Skocz do zawartości
GenghisKhan

JAK ZROBIC 2stronne chlodzenie????

Rekomendowane odpowiedzi

to powiedzscie jak z tym sylikonem szklarskim - kleic na to czy nie??? grafa warta 600 wiec wole nic nie spartaczyc

Jezeli juz, to silikonem kleisz.

Po drugie, to iMHO wolalbym na tasmie termo niz silikonie, dlaczego ?

Dlatego ze jakby co, to po tasmie slad zaden nie zostanie, a po silikonie owszem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to powiedzscie jak z tym sylikonem szklarskim - kleic na to czy nie??? grafa warta 600 wiec wole nic nie spartaczyc

Dlatego ze jakby co, to po tasmie slad zaden nie zostanie, a po silikonie owszem.

tak tylko ze kurde jak tasma sylikonowa dobrze ma przylekac w miejsce GPu -2 strona gdzie jest kwardacik pusty a wokol jakies pieprzniki 8O

kupilem pozatym tez sylikon szklarski przykleilem nim radiator do starego zepsutego s3trio i jutro zobacze czy bedzie sie to dalo usunac bez niczego oprocz tej gumy co sie z tego zrobi

sylikon uzyje tylko do przyklejenia 1 radiatora - mam tez nadzieje ze w miare dobrze on cieplo bedzie przewodzil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli mowimy o silikonie naturalnym to sciera sie normalnie palcem albo gumka. Testowalem na dysku i fakt, ze to jest gladka, aluminiowa powierzchnia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

potwierdzam to jak gumka sie sciera wiec nie ma niebezpieczenstwa uszkodzenia czegokolwiek

hehe testowalem sobie na radiatorach aluminiowych sklejonych ze soba tym sylikonem - wszystko wsadzilem do zimnej wody a pozniej 1 czesc dalem nad kuchenke - hehe po parunastu sek grzania oparzylem sie juz trzymajac ta 2 strone oddzielona sylikonem - wniosek - dobra przewodnosc cieplna :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

potwierdzam to jak gumka sie sciera wiec nie ma niebezpieczenstwa uszkodzenia czegokolwiek

hehe testowalem sobie na radiatorach aluminiowych sklejonych ze soba tym sylikonem - wszystko wsadzilem do zimnej wody a pozniej 1 czesc dalem nad kuchenke - hehe po parunastu sek grzania oparzylem sie juz trzymajac ta 2 strone oddzielona sylikonem - wniosek - dobra przewodnosc cieplna :)

a co dokładnie kupiłeś? bo silikon silikonowi nie równy. polski zagraniczny, przezroczysty, kolorowy - inne moga byc wlasciwosci termiczne itp.

a moge silikonem przykleic radiatorki na pamieci?

a tak wogole jaka przewodnosc cieplona ma silikon?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a co dokładnie kupiłeś? bo silikon silikonowi nie równy. polski zagraniczny, przezroczysty, kolorowy - inne moga byc wlasciwosci termiczne itp.

a moge silikonem przykleic radiatorki na pamieci?

a tak wogole jaka przewodnosc cieplona ma silikon?

to sie nazywa tam SILIKON KLEJ AQUARIUM

wlasciwosci:

-elektroizolacja!!!

-zakres temp stosowania -50*C do +200*C

-pelne utwardzenie: 2mm/doba

-wytrzymalosc

-twardosc wg Shore'a ok 30

-wydluzenie przy zerwaniu 500%

..........

niestety nie znam dokladnie przewodnosci ale jest ona duza, mozna spoko radiatory kleic nim

ps. kolor -czarny!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no ale jak ty ten radiator przykleisz z drugiej strony GPU jak sa tam te pierdzielniki rozne?

Nawalisz kilo tego kleju ? To juz chyba niebedzie tak dobrze ciepla przewodzic ?

No i wazne : Niebedziesz sie bal nawalic tego kleju na te pierdzielniki a pozniej jeszcze dowalic na nie radiator ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no ale jak ty ten radiator przykleisz z drugiej strony GPU jak sa tam te pierdzielniki rozne?

Nawalisz kilo tego kleju ? To juz chyba niebedzie tak dobrze ciepla przewodzic ?

No i wazne : Niebedziesz sie bal nawalic tego kleju na te pierdzielniki a pozniej jeszcze dowalic na nie radiator ?

wlasnie tak chce zrobic - dac tego troche wiecej i na to tak luzno polozyc radiator - jak wszystko juz zaschnie to lekko docisne srubami i juz :)

nie boje sie ze cos sie stanie bo to gowno jest izolatorem elektrycznym

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w sumie moze i dobry to pomysl trzeba tylko uwazac zeby te pierdzielniki byly dobrze "zalane"  zeby sie nieprzebily przez warstwe kleju jak bedziesz radiator dociskal.

zawsze w miejscu tych pierdzielnikow na radiatorze mozna wywiercic dla penosci male wglebienia po to zeby na pewno nie zachaczaly :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to moje Kyro zostalo przygotowane przez producenta do zalozenia radiatora z tylu,wszystko w tym miejscu pokryte laminatem

Voodoo 3 2000 nie ma z tylu zadnych wystajacych elementow (kondensatorow ,rezystorow) ,ale sa odkryte sciezki do ewentualnego przylutowania

poradzilem sobie z tym przy pomocy gumowej podkladki,takiej co przewodzi cieplo i jest chuda ,pamietacie moze takie podkladki do radiatorow P1 i K6-2?? stosowane byly zamiast pasty i dobrze przewodza cieplo

oczywiscie nie tak dobrze jak aluminium,wiec pierwsze co zrobilem po kupnie radiatora,to zerwalem ja i proca posmarowalem pasta

gumy jednak nie wyrzucilem i dzisiaj jak znalazl :D

co do kart ,w ktorych z tylu GPU sa przylutowane jakies elementy,to zakladanie na tyl radiatora to darmowa praca,chlodzenie takiego elementu wymaga bardziej wyszukanych metod ,by osiagnac cel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm

tylko czy to bedzie chlodzic ,nawet jezeli ten sylikon dobrze przewodzi cieplo,to jednak warstwa ponad 1.5mm

ja to bym dopasowal jakiac zaslepiona rurke,najlepiej zaslepka miedziana, tak zeby byla w srodku,miedzy tymi kondensatorami i z tej rurki zrobil bloczek wodny

a jezeli juz na taka gruba warstwe silikonu to przyklejac,to przynajmniej jakiegos slabego Pelta na ten silikon,zeby konkretna roznica temp byla

proponuje zebys na probe polozyl warstwe silikonu o odpowiedniej grubosci i sprawdzil jak nagrzewa sie jego powierzchnia,jak bedzie parzyc to oplaca sie nalozyc na to radiator (nowa warstwa silikonu ofkoz) ,ale jezeli bedzie tylko letnia,to szkoda zachodu i juz lepiej nawiew bezposredni zastosowac na laminat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

o pelcie to moge zapomniec - duzo roboty - jeszcze Wc by trza bylo na grafe robic a to juz inna sprawa.

juz nalozylem dosc spora warstwe sylikonu na radiator i sprasowalem to pudelkiem od zapalek zeby bylo plaskie - jutro to obrobie i posmaruje jeszcze bialym silikonem i zaladuje na probe na gpu - zobaczymy czy sie nagrzeje - mysle ze tak :) - powinno chodzic :)

bo na grafe to jednak bezposrednio tego syfu nie bede kladl bo pozniej tego nie usune :) probowalem z tego s3trio to usunac i sie nie da za bardzo :(

jutro zapodam info czy to bedzie dzialac czy nie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Silkoniu nie dawaj duzo. Naloz go i docisnij dobrze radiator (to nie jest AS3 i trzeba uzyc troche sily).

Silikona ma ~1 W/mK (np. AS3 9 W/mK), ale jest wygodny w uzyciu i tani. Do procesorow sie nie nadaje, ale z pamiatkami sobie poradzi.Silkoniu nie dawaj duzo. Naloz go i docisnij dobrze radiator (to nie jest AS3 i trzeba uzyc troche sily).

Silikona ma ~1 W/mK (np. AS3 9 W/mK), ale jest wygodny w uzyciu i tani. Do procesorow sie nie nadaje, ale z pamiatkami sobie poradzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Silkoniu nie dawaj duzo. Naloz go i docisnij dobrze radiator (to nie jest AS3 i trzeba uzyc troche sily).

Silikona ma ~1 W/mK (np. AS3 9 W/mK), ale jest wygodny w uzyciu i tani. Do procesorow sie nie nadaje, ale z pamiatkami sobie poradzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zrobiłem coś takiego na swoim Leadteku:

Dołączona grafika

Wykorzystałem starego BlueOrb'a a jako łącznik zastosowałem malutką blaszkę miedzianą. Pomiędzy kartą a blaszką i pomiędzy blaszką a wiatrakiem cienka warstwa pasty. Wiatrak przymocowany na śrubki - na szczęście w karcie były otwory pod tę okazję.

"Taktowalność" karty wzrosła z 285 ( :oops: więcej nigdy nie działało) do 310MHz. Przy okazji wiatrak dmucha też na radiator na pamięciach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A Ja mam ZONKA , pozatym ze mam pierdzielniki wystajace to jescze nie mam zadnych otworow z tylu co by cos przykrecic.

Co byscie polecili w tak beznadziejnej sytuacji ?

Tylko bezposredni nawiew na PCB mi pozostal ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A Ja mam ZONKA , pozatym ze mam pierdzielniki wystajace to jescze nie mam zadnych otworow z tylu co by cos przykrecic.

Co byscie polecili w tak beznadziejnej sytuacji ?

Tylko bezposredni nawiew na PCB mi pozostal ?

bezposrednie przyklejenie na ten silikon (podobno ciezko pozniej oderwac)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zrobiłem coś takiego na swoim Leadteku:

Dołączona grafika

Wykorzystałem starego BlueOrb'a a jako łącznik zastosowałem malutką blaszkę miedzianą. Pomiędzy kartą a blaszką i pomiędzy blaszką a wiatrakiem cienka warstwa pasty. Wiatrak przymocowany na śrubki - na szczęście w karcie były otwory pod tę okazję.

"Taktowalność" karty wzrosła z 285 ( :oops: więcej nigdy nie działało) do 310MHz. Przy okazji wiatrak dmucha też na radiator na pamięciach.

ale ta blaszka to jakiej wielkosci????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmmm tylko skad ja ta plytke wezme

Ja wyciąłem ją z "żeberka" starego radiatora od proca - grubość ok. 1mm.

heh kurde ja bym na to nie wpadl - to jutro pokroje z aluminium - to bedzie juz samo w sobie dobre - wyszlifuje naloze troche silikonu bialego i srebrnego i bedzie giT!!!

nareszcie jakies przelomowe odkrycie

dzieki wielkie!!!!! :idea: :wink: :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zgodnie z zapowiedziami dzisiaj tak na szybko zalozylem zmodowane chlodzenie to mojego ti4200 - hehe efekty kiepskie bo mialem problemy z mocowanie radiatorow i nalozylem srebrna paste i troche silikonu szklarkiego zeby sie trzymalo - bynajmniej nie najlepiej to sie spisuje... narazie na core 1 rediator - z 2 strony narazie nie ma :( - przedtem karta przechodzila testy 3dmark w 333/620 ale z artefaktami (pamiatki na 609 i juz nie bylo artefaktow)

teraz z pamieciami dojechalem do 645 MHz i bylo troche artefaktow - core sie nie grzeje ale nie dojechalem do 350 :(

jak bede mial wiecej czasu (czyt. na wakacje to projekt dopracuje - zrobie lepsze mocowania radiatorow i dodam 2 radiator z 2 strony GPU i zalatwie lepsza paste :P - spoko pamiatki na ponad 650 wykrece - moze z 670 pojda ?:) core do 355 tez chyba podniose :)))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak wyciągnąłeś 345 CORE? U mnie na (ze standartowym chłodzeniem) karta przechodzi (S)Marka na 285MHz :!: , a mamy chyba tę samą.

te 345 to jest granica stabilnosci dla opengl (q3 np) w dx juz przy 335 sa lekkie zwisy - karta sie wiesza na chwile i polyka klatki i wyniki sa nizsze...

takze teraz jade na 333 core i 635 dla pamieci

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak wyciągnąłeś 345 CORE? U mnie na (ze standartowym chłodzeniem) karta przechodzi (S)Marka na 285MHz :!: , a mamy chyba tę samą.

To kwestia rewizji GPU- genghiskhan ma pewnie A3 a Ty A1 lub A0 (jeżeli takie było).

jak to sie zprawdzalo mechl!n????

powinno chyba pisac na gpu??? :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi