Skocz do zawartości
faro666

Jaki Telewizor Lcd 32 Cale Do Filmów Z Kompa I Nie Tylko...

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Od jakiegoś czasu przymierzam się do zakupu telewizorka LCD. Chciał bym na nim oglądać filmy (HD jak i "zwykłe") z laptopa (HDMI). Czasem korzystał bym z niego jak z monitora (przeglądanie www, edycja tekstu itp itd). I tu pojawia się pierwsze pytanie: HD Ready czy Full HD (z tego co wiem to różnica jest niewielka w materiale HD, Natomiast w pracy z PC tu niestety nie wiem. Kolejny dylemat to 50Hz czy 100Hz. Pieniądze jakie mogę przeznaczyć to do 1700 zł. (Może więcej jeżeli dopłata będzie tego warta). Telewizor będzie wisiał na ścianie w pokoju 19m2. Tak jak wcześniej pisałem telewizor będzie robił za monitor po HDMI (70% filmy, 10% jakieś starsze gierki, 10% tekst, 10 % strony www) Nie mam kablówki wiec jakość wyświetlanego sygnału SD mnie nie interesuje. Zależy mi na wykonywaniu komfortowo czynności wyżej opisanych. Dlatego też zależy mi na LCD z dobrym trybem PC.

Myślałem nad jakąś Toshibą (Full HD 50Hz albo HD Ready 100HZ) albo Sharp - em a z takich droższych to:

1. SAMSUNG LE32B551 - http://www.ceneo.pl/2258041

2. TOSHIBA 32RV685 - http://allegro.pl/item909185473_toshiba_32..._861_56_38.html

(trochę ponad budżet ale ma niby bajery 100Hz oraz Full HD)Razz

3. LG 32LH4000 - http://allegro.pl/item905352624_lg_32lh400...townia_rtv.html

Pytanie tylko czy warto dopłacać do Full HD oraz 100 Hz.

Pozdrawiam

EDIT: z tego co widziałem na przykład na stronie Toshiby, po podłączeniu PC czy to przez D-SUB czy przez HDMI nie jest możliwe uzyskanie większej wartości odświeżania niż 60Hz, więc inwestowanie w 100Hz jest w tym wypadku nie opłacalne, proszę mnie poprawić jeżeli się mylę.

Edytowane przez faro666

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

100HZ -- tak tak oczywiscie... przy realnym czasie reakcji matrycy 16-24ms... ona musiała by miec gwarantowane realne 10ms ( pytanie skad tu nagle bierze sie 5ms w specyfikacjach ? np norma ISO ( czytać dla nieznajacych sie ) podaje paramater GtG ( green to green przy 50% wyłacznia ) jako czas reakcji matrycy... jest 5ms ? jest...

Imo sciema i ludzie się skarżą ze obraz jest kichowaty na pseudo 100hz.

Czy Fhd czy HD to twoja decyzja...

Ale jesli chodzi o T i monitor to :

LE32B551 mam ten sam i (A551) obraz naprawde powala..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

100HZ -- tak tak oczywiscie... przy realnym czasie reakcji matrycy 16-24ms... ona musiała by miec gwarantowane realne 10ms ( pytanie skad tu nagle bierze sie 5ms w specyfikacjach ? np norma ISO ( czytać dla nieznajacych sie ) podaje paramater GtG ( green to green przy 50% wyłacznia ) jako czas reakcji matrycy... jest 5ms ? jest...

Imo sciema i ludzie się skarżą ze obraz jest kichowaty na pseudo 100hz.

Czy Fhd czy HD to twoja decyzja...

Ale jesli chodzi o T i monitor to :

LE32B551 mam ten sam i (A551) obraz naprawde powala..

Jak już coś to grey to grey. Szary do szarego, a nie zielony. A dlaczego? Bo szary najłatwiej uzyskać z jak najmniejszym czasem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale widzisz, w poście wyżej doszedłem do wniosku że dopłacanie do 100Hz mija się z celem. Więc chodziło mi o lepszy telewizor od tego samsunga (LE32B551) w przedziale cenowym takim samym (ok 1700zł)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale widzisz, w poście wyżej doszedłem do wniosku że dopłacanie do 100Hz mija się z celem. Więc chodziło mi o lepszy telewizor od tego samsunga (LE32B551) w przedziale cenowym takim samym (ok 1700zł)

Kupuj telewizor LG z serii LH! Np 32LH2000/3000/4000.

Istnieje w nich możliwość (za darmo;) odblokowania złącza USB tak, że odtwarza zeń MP3, JPEG, DIVX a nawet MKV FullHD 1080p. Zbęddny staje się wtedy odtwarzacz mediów typu WD TV / Popcorn. A jakość obrazu jest bardzo dobra - mam, zarówno z PC jak i konsolą wszystko gra. Do tego tuner tv MPEG4 :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No nie sądzę, by to w pełni zastąpiło Popcorn Hour czy WD TV. Na tych urządzeniach jest też możliwość ściągania z netu filmów i mp3 (przez jakiegoś tam klienta sieci torrent) i czyta zdecydowanie więcej formatów niż te które wymieniłeś.

A czyta chociaż napisy (txt, srt cokolwiek) jakbym podłączył np. zewnętrzny dysk pod to złącze USB w LG 32LH3000? Mam na myśli wszystkie wymienione przez Ciebie formaty łącznie z x264 (mkv). No i napisz jak to odblokować. Znajomy ma TV z tej serii, ale 42'. To bym sprawdził u niego. No i czy grozi to utratą gwarancji?

Swoją drogą to ciekawe rozwiązanie, że telewizor może odtwarzać coś z zew. pamięci dysku. Jednak MKV 1080p potrzebuje jakiejś tam mocy obliczeniowej do odtworzenia tego. Np. takie odtwarzacze jak Popcorn Hour, WD TV czy nawet dekodery telewizji cyfrowej mają jakiś tam procesor, który radzi sobie z materiałem Full HD. Mam rozumieć, że ten LG 32LH3000 ma tez jakiś mocniejszy procesor i do tego jakąś wbudowaną pamięć ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nikt ci nie napisze jak to odblokować bo raczej to nie jest legalne (zaraz jakieś świętoszki zaczną sypać banami) a pozatym Google nie boli.

http://tnij.org/fsvr

Odbiegliśmy chyba trochę od mojego pytania, czekam na kolejne propozycje ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nikt ci nie napisze jak to odblokować bo raczej to nie jest legalne (zaraz jakieś świętoszki zaczną sypać banami) a pozatym Google nie boli.

32LH2000 odblokowanie usb - Google Search

Odbiegliśmy chyba trochę od mojego pytania, czekam na kolejne propozycje ;-)

W którym kodeksie wyczytałeś, że zmian ustawień telewizora albo wgranie nowego oprogramowania jest nielegalne? Jak wgrywam nowy bios do płyty głównej to też przestępstwo?

Jeśli chodzi o gwarancję to na hdtv pisali, że nie ma problemu. W razie "w" TV spokojnie można przywrócić do stanu poprzedniego.

Sam mojego samsunga "odblokowałem" w drugi dzień po zakupie.

Tym samym polecam Samsung LEXXB550. Jeśli to ma być TV do gier to, żebyś czasem nie wpakował się w serię 650 czyli 100Hz która to ma okropnego input laga. Zresztą nie tylko ta seria a każdy TV który ma więcej niż standardowe 60Hz.

Jeśli chodzi o odblokowanie ukrytych funkcji. W LG trzeba wgrać nowe firmware, w Samsungach wystarczy nacisnąć parę przycisków na pilocie i masz divix'y w TV. W Samie dodatkowo dostajesz PIP'a.

Przez tydzień przed kupnem Samsunga miałem LG 37LH3000 - nie polecam.

Edytowane przez ohuzo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi