exz Opublikowano 12 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2010 Witam ponownie. Z podkręcania nic nie wyszło, ale przejdę do rzeczy. Od samego początku, kiedy dostałem komputer (z komputronika - cały złożony i gotowy) napadają mnie ciągłe restarty aż do teraz. Polegają one na tym, że np. gdy normalnie, zwyczajnie włączam komputer, czy instaluje program, który wymaga ponownego uruchomienia komputera, po pasku wczytywania WINDOWS coś "PSTRYKA" i komputer restartuje się od nowa i po pewnym momencie wyskakuje taki oto komunikat: "Przepraszamy, że system windows nie uruchomił się blablabla...." I mam tam do wyboru: "uruchom system windows normalnie", "ostatnia znana dobra konfiguracja" i tak dalej.. sami wiecie... Próbowałem wszystkich tych opcji, tylko że jakiej bym nie wybrał to komputer znowu się resetuje. Potrafi zrobić 10 restartów, nawet bez wybierania, jakiejkolwiek z tych opcji. Oczywiście są momenty, kiedy odpala się normalnie. Komputer formatowałem wiele razy, dużo razy własnie z tego powodu. Grzebałem w biosie, przestawiałem jakieś opcje - no po prostu wszystko co było możliwe - nic nie pomogło. Mam jeszcze gwarancję na niego (na proca mi się skończyła). Lądował już 2 razy w serwisie - 1 raz z powodu popsutej karty dźwiękowej, a drugi, bo zrąbał mi się napęd oraz przycisk od resetu no i przy okazji poinformowałem ich w serwisie o tych restartach... no ale wiadomo - przyczyn może być wiele. Komputer raz zawiozłem do jednego z salonów m.i.n na przeczyszczenie, ostatnim razem, gdy wylądował w serwisie (3 tyg. temu) również mi go przeczyścili (ponoć płyta główna była trochę zakurzona). Wiatraki czyszczę od czasu do czasu, także mowy nie ma, że coś jest zakurzone. Myślę, że zasilacz jest dobry, gdyż ani razu komputer mi się nie wyłączył, mogę spokojnie grać po 7-8 godzin, bez najmniejszego problemu, no i mam w miarę dobre chłodzenie... System Windows XP Professional jbc. Mój sprzęt; proc: C2D E8400 grafa: 8800GT płyta: Gigabyte GA-EP35-DS3R ram: Kingston DDR2 667MHz dysk: Seagate 750GB Barracuda (32mb, Serial ATA II) zasilacz: Chieftec 500W chłodzenie: Zalman CNPS 7700-Cu buda: NZXT Apollo Crafted Series Black pzdr. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 12 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2010 Zainstaluj SP3 jeśli nie masz. Sprawdź pamięci. Pooglądaj kondensatory na płycie. Sprawdź dysk w HD Tune. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sysak Opublikowano 22 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2010 obstaję przy tym drugim. Memtest i jazda I jeszcze dodam żebyś próbował ściągnąć najnowsze wersje sterowników ze stron producentów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
exz Opublikowano 24 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2010 (edytowane) Pamięci są jak najbardziej ok. Dysk również sprawdzony. Co dziwne, zainstalowałem SP3 (wcześniej nigdy nie instalowałem, bo uznawałem za niepotrzebny :E) i problem jakby ustąpił, co nie oznacza, że się jeszcze nie zresetuje. Ściągnę tego memtesta i jeszcze raz sprawdze pamięci. Dzięki & dam znać jbc. Edytowane 24 Stycznia 2010 przez exec2142 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sysak Opublikowano 24 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2010 Nie ściągaj wersji x86 tylko dosową i zrób bootowalnego pendrive'a albo płytke cd. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...