Skocz do zawartości
cYcEq

Pamięć na grafice + radiatory

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Chcem sobie zamontować radiatory na pamięci na karcie graficznej ... i chciałbym się dowiedzieć coś więcej o sposobie montażu i przy okazji o pamięciach ....

http://ceres.bialan.pl/~cyceq_ftp/pamieci.bmp

Na Ati Radeon 9000 (Powered by ATI) mam właśnie takie pamięci. Pamięci są rozmieszczone parami (4 z przodu i 4 z tyłu; na górze karty i po prawej stronie)

Może mi ktoś powiedzieć coś więcej o nich (+ i -) i czy dobrze kupiłem ? :D

Oraz podajcie jakieś sposoby montażu radiatorów na tych pamięciach. (Czy kleić - jeżeli tak to jakim klejem i czy da się to później usunąć, itd...)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Chcem sobie zamontować radiatory na pamięci na karcie graficznej ...

1. czy masz zamiar podkrecac ta karte (pamieci) :?:

jezeli nie to bez sensu kleic te radiatory, jak tak to najpierw przebrnij przez to http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=25411 ale i tak nie wroze dobrze bo z fotki wynika ze masz 5 ns pamieci czyli nawet jak pojda powyzej tych 400MHz to niewiele :!:

2. o radiatorach i klejeniu bylo sporo tematow na forum CHLODZENIE i to calkiem niedawno - poszukaj i jak bedziesz mial pytania to wal :!:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam 8 kostek na grafice, 4 na górze i 4 po stronie chipsetu.

stary radiator c celerona pociąłem na kawałki 2.5x1.5cm (pamięci mają2x1.5cm) i przyczepiłem je na pastę białą i są dociskane zaciskiem w kształcie litery U zrobionym ze szprychy rowerowej.

zysku jeszcze nie mierzyłem ale pamięci na pewno nie są rewelacyjne, standardowo mają 333 MHz, na razie chodzą na 450, dzisiaj popróbuję czy dojdę do 500 MHz (0.5 GHZ :) ).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam 8 kostek na grafice, 4 na górze i 4 po stronie chipsetu.

stary radiator c celerona pociąłem na kawałki 2.5x1.5cm (pamięci mają2x1.5cm) i przyczepiłem je na pastę białą i są dociskane zaciskiem w kształcie litery U zrobionym ze szprychy rowerowej.

zysku jeszcze nie mierzyłem ale pamięci na pewno nie są rewelacyjne, standardowo mają 333 MHz, na razie chodzą na 450, dzisiaj popróbuję czy dojdę do 500 MHz (0.5 GHZ

hmmm.............

czy czasem nie GHz ?? (zy MX-y maja inne jednostki czestotliwosci ? :lol: )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mój gf też nie należy do tych prostych - jak będę go sprzedawał - będzie musiał pare dni poleżeć "pod żelazliem" :wink:

radiatorki nie są klejone thermopoxen ( trzymają się na srebrnej paście z klamerkami ), zachowałem też oryginalny wentyl - więc nei powinno być problemów 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Możesz poszukać u siebie w mieście taśmy termoprzewodzącej lub alpha gelu(jednak wątpie że znajdziesz),-niektórzy używają zwykłej cieniuteńkiej taśmy dwustronnie klejącej(to też nie jest najgorsze rozwiązanie coś tam to daje i łatwo się usuwa,musisz potestować trochę),benek napisał też o dosyć fajnym sposobie mianowicie o osadzeniu tego na zwykłym silikonie neutralnym(do kupienia w każdym hiperze budowlanym)dajesz cieniuteńką warstwę i przyklejasz ,musisz odczekać parę godzin(najlepiej 24),pamiętaj jak używasz termopoxu lub jakiś past i zacisków do tego to przed smarowaniem warto zabezpieczyć nóżki pamięci(oklej na około pamięć taśmą izolacyjną, po zakończeniu operacji odklej to)

Powodzenia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

około 10kilo w 2001 - kloca mam słabego ( willy choć już na 478 ) i starą płytę na sdramkach :roll:  

zastanawiam siem, jak poszedł by jakis porządny radek na moim konfigu...

Trzeba bylo zrobic podporke pod karte - sa takie w nowych obudowach. W poprzedniej obudowie tez sobie cos podobnego robilem - skuteczne, ale nie najpiekniejsze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zaufaj samsungowi :D:D:D

Na moim MX400 są samsungi 6ns, więc zegar powinny mieć 166, i taki mają. Bez radiatorów krzaki były już przy 184 chyba, a jak dałem radiatory+paste termopoxa to 210 idą sobie :D:D:D

Ale radiatory mam ciut większe, niż Mongothealien, dodatkowo drugi cooler na PCB z tyłu rdzenia. Karta waży prawie 0.5 kg :lol: :lol: :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi