Skocz do zawartości
mimuszek

Stare Pva A Nowe Pva

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

mam 4letni monitor Samsunga 17 173P+ na matrycy S-PVA i generalnie jestem z niego bardzo zadowolony, tyle ze zaczal byc po prostu za maly

naogladalem sie roznych TN, wczoraj bylem w kilku sklepach i ich obraz mi nie bardzo odpowiada, podobal mi sie jedynie samsung XL2370 ale jest bardzo drogi jeszcze..na to co soba prezentuje, doplacanie do LED, hmm przeszlo mi

reszta TN ma obraz jak dla mnie "plastikowy"

zeby uprzedzic, nie odpowiada mi tez Dell 2209Wa bo jest po prostu za maly, raczej...

natomiast wszystkie 24 sa dla mnie za duze ?!

idealem jest wlasnie 23 16:9, przynajmniej odnioslem takie wrazenie

i teraz, jeste monitor ktory bardzo mi sie podoba, ale jest krytykowany jakoby smuzyl itd, czyli model samsunga na cPVA F2380

widzialem go wczoraj i bardzo podabaja mi sie kolory , katy , wyswietlanie na nim, niestsety nie bylo okazji zobaczyc filmu czy szybkiej gry, jedynie jakies demo samsunga chyba

teraz moje pytanie : czy faktycznie on jest jakis wolny, smuzy itd ? czy jest wolniejszy niz 5 letni model na S-PVA moj stary 173P+ ktory wtedy mial 8ms

bo jesli F2380 nie jest wolniejszy, to jak dla mnie jest to minitor ktory mi znakomicie wystarczy, moze i jest jakies smuzenie w need for speed ale dla mnie nieistotne.

czy jest jeszcze jakas inna alternatywa ? dla F2380 (polecono mi monitor NEC-a na IPS EA231WMi)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moj kumpel ma to F2380 wczesniej mial 8ms PVA Beng 91GP i ten nowy smuzy bardziej co jest szczegolnie widoczne na ciemnych odcieniach (CSS, DOD).

http://www.prad.de/en/monitore/review/2009...#Responsiveness

Przeczytaj recenzje Neca i Samsunga bo dla mnie wybór byłby raczej oczywisty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to lipa jak nowe PVA smuzy bardziej niz 5letnie PVA

z NEC-kiem zastanawia mnie ten jego czas reakcji, niby az 14ms ale podobno NEC podaje to uczciwiej, czas faktyczny porownywalny jest z czasem matryc TN ?

dalej wiem ze nic nie wiem

Bo to PVA w tym Samsungu F2380 jest inną konstrukcją niż dotychczas produkowane PVA. Przykład smużenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

panowie, czy ktos z was ma i uzywa NEC-a EA23WMi i moglby cos o nim napisac ??

nie ma za duzo informacji konkretnych o tym monitorze, nie jest popularny, a zobaczyc go w jakims sklepie graniczy z cudem...

zreszta w sklepie przez chwile to nie to samo co konkrety uzytkownika.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziekuje bardzo za tego linka.

jestem juz tak skolowany ze nic nie wiem, najpierw mial byc F2380, ale duzo o nim niepochlebnych rzeczy napisano, wiec mysle sobie moze "fajna" 23 na TN, przeciez musi byc spoko, wybralem chwalone przez wszystkich w2353v, ja nie wiem za co, obraz plastikowy...

potem dell 2209wa, on jest nie dla mnie (moze lg 2220p ktorego do tej pory nigdzie nie ma)

teraz chwala tn na led, no faktycznie xl2370 fajnie swieci, ale cena za TN, ehh, dlatego wrocilem do punktu wyjscia czyli F2380 i wczoraj ktos zaproponowal a moze ten NEC. wydaje sie naprawde byc dobrym monitorem...

chyba ze doczekamy sie LG 24 na szybkiej IPS w normalnych pieniadzach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

o plastikowym obrazie pisalem w odniesieniu do TN W2353V, ktorymi sie wszyscy zachwycaja.

dell 2209wa wyje mi sie za maly, wiem, wiem, jest wyzszy niz jakas 23 ale, po prostu mam taki grymas-

- 23 cale 16:9 mi bardzo odpowiada, 22 16:10 nie bardzo, a 24 jest dla mnie za duza.

idelalem bylby monitor o parametrach della 2209wa ale 23calowy, dlatego z takim zainteresowaniem podszedlem do temtu NEC-a, moze sie on okazac jak dla mnie strzalem w dziesiatke

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja ze swojej strony powiem tyle o samsungu zapomnij widzialem i faktycznie kolory ma swietne ale do filmow i gier kompletnie sie nie nadaje ,szkoda ze Dell ci nie odpowiada bo to naprawde rewelacyjny monitor a do tego jeszcze ta cena, co do Neca to jestem przekonany ze nie będziesz żałował zakupu może czas reakcji nie jest imponujący ale pewnie większość monitorów ma zbliżony czas reakcji do neca

Edytowane przez andrzejs82

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

może skorzystam z już istniejącego tematu i podepnę się pod niego.

Po różnych przymiarkach uznałem, że 23"/16:9 będzie właściwym wyborem do moich potrzeb (choć wciąż pozostaje mały znak zapytania przy 24").

Przeznaczenie to praca z tekstem oraz www. Filmy to jakieś 1%, a gry to 0,001%.

O ile się orientuję, nowe matryce c-PVA, są tu lepszym rozwiązaniem, niż S-PVA z "dzielonymi" subpikselami.

Mój wybór w zasadzie padł na Eizo EV2333, ale patrząc na prezentowane tu filmy pokazujące smużenie F2380 zaczynam się zastanawiać, jak to będzie wyglądało na tym Eizo, na przykład w trakcie w miarę szybkiego przewijania tekstu/przeskakiwania stron? Będzie smużył?

Myślałem też ewentualnie o wymienionym tu monitorze NEC EA23WMi - wątek na hardforum o nim śledzę zresztą od pewnego czasu. Patrząc na papierowe dane, Eizo będzie przyjaźniejszy dla oczu, szczególnie w przypadku jego używania wieczorami, niż NEC.

Ponieważ nie miałem możliwości pracować ani z jednym, ani też z drugim, to są jednak tylko moje domysły.

Prosiłbym o opinie.

Ironrat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

może skorzystam z już istniejącego tematu i podepnę się pod niego.

Po różnych przymiarkach uznałem, że 23"/16:9 będzie właściwym wyborem do moich potrzeb (choć wciąż pozostaje mały znak zapytania przy 24").

Przeznaczenie to praca z tekstem oraz www. Filmy to jakieś 1%, a gry to 0,001%.

O ile się orientuję, nowe matryce c-PVA, są tu lepszym rozwiązaniem, niż S-PVA z "dzielonymi" subpikselami.

Mój wybór w zasadzie padł na Eizo EV2333, ale patrząc na prezentowane tu filmy pokazujące smużenie F2380 zaczynam się zastanawiać, jak to będzie wyglądało na tym Eizo, na przykład w trakcie w miarę szybkiego przewijania tekstu/przeskakiwania stron? Będzie smużył?

Myślałem też ewentualnie o wymienionym tu monitorze NEC EA23WMi - wątek na hardforum o nim śledzę zresztą od pewnego czasu. Patrząc na papierowe dane, Eizo będzie przyjaźniejszy dla oczu, szczególnie w przypadku jego używania wieczorami, niż NEC.

Ponieważ nie miałem możliwości pracować ani z jednym, ani też z drugim, to są jednak tylko moje domysły.

Prosiłbym o opinie.

Ironrat

c-PVA faktycznie lepiej się sprawdzi do pracy z tekstem niż zwykłe PVA, które dla niektórych może nie być "ostre" ( ze względu na kształt piksela ). Sam odczuwałem lekki dyskomfort na Eizo S2231W w momencie czytania na ciemnym/szarym tle, faktycznie nie mogłem czasami złapać "ostrości". Co dziwne, na SX2461 ( który ma ponoć taką samą budowę piksela ja s2231 ) czytało mi się elegancko, bez względu na kolory tła.

Co do smużenia, to faktycznie na Samsungu wypada to bardzo średnio. Na Eizo, dopalacz jest lepiej wyregulowany i faktycznie widać jego działanie ( w samsungu różnie to wypada ). Dodatkowo można zejść do niskiej jasności, powłoka antyodblaskowa nie jest jakaś męcząca. Ogólnie dobry sprzęcik do pracy z tekstem.

Jak nie sprawdzi mi się monitorek który mam zamiar kupić ( PVA ), to możliwe że dokupię tego Eizo tylko do tekstu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawe jest to ze F2380 wedlug http://www.digitalversus.com/article-904-7033-93.html zostal monitorem roku ?!

i do filmow i do gier jest bardzo dobry ?

ale, dajac sobie znim spokoj i zastanawiajac sie nad NEC-iem , temat rzeka na hardforum, testy nawet u nas, chyba na frazpc, opinie bardzo rozne, od rzucajacych na kolana do takich ze nie nadaje sie do niczego, jednym te 14ms nie przeszkadza, drudzy testujac twierdza ze to bardzo optymistyczny rezultat, NEC nigdzie nie podaje jakie to jest 14ms...

niewatpliwie jest on ciekawa propozycja, znalalzlem jeszcze gdzies , przelecialo mi" o jakims nowym viewsonic-u na IPS i tez 23"

od wczoraj zaczalem sie zastanawiac czy faktycznie nie kupic sobie na razie della 2209WA na przeczekanie, zawsze go mozna sprzedac..

ciekawa propozycja bylby LG 2220P ale ucichlo o nim.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawe jest to ze F2380 wedlug http://www.digitalversus.com/article-904-7033-93.html zostal monitorem roku ?!

Buahahahaha .... yhm ... przepraszam, poniosło mnie. A to wszystko przez znaczek "best of the best" w kolumnie "photos" (jak sadzę obróbka grafiki) w wierszu dotyczącym Samsung'a F2380M ... podczas gdy nawet totalni amatorzy skarżyli się, że w cieniach na tym modelu mało widać (grafik by pewnie rzekł że "na tym nic nic nie widać!"). To samo kolumna dotycząca gier i znaczek "we love it" - też LOL bo opinii że ten monitor należy do wolniejszych jest całkiem sporo (po prostu rozmywa ruchomy obraz).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

fajna stronka z testami , ciekawy test NEC-a :

http://www.extrahardware.cz/nec-multisync-ea231wmi

wedlug nich te 14ms to jednak GtG , monitor mimo braku dopalacza potrafi zadziwic i zawstydzic niejedna popularna TN-ke

jest tez tez F2380, ten nie wyglada za rozowo

Wyglada na to ze EA23WMi jest naprawde dobra propozycja, na Hardforum wspominaja tez o Viewsonicu VP2365wb, ma dokladnie takie same parametry.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi