Skocz do zawartości
ODOO

Gigabyte X48-dq6 Problem

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Jako że skończyły mi się pomysły postanowiłem się was poradzić. Płytka po przekładce do nowej obudowy złapała ciągły restart, po naciśnięciu powera komputer ciągle się restartuje (jak przy dualbocie). Procesor pamięć i karta graficzna sprawdzone na drugiej płycie i działają OK. Ta płytka czasami lubiła robić takie problemy ale zazwyczaj wstawała po przekładce pamięci do innych slotów, tym razem zabieg ten zadziałał 2 razy, wszedłem do biosu poustawiałem wszystko, restart i płytka restaruje się nonstop. Aktualnie przekładka pamięci nie przywraca płyty do życia, płyta cały czas się restartuje. Macie jakieś pomysły co można jeszcze zrobić ?

Jeżeli nikt nic nie wymyśli to może chociaż macie namiary na serwis Gigabyte bo wolałbym bezpośrednio do producenta odesłać płytkę zamiast oddawać do sklepu.

Dzięki za każdą sugestie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

PSU sprawdzone druga płyta z nim i z resztą sprzętu działa bez problemu, wszystko powyjmowane poskładane na pająka, reset biosu i przekładka pamięci nie pomaga dalej restarty, jak raz się odpaliła to wczytałem defaultowe ustawienia i niestety nie wstała :/.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziwna sprawa. Ja już dość dawno temu miałem P35-DQ6 i miałem dokładnie ten sam problem. Praktycznie bez powodu przestała wstawać i działać normalnie. Ciągłe zwisy, niestabilny sprzęt. Płytę sprzedałem i do dziś nie wiem co jej było.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Już wczoraj przeglądałem ale nie ma nic na ten temat, poza tym na płycie nie ma żadnej zworki, a ze strony gigabyta wywnioskowałem że ta funkcja powinna działać automatycznie. Jeszcze na innym forum wyczytałem że można uruchomić wgranie zapasowego biosu przez zwarcie odpowiednich nóżek od kostki bios ale temat nie został rozwinięty i nie wiem które nóżki i od której kostki, a nic innego na innych forach nie znalazłem.

EDIT.

W końcu na coś trafiłem http://forums.tweaktown.com/f69/how-fix-de...g-failed-33904/ zaraz będę grzebał i zobaczę co z tego wyjdzie.

EDIT 2.

Niestety nie pomogło płyta dalej się tylko restartuje. Zauważyłem że po odpięciu 8 pinowego zasilania, odpala się i nie restartuje ale też nic więcej się nie dzieje, diody się świecą i czarny ekran.

Edytowane przez ODOO

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też doszedłem do takiego wniosku ;) jeszcze jutro sprawdzę u kumpla z innym zasilaczem, prockiem i pamięciami i zobacze co będzie ale cudów się nie spodziewam.

Nie wie ktoś może czy płytę można oddać bezpośrednio do producenta ? Wolałbym wysłać ja do producenta bo mam niezbyt ciekawe stosunki ze sprzedawca ;).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi