kubrak Opublikowano 13 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2010 Witam czy jest taki porogram który daje następującą funkcję i działa z najnowszymi sterownikami do tej karty. Chodzi mi dokładnie abym mógł zmienić prędkość z agpx4 na tryb pci bo tylko w tedy działa mi w miarę grafika. Ten mój program działa tylko ze starszymi sterownikami a na starszych nie wszystkie giery mi chodzą. Z góry dziękuje :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 13 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2010 Widocznie masz coś nie halo w systemie, bo jedno jest zaprzeczeniem drugiego. Z jednej strony chcesz mieć najnowsze sterowniki, żeby działały gry przyzwoicie, a z drugiej przestawiasz z AGPx4 na PCI (co spowalnia kartę), aby gry lepiej chodziły? Niby jak? Najlepsze sterowniki do tej karty to te oznaczone numerkami poniżej 100 bodajże. Im nowsze, tym bardziej optymalizowane są pod nowsze karty. Gry najlepiej powinny chodzić na ustawieniu AGPx4. Jeśli jest inaczej, to masz coś nieźle namieszane. Czyżby Windows MX7?? Sterowniki do płyty głównej zainstalowane? Możesz co najwyżej pobawić się ustawieniami: AGP Fast Write, Assign IRQ for VGA, AGP Sideband Addressing. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubrak Opublikowano 13 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2010 (edytowane) a więc spróbuje zainstalować sterowniki od płyty głównej. A gdzie mogę znaleźć te AGP Fast Write, Assign IRQ for VGA, AGP Sideband Addressing ?? Jeśli można http://www.ecs.com.tw/ECSWebSite/Downloads...=6&LanID=16 to które to bo nie najlepiej się znam na kompach Edytowane 13 Stycznia 2010 przez kubrak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
foh_23 Opublikowano 13 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2010 od chipsetu (MCH) to ja tam sterów nie widzę. Możesz pociągnąć od VIA paczkę ze sterami ale nie jest wymagane. XP powinien mieć stery pod AGP. A powyższe opcje to wlot do BIOS i poprzestawiać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubrak Opublikowano 13 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2010 czyli i tak nie wiem co zrobić ale bw wymienię kartę na agpx4 bo taka mi chodziła i sprzedam kompa ;p Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 13 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2010 Sterowniki w takim razie to Via4in1 Hyperion. Teoretycznie nie muszą być, ale mogą pomóc. Opcje przestawiaj po jednej i sprawdzaj, jak chodzą gry. Najlepiej najpierw spisać obecne ustawienia na kartkę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubrak Opublikowano 13 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2010 (edytowane) No teraz już jaśniej thx, zainstalowałem to i jest to samo a w biosie pogrzebie jutro Edytowane 13 Stycznia 2010 przez kubrak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubrak Opublikowano 14 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2010 z tych opcji które napisał mi BMW Addicted mogę dać tylko AGP Fast Write, przynajmniej tylko to znalazłem było tam dane Disable więc zmieniłem na enable i wynik jest następujący czyli to samo. W tym moim biosie mam też takie opcje jak AGP Master 1 Ws write i AGP Master 1 Ws Red i też mogę tam zmienić z disable na enable zrobiłem tak też nic nie dało jeszcze mam coś takiego AGP Driving control gdy wybiorę tam opcję aby móc ustawić wartości ręcznie to mam do wyboru min 0000 lub max ooFF jeśli się nie mylę to w hex-ie da mi coś ta opcja ?? Jeśli tak to na ile ustawić? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
foh_23 Opublikowano 14 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2010 (edytowane) Kurczę jeżeli przy pełnej przepustowości łącza AGP coś sypie to IMO jakiś konflikt na linii karta -> płyta, albo po prostu któreś skopane. Ja np na jednej ze starszych płytek pod celki mendocino też na chipsecie via gdzie było AGP 1.0 2x nie mogłem za chiny ludowe GFa 2 TI odpalić w grach. Znaczy chodziło toto ale wydajność do bani. Na innym mobasie karta szła pełną parą. Musiałem postawić na inną grafikę. Voodoo3 2000 kupiłem i śmigało jak trzeba. Widocznie coś chipset nie daje rady z grafiką. Może inny BIOS by pomógł. Tak czy inaczej pamiętam że przy AGP z systemu można było również chyba grzebać w programie powerstrip (można było chyba obniżyć szybkość agp). Przy czym pewności nie mam bo nigdy z tego nie korzystałem, tylko widziałem taką opcję jak się bawiłem w podkręcanie kart jeszcze na starym kompie. Przy czym to było dawno i nie prawda więc sam musisz ewentualnie sprawdzić. Co do pytania tak to hexy. Ale nie powiem ci jak to ustawić. Edytowane 14 Stycznia 2010 przez foh_23 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 15 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2010 AGP Driving Control nie ruszaj. Zapisz sobie ustawienia dla "ACPI" oraz "PM Controled by APM" w bios, a następnie zresetuj ustawienia bios. Nadal nie powiedziałeś, co to za system. Widząc zmienione style i ikony, to można przyjąć że to wykastrowany ze wsparcia starszego sprzętu Windows MX7. Co za tym idzie, on jest przyczyną problemów. Generalnie: Postaw system od nowa. Zainstaluj sterowniki do płyty (Via4in1), sterowniki do grafiki i reszty sprzętu. Dorzuć SP2 lub nawet SP3 i dopiero wtedy można zacząć coś działać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubrak Opublikowano 15 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2010 (edytowane) Powerstrip fajny program ale nie ma tej funkcji. A formata i zainstalowanie systemu robiłem wiele razy i nic nie dawało. A no i jest to trochę podkręcony xp sp3 Edytowane 15 Stycznia 2010 przez kubrak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 18 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2010 To go odkręć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubrak Opublikowano 18 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2010 Nie ma co, miałem oryginalnego XP home edition i było to samo =] może są jakieś stery do nvidi pod agp czy coś takiego, a może to być wina zasilacza bo ten mój to tylko 300w Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 18 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2010 1. Zresetuj ustawienia bios. 2. Postaw czysty system + SP3 3. Wrzuć sterowniki http://www.viaarena.com/Driver/VIA_4in1_443v.zip 4. Wrzuć sterowniki do karty z serii nV 6x.xx Jak nadal będą problemy, to sprawdź kartę na innym kompie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość <account_deleted> Opublikowano 18 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2010 Jak gość ma lewego mx7, to pewnie CS też nie jest legalny - cóż norma. PIERWSZĄ rzeczą do sprawdzenia jest texturowanie AGP, które to sprawdza się odpalając DXdiag + klik na odpowiednim buttonie ;) ... to, że wujowo scrakowany CS się wywala nie jest żadnym wyznacznikiem czegokolwiek. 2. jak się kręci kompa na AGP to PIERWSZĄ rzeczą do zrobienia jest ustawienie "async/fixed AGP clocking", chyba że dysponujemy lutownicą i olejem w czaszce ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubrak Opublikowano 20 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2010 (edytowane) Kurde chyba pisałem że grafa działa mi na straszych, np. 84,** lub 6*.** przy zmniejszeniu prędkości agpX4 na tryb pci, a mój system to XP nie jakiś tam mx7. A cs chodzi ale nie na najnowszych sterach na najnowszych nie chodzi mi nic a teraz po formacie i wrzuceniu xp sp3 tego podkręconego przy najnowszych sterach grafy gdy odpalam jakiejkolwiek grę komp mi się zawiesza i muszę go zresetować. A tak w ogóle to chcę się dowiedzieć czy jest możliwe żeby wszytko działało mi na najnowszych sterach, bo te stare nie ciągną nowszych gier. A i jeszcze jeśli to może się przydać to grafa z 2 razy działała mi na tych sterownikach 195.62 ale po wyłączeniu i włączeniu komputera było to co zawsze czyli zlewanie się kolorów itp. A no i tą grafę mam od kumpla i jestem pewien że działa na innym komputerze z wejściem agpx8 na płycie głównej Edytowane 20 Stycznia 2010 przez kubrak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 20 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2010 Więc weź zasilacz z innego kompa i spróbuj wtedy. Coś nie wyrabia z zasilaniem. Albo zasilacz, albo płyta. Jeśli płyta, to czeka Cię wymiana karty lub platformy sprzętowej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość <account_deleted> Opublikowano 20 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2010 Kurde chyba pisałem że grafa działa mi na straszych, np. 84,** lub 6*.** przy zmniejszeniu prędkości agpX4 na tryb pci...Taa? to chyba miałeś coś na myśli, tyle że z pisaniem sobie nie radzisz: Chodzi mi dokładnie abym mógł zmienić prędkość z agpx4 na tryb pci bo tylko w tedy działa mi w miarę grafika. Ten mój program działa tylko ze starszymi sterownikami a na starszych nie wszystkie giery mi chodzą. Z góry dziękuje :wink:"Problem" z nowymi sterami polega na braku możliwości wyłączenia AGP, w starych było można i dlatego "działały" - to wynika z tej wypowiedzi. To jednak znaczy że stare drivery NIE DZIAŁAŁY. No i dalej: A no i jest to trochę podkręcony xp sp3...a na słuszną radę:To go odkręć....odpowiadasz:Nie ma co, miałem oryginalnego XP home edition i było to samo =]Z posta nr 1 wynika że twój podkręcony komp nawet na starych sterach działał źle/niestabilnie, ponieważ nie działał tryb AGP. ...tu mógłbym coś złośliwego napisać, ale się powstrzymam. Poza tym: - napisałem Ci o dxdiag - sprawdziłeś? - widać nie. - jeśli bios nie oferuje możliwości ustawienia "fixed AGP clocking" to należy przyjąć że nie ma takiej możliwości i podkręcając FSB wywalasz AGP. - "assign irq for VGA" jest zazwyczaj w zakładce PCI/PnP configuration. - dopiero jak "odkręcisz" kompa, ustawisz bios jak należy i dxdiag pokaże "wyszarzoną" akcelerację AGP możemy pogadać dalej. ...co nie zmienia faktu że zasiłka też może niedomagać... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubrak Opublikowano 21 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2010 (edytowane) No trochę namotałem sry, wgram zwykłego xp sp3, no a z tymi starszymi sterami to w sumie na starszych sterownikach da się przeżyć w sensie że chodzą mi w gierach, gdy siedzę na necie to nie koniecznie Edytowane 21 Stycznia 2010 przez kubrak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość <account_deleted> Opublikowano 21 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2010 Pomijając kwestie związane z regulaminem tego forum, coś Ci powiem: Pirackie oprogramowanie ma to do siebie, że wymaga od użytkownika ponadpodstawowych umiejętności - czyli trza coś więcej potrafić niż tylko klikać myszą. Moja wersja (zgadywana): VIA wymaga czasami ręcznej istalacji gart.inf - i to jest najbardziej prawdopodobne źródło problemów, zaraz po kwestii OC. Nie potrafisz nawet postawić systemu na tym sprzęcie - udaj się do serwisu. Jeśli gart działa: kolejnym problemem jest to, że w swojej lewej kopii CS nie masz najnowszych patchy, albo że do nowych patchy użyłeś starej wersji cracka. CS to już stara gra - kup se oryginał/używkę. EOT Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubrak Opublikowano 22 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2010 Cs to nie jest mój problem, tylko grafa a system umiem wgrać wystarczy że załatwię sobie oryginalnym, jak to zrobię to napisze Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...