Skocz do zawartości
monty

Płyta Główna Do E8400

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Jak w temacie, pomoc potrzebna.Szukam płyty do tego co mi pozostało z poprzedniego zestawu,a wcześniej miałem DFI Lan Party P35 T2RS ,czyli mam:

-e8400,może nie select to,ale na defaultowych ustawieniach (auto bios), @3.8 GHz stabilne,poniżej 50C w stresie i by mnie interesowało na nowej płycie @ 4.0 GHZ stabilne do pracy ,gry

- grafika (jak tylko sprzedam Palita4870 Sonic) HD5850 najpewniej, CF może kiedyś

- ram DDR2 OCZ 2x2048 Blade 1066 CL 5.0

- dysk Seagate Barracuda 500 GB

- Vista Home Premium 64

-zasilacz Antec True Power 550W

-scythe ninja II

Na płytę mogę przeznaczyć max.700. Płyta ma być do szybkiej grafiki przede wszystkim + dobry dźwięk.Nowe DfI raczej nie,wprawdzie płyta co miałem to ok ogólnie ,ale kiepski soft to jedno ,a dwa dźwiek nienajlepszy.Słuchałem jeszcze modułu Bernsteina na inneh dfi i nie-do-przyjęcia jest. No i teraz pytanie czy zostać przy ddr2 (te blade'y to niedawny zakup) i np Asus Maximus II Formula albo Asus Rampage Formula (dość dobre recenzje i wyniki w testach,dobry dźwięk, ROG jakby-nie-było) albo podobne co, czy szukać już ddr3 ,bo przyszłościowe ? Tylko czy warto e8400 wstawiać na płyte ddr3 ?

Dzięki z góry za pomoc.

Pozdrawiam.

Edytowane przez monty

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kartę dźwiękową można kupić zewnętrzną... Czas przesiąść się na S1156.

Za procesor dostaniesz ok. 400 zł, za pamięci ok. 250 zł, czyli masz do dyspozycji ok. 1350 zł.

Proponuję:

Procesor : Intel Core i3 530 - 425 zł

Płyta Główna : ASRock P55 Extreme - 485 zł

RAM : GoodRam 2x2GB 1600MHZ - 340 zł

Karta Dźwiękowa : Asus Xonar DS - 169 zł

Razem : 1419 zł (esc.pl)

Płyta Asrocka, bo jest dość dobra i przede wszystkim wejdzie na nią Twoje aktualne chłodzenie - ma umożliwiony montaż chłodzeń pod S775.

Jeśli masz większe wymagania co do dźwięku, to możesz darować sobie kartę, dozbierać i kupić później np. Creative Labs X-Fi Xtreme Gamer.

Procesor jest mniej więcej równy i3 530, ale po 1. lepiej się podkręci, po 2. jest na nowej podstawce, po 3. ma HT, które realnie daje tyle, co dodatkowy rdzeń, czyli łącznie CPU ma 3 rdzenie, co da większy komfort w aplikacjach wykorzystujących wiele rdzeni, po 4. pobiera mniej prądu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam podstawke do Scythe na S1156,także to nie będzie problemu .Notowania ASRock to taka średnia liga IMHO ,a w podobnej cenie Asus P7P55D jest i chyba byłby lepszy ? Moja wiedza na temat procesorów niestety sie kończy na core 2 duo i mam pytania, dużo płyt P55 już nie obsługuje i3 to czy warto ten 530 brać ? Może dołożyć do i5 lepiej i co tutaj warte kupienia byłoby?

Edytowane przez monty

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z zakupem I3 wstrzymał bym się jeszcze z 2 miesiące ze względu na bios i ceny.

Wstrzymywać się można bez końca... Ceny jakoś strasznie nie będą się różnić, a biosy... cóż, każda nowa seria może początkowo sprawiać problemy, ale czy to oznacza, że trzeba za każdym razem czekać... Moim zdaniem nie.

Mam podstawke do Scythe na S1156,także to nie będzie problemu.

To dobra wiadomość.

Notowania ASRock to taka średnia liga IMHO ,a w podobnej cenie Asus P7P55D jest i chyba byłby lepszy ?

Asrock ma płyty tanie i nieźle się kręcące, nie ustępuje zbytnio produktom w podobnej lub ciut wyższej klasie cenowej. Jeśli już dopłacać, to do MSI P55-GD65.

Moja wiedza na temat procesorów niestety sie kończy na core 2 duo i mam pytania, dużo płyt P55 już nie obsługuje i3 to czy warto ten 530 brać ?

Wszystkie P55 obsługują i3.

Może dołożyć do i5 lepiej i co tutaj warte kupienia byłoby?

Albo i3 530, albo i5 750, ale to już niemal 300 zł różnicy. Oczywiście jak Cię stać, to dopłać do i5 750, ale Core i3 nie będzie złym wyborem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie do końca. Core i3 530 to taki trzyrdzeniowy E8400 wg testów. Czyli w aplikacjach wykorzystujących wiele rdzeni będzie lepszy, plus większe możliwości rozbudowy.

Ewentualnie proponuję coś takiego:

Procesor : AMD Phenom II X4 965 Black Edition C3 - 639 zł

Płyta Główna : Gigabyte MA770T-UD3P - 295 zł

RAM : GoodRam 2x2GB 1600MHZ - 340 zł

Karta Dźwiękowa : Asus Xonar DS - 169 zł

Razem : 1443 zł

Wychodzi podobnie, a jednak 4 rdzenie.

Edytowane przez Gi3r3k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba trzeba przekroczyć budżet :-) i chyba tak będzie najlepiej - i5 750, czy AMD Phenom II X4 965 Black Edition C3 ? Goodramy - ok. Do tego mobo i myśle o jakimś Asusie P7P55D ,no będzie płyta na dłużej, chociaż dużo dobrego jest na forach o MSI P55-GD65 ,to co lepsze będzie ? Karta dźwiękowa musi poczekać a i zobacze jak tu będzie z dźwiękiem,choc msi to dalej realtec alc,ale karte zawsze można dokupić ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi