Marthedar Opublikowano 24 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2010 Czesc, Mam problem z procesorem. Chodzi o to ze wymienilem procesor Intel Pentium 2.46ghz 800mhz na Intel Pentium 2.6ghz 533mhz i przez to teraz podczas gry lub uzywania internetu mam zurzycie procesora siecagajace co jakis czas 100%! Czy po zmianie procesora musze zmienic parametry jakies w Biosie, np aktowanie FSB ? Prosze o pomoc :( i o nie karanie mnie przez adminow jesli temat zostal zalozony w zlym miejscu :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 24 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2010 Jak już się pytasz o pomoc to mógłbyć podać trochę więcej informacji - jakie procki , jaka płyta na jaki socket . Bo nie każdy masz czas lub wiedzę aby tego szukać . Wygląda że masz płytę na S478 , pierwszy procek miał na 100% HT ( taki wirtualny drugi rdzeń ) - chyba nawet wiem który P4 ( Pentium 4 HT 2.4C - jedyny który ma FSB 800 mhz i zbliżone takty ) , z identyfikacją drugiego są już większe problemy - były dwa P4 z takim zegarem . Nie wiadomo z czego może wynikać obciążenie systemu - niby pierwszy procek miał HT , drugi go nie ma ale raczej to nie to . Może system jest zasyfiony . Zrób kompletny skan hdd checkdiskiem ( komenda chkdsk ) , defragmentację , sprawdź sys pod kątem wirusów , spyware i innego syfu . Może odchudzanie rejestru - jakieś programiki do konserwacji systemu . Ostatecznie format i stawianie systemu na nowo . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marthedar Opublikowano 25 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2010 Jak już się pytasz o pomoc to mógłbyć podać trochę więcej informacji - jakie procki , jaka płyta na jaki socket . Bo nie każdy masz czas lub wiedzę aby tego szukać . Wygląda że masz płytę na S478 , pierwszy procek miał na 100% HT ( taki wirtualny drugi rdzeń ) - chyba nawet wiem który P4 ( Pentium 4 HT 2.4C - jedyny który ma FSB 800 mhz i zbliżone takty ) , z identyfikacją drugiego są już większe problemy - były dwa P4 z takim zegarem . Nie wiadomo z czego może wynikać obciążenie systemu - niby pierwszy procek miał HT , drugi go nie ma ale raczej to nie to . Może system jest zasyfiony . Zrób kompletny skan hdd checkdiskiem ( komenda chkdsk ) , defragmentację , sprawdź sys pod kątem wirusów , spyware i innego syfu . Może odchudzanie rejestru - jakieś programiki do konserwacji systemu . Ostatecznie format i stawianie systemu na nowo . A więc jest to plyta MSI 865PE Neo2 Ms-6278, socket 478, procesory to stary był P4 2.46Ghz taktowanie 800mhz, a ten ktory teraz jest to P4 2.66Ghz taktowanie 533mhz. Zrobilem kompletny skan hdd, troszke pomoglo ale nadal zurzycie procka siega do 100% przy czynnosciach jak korzystanie z witryny internetu czy GG, wirusy , spyware sprawdzone, defragmentacja rowniez. :unsure: A nie trzeba zmieniac w BIOSIE taktowania jezeli procesor jest inny? Pytam bo sie na tym kompletnie nie znam :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gaaazzz Opublikowano 25 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2010 Prawdopodobnie zmieniłeś P4 Prescott z 1MB cache na P4 Northwood z 512KB cache tylko z wyższym taktowaniem. Zamienił stryjek siekierkę na kijek :P Zaj screena z programu CPU-Z to się wszystko wyjaśni Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marthedar Opublikowano 26 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2010 Prawdopodobnie zmieniłeś P4 Prescott z 1MB cache na P4 Northwood z 512KB cache tylko z wyższym taktowaniem. Zamienił stryjek siekierkę na kijek :P Zaj screena z programu CPU-Z to się wszystko wyjaśni Inni ludzie doradzaja mi aktualizacje biosa, da to cos? cpu.bmp Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 26 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2010 1. Bez wątpienia Northwood. 2. Na przyszłość (zapisując obrazek do wrzucenia na forum) skorzystaj z formatu jpg lub png - bmp to nie jest format do Internetu. 3. Przeskanuj porządnie system programami wymienionymi w tym temacie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gaaazzz Opublikowano 26 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2010 Jest więc tak jak pisałem :razz: .Northwood to strasznie słaby procek (słabszy niż poprzedni) więc nie dziwne że często masz obciążenie po 100% (przy przeglądaniu www). Dla pewności sprawdź w menadżerze zadań czy jakiś proces nie obciąża za bardzo procka(CPU). Swoją drogą kto Cię namówił na takiego procka? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marthedar Opublikowano 26 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2010 Jest więc tak jak pisałem :razz: .Northwood to strasznie słaby procek (słabszy niż poprzedni) więc nie dziwne że często masz obciążenie po 100% (przy przeglądaniu www). Dla pewności sprawdź w menadżerze zadań czy jakiś proces nie obciąża za bardzo procka(CPU). Swoją drogą kto Cię namówił na takiego procka? To znaczy ten procesor kupił mi wujek na gieldzie. Ja swoj zepsulem podczas czyszczenia poniewaz niefortunnie wyciaglem procesor z rdzeniem i wpychalem na chama.. Postaram sie kupic taki co mialem wczesniej, bo przy tym dostaje nerwicy :/ Dzieki za odpowiedz :)) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość NuCore Opublikowano 26 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2010 (edytowane) Jak już będziesz kupował, to kup coś lepszego, bo wchodzić ponownie w taka samą padakę, mija się z celem. p.s. Który dokładnie z tych modeli płyt posiadasz? Jeżeli ten: http://pl.msi.com/index.php?func=prodcpusu...mp;prod_no=591# poszukaj któryś z wyżej taktowanych Prescott'ów, najlepiej od 3GHz w górę, by poczuć jakąś zauważalną różnicę względem starego uszkodzonego procka, nie mówiąc o obecnie posiadanym. Edytowane 26 Stycznia 2010 przez NuCore Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marthedar Opublikowano 26 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2010 Jak już będziesz kupował, to kup coś lepszego, bo wchodzić ponownie w taka samą padakę, mija się z celem. p.s. Który dokładnie z tych modeli płyt posiadasz? Jeżeli ten: http://pl.msi.com/index.php?func=prodcpusu...mp;prod_no=591# poszukaj któryś z wyżej taktowanych Prescott'ów, najlepiej od 3GHz w górę, by poczuć jakąś zauważalną różnicę względem starego uszkodzonego procka, nie mówiąc o obecnie posiadanym. Tak, ta plyte :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość NuCore Opublikowano 26 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2010 W takim razie szukaj procków z przedziału Pentium 4 3.0GHz - Pentium 4 3.4GHz (Prescott, FSB800, L2 Cache 1MB), poniżej sens zamiany jest wątpliwy, poniewaz tylko wydasz kasę, a różnica w wydajności będzie niewielka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stivo Opublikowano 26 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2010 Jak by co to mam jeden taki na zbyciu ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotreklol Opublikowano 27 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2010 Nortwod nie był przypadkiem wydajniejszy zegar w zegar ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...