,5 Mhz(11,5x155).Czy to wina procesora czy nie wytrzymuje chipset??czy moze cos innego??Prosze pomozcie!!!

poprostu twoj procek jest cięko podkręcalny albo ma kiczowe chłodzenie nie wytrzymuje a komp ci sie restartuje zeby go nie spalić proste?jak ja swego celka przekrącam to tez sie tak dzieje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

poprostu twoj procek jest cięko podkręcalny albo ma kiczowe chłodzenie nie wytrzymuje a komp ci sie restartuje zeby go nie spalić proste?jak ja swego celka przekrącam to tez sie tak dzieje
Chlodzenie do wymiany, i VCOre daj wieksze.

SZUKAJ bo to latwe :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem jaki masz wiatrak, ale w moim przypadu baaardzo pomogło to:

-zdejmij i przesmaruj wenytlator(y). Destylat naftowy przezroczysty :arrow: polecam :!:

-powtórnie równomiernie nałóż na proc cienką warstwę srebrnej silikonki :lol:

-popraw (czytaj zwiększ) docisk radiatora do procka. U mnie jest taki, że nie wiem jak tera zdjąć radiator :roll:

Gdybyś musiał wymienić wiatrak, to i tak to zrób.

P.S. To, co mam widzisz w opisie. Bardziej wysilony niż twój, a po uruchomieniu ma 43 stopnie (temperatury prawdziwej, a nie odczytanej wprost z biosu, bo mój zaniża o 15 stopni).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja bym postawił na zasilacz, może jakiś biedny no-name 200-300W (czyli 100-200W w rzeczywistości) i nie wyrabia. komp nie dostaje wystarczającego napięcia i zdycha.

sprawdź sobie napięcia MIERNIKIEM to się przekonasz. jeśli będą sporo (0.2V) poniżej nominalnych to masz wydatek $$ :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sorry że sie podczepiam, ale mam problema podobnego. Jak podkręcę swojego proca do 640Mhz /142mhz fsb/ to winda xp wywala błąd przy odpalaniu. Czy też mam podnieść napięcie żeby tak nie było??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sorry że sie podczepiam, ale mam problema podobnego. Jak podkręcę swojego proca do 640Mhz /142mhz fsb/ to winda xp wywala błąd przy odpalaniu. Czy też mam podnieść napięcie żeby tak nie było??

Wydaje mi sie ze pamieci niewyrabiaja. AFAIR na tej mobo mozna puszczac pamieci asynchronicznie, wiec ustaw na np.100 i krec, moze pomoze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W twoim przyadku postawił bym raczej na pamięci. One chyba niezabardzo dają radę przy tej fsb. Nie dlatego, że nie mogą, bo nawet noname ramy w tej chwili dają radę do 150MHz (wszyscy już na tyle dopracowali sdramy), ale widzę że masz po prostu 2 kości w płycie (albo 3) i one przy tej fsb mogą ze sobą nie współpracować. No chyba że w ogóle masz jakieś stare sdramy 8 ns (powinieneś mieć co najmniej 7 ns w każdej kości).

nara

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do wywalania się XPka.

Przyczyną może być to że win XP nie lubi o/c.

Szczególnie tego przy pomocy FSB gdyż w większości przypadków rośnie również taktowanie AGP/PCI.

Ale jest na to rada:

- po przestawieniu FSB z 133 na 166 robicie pełny format c: i dopiero instalujecie system - mnie już wielokrotnie to pomogło a że przerabiam sporo płyt Gigabyte rev 1.2 na FSB 166 to wiem o czym mówię.

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

AMD RULEZ nadpisal:

ja bym postawił na zasilacz, może jakiś biedny no-name 200-300W (czyli 100-200W w rzeczywistości) i nie wyrabia. komp nie dostaje wystarczającego napięcia i zdycha.

sprawdź sobie napięcia MIERNIKIEM to się przekonasz. jeśli będą sporo (0.2V) poniżej nominalnych to masz wydatek $$

Mam zasilacz 350 W firmy Megabajt to chyba nie za malo mocy ??

A co do procka to sa na nim oznaczenia

AX1800DMT

AROIA 0215MPMW

95468060724

Troche poczytalem na forum i duzo osob pisalo ze to dobra seria.Sam teraz nie wiem co myslec o tym procku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ludzie mam pewien problem. Gdy podkręce swojego celerona 1GHz do 1.26 GHz jest spoko. Jednak gdy odpale na 1.27 GHz dzieja mi sie rozne zeczy a mianowicie winda nie chce sie odpalic a w trakcie ladowania jest napisane ze zgubiony sektor startowy albo zeby uruchomic ponownie itp. Czy jest jakas na to rada (dodam jeszcze ze mam chlodzenie woda i temp procka nie przekracza 35 stopni C)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiec tak posluchalem rady BENITO i poskutkowalo .Zgadza sie mam 2 kosci ddr 333 sposcilem je do 266 i podkrecilem proca na 11,5 x 155 i wzystko rysza bez zarzutu .Winda stabilna temp sie troche zwiekszyla na 58 c i dlatego wiecej nie nie krece. Jak wymienie collera dam znac na ile poszlo :).Jeszcze raz dzieki wszystkim a zwlaszcza Benito

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiec tak posluchalem rady BENITO i poskutkowalo .Zgadza sie mam 2 kosci ddr 333 sposcilem je do 266 i podkrecilem proca na 11,5 x 155 i wzystko rysza bez zarzutu .Winda stabilna temp sie troche zwiekszyla na 58 c i dlatego wiecej nie nie krece. Jak wymienie collera dam znac na ile poszlo :).Jeszcze raz dzieki wszystkim a zwlaszcza Benito

Dla dla mnie nie jest rozwiazaniem problemu gdy pamięci DDR333 pracują jako DDR266

Moje teorię:

Masz za słabe chłodzenie a to nie kwestia pamięci, tez tak miałem zmień COOLER.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ludzie mam pewien problem. Gdy podkręce swojego celerona 1GHz do 1.26 GHz jest spoko. Jednak gdy odpale na 1.27 GHz dzieja mi sie rozne zeczy a mianowicie winda nie chce sie odpalic a w trakcie ladowania jest napisane ze zgubiony sektor startowy albo zeby uruchomic ponownie itp. Czy jest jakas na to rada (dodam jeszcze ze mam chlodzenie woda i temp procka nie przekracza 35 stopni C)

Prawdopodobnie masz za wysoko taktowne PCI, możliwe że na fsb 127 wynosi ono aż 42.3 !!!!! :twisted: (jeśli jest to BX i ustawiony jest dzielniki 1/3). Taką szybkością pci to możesz rozwalić dysk i inne kart pci. Jakie masz MoBo, na jakim chipsecie? Najlepiej jeśli płyta obsługuje fsb 133 to puść od razu proca na tych ustawieniach. Zmień dzielniki PCI/FSB na 1/4 (jeśli płyta nie robi tego automatycznie) i zwiększ napięcie proca o 0,10 -0,020. U mnie celeron 1Ghz (copermine) śmiga bez problemu na 1.33Ghz (fsb 133) przy realnym napieciu 1.87V i chłodzeniu powietrzem, a proc nawet ma ochotę pracować na fsb 145 :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...