GreenGo Opublikowano 4 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2010 (edytowane) Jaki mam wybrać monitor 22 cale albo większy ? Czas spędzony przy komputerze to mniej więcej: 5% - 3dmax 5% - Gry 15% - After Effect, premiere pro, PS itd. 25% - praca z kodem (programowanie) 35% - internet itp. 15% - filmy Domyślam się, że jednak metryca TN nie sprosta moim oczekiwaniom ale jaka inna ? Budżetu nie mam jakoś ściśle określonego ale myślę, że 1500 zł to rozsądna ilość pieniędzy jaką mogę dać za monitor. Z góry dzięki za rady. Edytowane 4 Stycznia 2010 przez GreenGo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GreenGo Opublikowano 6 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2010 Na prawdę nikt nie jest w stanie mi czegoś doradzić ? :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JejoX Opublikowano 6 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2010 Na prawdę nikt nie jest w stanie mi czegoś doradzić ? :( A o jakich monitorach myślałeś?Jakie modele? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 6 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2010 ... NEC P221W ... wysoce zalecana kalibracja sprzętowa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GreenGo Opublikowano 6 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2010 Jedynie 2 modele jakoś mnie zadowoliły z tych o których czytałem. Chodzi o Dell 2209WA oraz Samsung F2380. Ten NEC będzie lepszym wyborem ? Czy opłaca się dokładać 500 zł do tego NEC`a ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzejs82 Opublikowano 6 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2010 (edytowane) Dell swietny monitor polecam naprawde warto a samsung ktory wymieniles totalnie nie nadaje sie do gier Edytowane 6 Stycznia 2010 przez andrzejs82 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 6 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2010 Jedynie 2 modele jakoś mnie zadowoliły z tych o których czytałem. Chodzi o Dell 2209WA oraz Samsung F2380. Ten NEC będzie lepszym wyborem ? Czy opłaca się dokładać 500 zł do tego NEC`a ?DELL to 8 bitowa zabawka z nie najlepszym zakresem regulacji jasności a Samsung F2380 to też 8 bitowa zabawka która dla odmiany nie pokazuje detali w cieniach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GreenGo Opublikowano 6 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2010 Dzięki za rady :) Rzeczywiście ten nec wydaje się świetną propozycją :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
floyd Opublikowano 17 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2010 Moze Nec 225wxm Cie zxainteresuje, calkiem niezly obraz generuje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suhmih Opublikowano 17 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2010 nie wiem jak Ty ale dla mnie 22 jest za mały, mialem u siebie 22 cale od samsunga chyba 16:9 ale do neta sie nie nadaje... brakuje mu wysokosci jak juz to brac cos z 16:10, mowie jako zwykly uzytkownik nie ekspert od monitorow. polecam cos co ma conajmniej 23 cale. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 18 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2010 Moze Nec 225wxm Cie zxainteresuje, calkiem niezly obraz generuje.Komu polecasz ten złom? 15% - After Effect, premiere pro, PS itd. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
floyd Opublikowano 18 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2010 Oceniasz go bo go miałeś, widziałeś generowany obraz, czy może wyczytales test na necie ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 18 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2010 (edytowane) Oceniasz go bo go miałeś, widziałeś generowany obraz, czy może wyczytales test na necie ?Widziałem matryce TN, IPS, PVA, MVA i jeszcze jakieś inne ustrojstwa VA - na TN pewnych rzeczy nie przeskoczysz. Na TN mamy fatalne kąty góra dół (przy pracy z grafiką to bardziej boli niż przy grach). O kiepskiej linearyzacji i/lub bandingu nie wspominam. Ja zaproponowałem model na PVA z możliwością sprzętowej kalibracji do 10 bit LUT wyświetlający bez ditheringu/FRC 16,77 mln barw czyli NEC P221W ... natomiast Nec 225wxm to TN, bez możliwości sprzętowej kalibracji, z paletą 262 tys. barw i symulacją ditheringiem/FRC do 16 mln. ... rozmawiamy o dwóch zupełnie różnych klasach. TN do pracy z grafiką to złom. Czy widziałem tego 225XM ? - nie ... czy widziałem test? - też nie, po co ? ... sądzisz że zdarzy się cud i wady TN nagle się we wspaniały sposób ulotnią ? Edytowane 18 Stycznia 2010 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimuszek Opublikowano 18 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2010 Bylem dzis ogladac w sklepie (BiT Krakow) na zywo monitor o ktorym pisze w tym watku (linki do testow itd) : http://forum.purepc.pl/Monitory-f57/Stare-...va-t316734.html Nec EA231WMi naprawde robi wrazenie, kolorami, katami, mozliwosciami, paleta barw, jesli macie 1500zl na monitor to jest to rewelacja F2380 przy nim to nieporozumienie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GreenGo Opublikowano 18 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2010 TN zdecydowanie odpada, siedze teraz na S-IPS (nec 1970nx) i przesiadka w dół mi raczej nie pasuje. mimuszek - no właśnie czytałem Twój wątek i też się zastanawiam nad tym modelem bo 22`cale to dla mnie jednak dolna granica. W Twoim modelu odstrasza mnie jednak ten input lag, czas reakcji metrycy i nierówne podświetlenie. Jak go kupisz to koniecznie napisz jak się sprawdza w grach i innych zastosowaniach :) Czy różnica między paletą 8bit a 10bit jest znacząca/zauważalna ? A może ktoś słyszał jeszcze o jakimś monitorku 24 albo 23 cale nie na TN w przystępnej cenie ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 18 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2010 (edytowane) Czy różnica między paletą 8bit a 10bit jest znacząca/zauważalna ?Przy 8 bitowej elektronice niemożliwe jest uzyskanie dobrej liniowości barw bez bandingu przy wyświetlaniu 8 bitowego koloru - przy korekcji potrzebna jest nadmiarowość. Ciekawe co pokaże NEC PA231W (10 bit 3D LUT, IPS ... ciekawe jaki gamut) siedze teraz na S-IPS (nec 1970nx) i przesiadka w dół mi raczej nie pasuje.Najlepiej byłoby gdybyś kupił coś na IPS (biorąc pod uwagę obecne przyzwyczajenia i z tym związane oczekiwania) ... ale w tej chwili z ~22" na IPS w ludzkiej cenie nie ma czegoś ambitniejszego (10-12 bit LUT itp.) ... dopiero ma się pojawić seria NEC PA. A w EIZO na IPS jest dopiero SX2462W, który kosztuje ... dużo. Edytowane 18 Stycznia 2010 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimuszek Opublikowano 19 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2010 to Nec ma wysoki Input Lag ?? najlepszy 8,8 a najgorszy 20ms, to jest wysoki ?? niektore dobre TN maja gorsze, czytales w ogole te testy do ktorych linki wkleilem ? 23cale nie ma w tej chwili nic lepszego, jesli 24 to juz jest wybor ale i cena 1tys - dell 2209wa, tu jeszcze pojawi sie , jesli sie pojawi w ogole jeden gracz LG W2220P 1,5tys nec ae 231wmi, ew viewsonic VP2365wb 2tys dell u2410 ... hp lp24 no i Nec to prawdziwe made in japan, nie ma kompromisow, matryca mitsubishi itd ja jeszcze chwile poczkam miesiac - dwa, zobaczymy co bedzie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 19 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2010 (edytowane) no i Nec to prawdziwe made in japan,hmm .. a sądziłem że tylko EIZO jest made in Japan ... jeśli kupię NEC to zajrzę na tył ;) nie ma kompromisow, matryca mitsubishi itd??? ... matryca LG/Philips w przypadku IPS i Samsung w przypadku PVA ... a monitorami mało kompromisowymi to można nazwać dopiero jakieś NEC Spectraview, a nie budżetowe "ae 231wmi" Edytowane 19 Stycznia 2010 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimuszek Opublikowano 19 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2010 (edytowane) a widzisz , gdzies wyczytalem ze NEC to matryca LG, ale wczoraj sprzedawca w BiT uparcie mnie przekonywal ze to Mitsubishi i wsio made in japan, nie klocilem sie, bo jesli gosc robi mi 40minutowy wyklad o monitorze to mam wrazenie ze wie co mowi. teraz tez sie nie bede klocil, w kazdym razie jest naprawde niezly teraz googluje i faktycznie wychodzi ze panel LG i produkuja go w Czechach ?! albo gosc swiadomie probowal mi wciskac kit, albo byl niedoinformowany, ehh Edytowane 19 Stycznia 2010 przez mimuszek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GreenGo Opublikowano 19 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2010 to Nec ma wysoki Input Lag ?? najlepszy 8,8 a najgorszy 20ms, to jest wysoki ?? niektore dobre TN maja gorsze, czytales w ogole te testy do ktorych linki wkleilem ? No racja ma wyjątkowo niski input lag. W jednym teście jaki czytałem napisali, że ma wysoki i jakoś tak mi utkwiło ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...