Whiskas Opublikowano 9 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2010 Witam Jestem pechowcem który kupił kompa który ma wspaniałą niestabilność (na primku wywala po 5 sekundach :angry: ). Oddałem kompa na gwarę i w sklepie uznali że stuknięte są ramy... producent też uznał i przysłał mi nowe. Ale problem powrócił... wiec ja już byłem nakręcony i rozebrałem kompa na części pierwsze i wysłałem procka i płytę do producenta... procek jest nowy, a płyta po naprawie... Teraz takie pytanie... czy istnieje taka możliwość, że wszystkie części zostały uszkodzone przez zasilacz? Oto mój sprzęt: -Intel core 2 quad Q9550 -Ocz 2x2 Gb PC1066 CL5 Reaper heatpipe -BeQuiet StraightPower E6 600W -DFI LanParty DK X48 T2RS Innych części nie będę wymieniał, powiem jeszcze że działałem na windows 7 (chyba w. Beta czy jakoś tak, 30 dniowa wersja) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 9 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2010 Możliwe - co prawda zasilacz to dobry i markowy sprzęt ale może jest uszkodzony . Sprawdź kompa na innym zasilaczu Sprawdził bym też dysk twardy - zrób test transferu w HD Tune i HD Tach , dodatkowo z tego pierwszego daj screena z zakładką health . Sprawdził bym też kartę graficzną . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Whiskas Opublikowano 9 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2010 ulala... mam nadzieje że aż takiego pecha nie miałem ;/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
extraplay Opublikowano 9 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2010 (edytowane) Whiskas napisał(a): ulala... mam nadzieje że aż takiego pecha nie miałem ;/ moge cie tylko pocieszyc nie jesteś jedyny kiedys tez mialem pehową sytuacje mialem wlaczonego kompa i podczas burzy nic nie wskazywalo na to ze cos moglo sie zwalic na drugi dzien nie moglem go wlaczyc pojachalem bo nowy zasilacz kupilem nie dzialal no okazalo sie ze to jednak plyta na która czekałem 4 tygodnie w nowej plycie posypaly sie kotrolery usb no ale w końcu udalo sie trafic i teraz jest okej takze nie martw sie bd dobrze ;] :wink: wymienilem cala platforme na nową ;] Edytowane 9 Stycznia 2010 przez extraplay Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Whiskas Opublikowano 15 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2010 (edytowane) Niestety, po przyjściu naprawionej płyty i nowego procesora komputer dalej działa niestabilnie... Macie może jakieś pomysły? Jak możecie to podajcie nazwy programów którymi bd mógł przetestowac np zasilacz ;/ Teraz nie mam jak ale potem postaram sie wam wysłać zdjęcia biosu, jakie ustawienia mam itp... Edytowane 15 Stycznia 2010 przez Whiskas Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 15 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2010 Wrzuć najnowszy bios do płyty. Zresetuj ustawienia bios. Sprawdź pamięci przy pomocy GoldMemory lub Memtest86+. Postaw na próbę XP. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Whiskas Opublikowano 16 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2010 Na memtest komp chodził z 35h i żaden error mi nie wyskoczył ;/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 16 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2010 Ile mhz maja pamięci, jakie timingi i przede wszystkim jakie napięcie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Whiskas Opublikowano 16 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2010 (edytowane) 5-5-5-15, 1066MHz , 2.2V http://cokupic.pl/opinie/OCZ-4GB-2x2GB-DDR...19d4d88de351a58 Edytowane 16 Stycznia 2010 przez Whiskas Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Whiskas Opublikowano 17 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2010 (edytowane) To znowu ja Tak jak kolega reyden powiedział, sprawdziłem przy pomocy HDTune dysk, poniżej macie screena Taka szybka mieszanka w paincie, ale mniejsza z tym Chciałem jeszcze do tego screena wrzucić ss z zakładki error scan, ale tu dopiero jaja się zaczynały, Na te wszystkie kwadraciki, na zielono zaznaczyło z 5 kwadracików na zielono, potem wyskoczyło z 10 czerwonych i blueskreen :angry: Następnie było takie cudo: Czyli można już podejrzewać dysk?? Czy można podejrzewać system?? (nie miałem czasu na instalacje innego... szkoła i te sprawy <_< ) I czy te cuda mogą być spowodowane zasilaczem ?? :angry: Edytowane 17 Stycznia 2010 przez Whiskas Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 17 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2010 Albo dysk pada albo problem z taśmą sygnałową lub zasilaniem dysku . Kup nową taśmę i podepnij dysk na niej . PRZED WYKONANIEM PONIŻSZYCH KROKÓW ZRÓB BACKUP DANYCH !!! Nagraj na płytkę CD lub pendrive program mhdd i odpal kompa z tego nośnika - instrukcja obsługi . 2 x F4 - robisz skan i patrzysz czy dysk ma jakieś bady . Jak będziesz miał jakieś sektory z odczytem <150 ms to robisz zerowanie dysku i potem jego remapowanie . Wpisujesz ERASE , enter a potem po skończonym zerowaniu wciskasz F4 - strzałkami schodzisz na opcję remap i enter . Po remapowaniu robisz znowu test powierchni dysku ( 2x F4 ) aby sprawdzić efekty . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boris_dime Opublikowano 19 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2010 badów raczej nie znajdzie bo smart nic nie wykazał, no chyba że jakiś nadzwyczajny przypadek. Ja bym polecał zmienić tasiemkę dysku, zrobić kopie zapasową danych, odpalić konsolę winzgrozy z płyty instalacyjnej, 7 też powinna mieć fixboot'a, więc wpisujesz fixmbr, enter, fixboot enter i restartujesz kompa. Jak to nie pomaga to wtedy skan mhdd. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...