Skocz do zawartości
exz

Nietypowe Restarty Komputera

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ponownie. Z podkręcania nic nie wyszło, ale przejdę do rzeczy. Od samego początku, kiedy dostałem komputer (z komputronika - cały złożony i gotowy) napadają mnie ciągłe restarty aż do teraz. Polegają one na tym, że np. gdy normalnie, zwyczajnie włączam komputer, czy instaluje program, który wymaga ponownego uruchomienia komputera, po pasku wczytywania WINDOWS coś "PSTRYKA" i komputer restartuje się od nowa i po pewnym momencie wyskakuje taki oto komunikat:

"Przepraszamy, że system windows nie uruchomił się blablabla...." I mam tam do wyboru: "uruchom system windows normalnie", "ostatnia znana dobra konfiguracja" i tak dalej.. sami wiecie... Próbowałem wszystkich tych opcji, tylko że jakiej bym nie wybrał to komputer znowu się resetuje. Potrafi zrobić 10 restartów, nawet bez wybierania, jakiejkolwiek z tych opcji. Oczywiście są momenty, kiedy odpala się normalnie.

Komputer formatowałem wiele razy, dużo razy własnie z tego powodu. Grzebałem w biosie, przestawiałem jakieś opcje - no po prostu wszystko co było możliwe - nic nie pomogło.

Mam jeszcze gwarancję na niego (na proca mi się skończyła). Lądował już 2 razy w serwisie - 1 raz z powodu popsutej karty dźwiękowej, a drugi, bo zrąbał mi się napęd oraz przycisk od resetu no i przy okazji poinformowałem ich w serwisie o tych restartach... no ale wiadomo - przyczyn może być wiele.

Komputer raz zawiozłem do jednego z salonów m.i.n na przeczyszczenie, ostatnim razem, gdy wylądował w serwisie (3 tyg. temu) również mi go przeczyścili (ponoć płyta główna była trochę zakurzona). Wiatraki czyszczę od czasu do czasu, także mowy nie ma, że coś jest zakurzone.

Myślę, że zasilacz jest dobry, gdyż ani razu komputer mi się nie wyłączył, mogę spokojnie grać po 7-8 godzin, bez najmniejszego problemu, no i mam w miarę dobre chłodzenie...

System Windows XP Professional jbc.

Mój sprzęt;

proc: C2D E8400

grafa: 8800GT

płyta: Gigabyte GA-EP35-DS3R

ram: Kingston DDR2 667MHz

dysk: Seagate 750GB Barracuda (32mb, Serial ATA II)

zasilacz: Chieftec 500W

chłodzenie: Zalman CNPS 7700-Cu

buda: NZXT Apollo Crafted Series Black

pzdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pamięci są jak najbardziej ok. Dysk również sprawdzony. Co dziwne, zainstalowałem SP3 (wcześniej nigdy nie instalowałem, bo uznawałem za niepotrzebny :E) i problem jakby ustąpił, co nie oznacza, że się jeszcze nie zresetuje. Ściągnę tego memtesta i jeszcze raz sprawdze pamięci. Dzięki & dam znać jbc.

Edytowane przez exec2142

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi