Skocz do zawartości
haceka

Płyta, Procek, Grafa, Pamięć, Zasilacz Do 2100zł

Rekomendowane odpowiedzi

Wykombinowałem takie coś:

Gigabyte MA770T-UD3P

AMD Phenom II X4 Quad Core 945

ASUS EAH5770 Radeon HD5770 512MB DDR5

Kingston HyperX 2x2GB 1600MHz DDR3 Non-ECC CL9 DIMM

Chieftec 550W

Da się wycisnąć z tej kwoty coś lepszego? Zależy mi przede wszystkim na grach, ale od czasu do czasu odpalę jakąś bardziej wymagającą aplikację, albo też WoW + Firefox + AQQ + Foobar itd...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do ramu i grafy- no wai. GoodRamów chyba nie ma w sklepie gdzie będę kupował, a dołożyć nie mogę nic.

Nie wiem jaka rewizja, w internetowym sklepie mam do wyboru:

HDX945WFGIBOX i HDX945WFGMBOX, nie pytałem dokładnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podepnę się do tematu, bo mam ten sam budżet na te same podzespoły.

Wykombinowałem coś takiego:

Procesor: AMD Phenom II x4 955 AM3 Black Edition BOX

Płyta główna: Asus M4A785TD-V EVO

Pamięć: GoodRam 4GB (2x2GB) 1600MHz CL9

Karta graficzna: Asus Radeon HD 5770 CuCore 1GB DDR5 PCI-E BOX

Zasilacz: OCZ Modxstream Pro 500W Modular

I teraz parę pytań:

Procesora raczej nie mam zamiaru kręcić (przynajmniej na początku), więc rozumiem, że boxowy wiatraczek powinien starczyć. I czy w takim razie sens jest też brać procek w edycji BE, czy może zamienić go na jakiś tańszy nie BE (945?) ?

Płyta główna w serwisie esc.pl ma przy częstotliwościach pamięci 1600 i 1800 oznaczenie (OC), a z kolei w agito.pl nie ma w ogóle mowy o tych częstotliwościach. Co tak właściwie to OC znaczy i czy ta płyta w końcu obsługuje te częstotliwości?

Przesiadka na lepszy sprzęt zapewne pociągnie za sobą odpalenie paru nowszych gier, ale nie to jest moim priorytetem, bo raczej szybko się znudzę i pozostanie tylko Pro Evolution Soccer. Czy więc w takim razie karta graficzna jest trafiona ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OC oznacza że te takty uzyskasz tylko wtedy jak podkręcisz cpu - nawet jak będziesz miał ramy 1600 lub 1800 mhz to będą one działać z 1333 mhz lub mniej .

U AMD taktowanie ramu jest wyliczane tak :

Taktowanie procka : dzielnik dla pamięci = taktowanie pamięci .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za info.

Nad procesorem to już raczej zastanawiać się nie będę, bo różnica cenowa między 945 a 955 BE jest praktycznie niezauważalna.

Jeszcze mam tylko pytanie co do kart graficznych. Z moim budżetem raczej muszę zostać wśród HD 5770. Teraz tylko jak wygląda różnica między różnymi producentami? Czy to tylko kwestia gustu, czy może jest któryś z nich jest lepszy i wart polecenia?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi