Skocz do zawartości
xor

dobry 19" vs b.dobry 17"

Rekomendowane odpowiedzi

Do osob majacych doswiadczenia z monitorami :

Hyundai ImageQuest910 19" (925zl) - patrzac na cene to :?, ale wg. zaslyszanych opinii jest naprawde dobry

NEC FE791SB 17" (849zl) - tego to wszyscy znaja :)

Czy sie oplaca ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span> tego Hyundaia (nie ma zadnych bajerow w stylu MagicBright) ? Dot-trio (lecz kineskop Dynaflat-x), ale 19". Pasmo 229.5MHz. Czy roznica pomiedzy 17" a 19" jest na tyle duza, ze sie oplaca odpuscic sobie diamondtrona ?

Dzieki za odpowiedzi

I prosze o nie wypisywanie textow w stylu 'szukaj' itp. Gdybym wczesniej znalazl cos na ten temat (oprocz komentarzy nt wyzej wymienionych monitorow), bym sie nie odzywal. No dobra, znalazlem cos, ale jest juz mocno przeterminowane (sprzed roku).

[/b]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bierz wiekszy, lepiej dla oczu, mimo ze masz do wyboru lepsza parametrowo 17, to bierz 19. oczy masz jedne.

chyba ze jestes z tych "innych" i na 19' chcialbys pracowac w 1600x1200 ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bierz wiekszy, lepiej dla oczu, mimo ze masz do wyboru lepsza parametrowo 17, to bierz 19. oczy masz jedne.

chyba ze jestes z tych "innych" i na 19' chcialbys pracowac w 1600x1200 ;)

mozesz powiedziec co masz na mysli mowiac, ze wiekszy jest lepszy dla oczu?

bo wielkosc w tym wypadku nie ma najmniejszego znaczenia, ale wlasnie te "parametry" o ktorych wspominasz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moze nie dam ci odpowiedzi na twoje pytanie..ale IMHO..tylkoLCD...po kilku godzinach uzytkowania bedziesz wiedzial dlaczego :) ja juz za cholere nie wroce o CRT-kow..jak powiedzial kolega wyzej-oczy masz tylko jedne :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jaizm_: normalnym zjawiskiem jest wieksze zmeczenie oczu przy wpatrywaniu sie w mniejszy punkt niz w wiekszy. tak samo przy monitorze. lepiej patrzec na cos wiekszego niz mniejszego.

roznica parametrow, w rosadnych rozdzielczosciach (czyli nie 1600x1200) i rozsadnym odswiezaniu (bo przy >100hz MAŁO która karta daje dobry obraz) będzie niezauważalna, a dla oczu zdrowiej

chyba naturalne ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zazwyczj to wieksze monitory maj alepsze "wieksze" parametry ;P

tego Q910 raczej bym niekupil .... dolozyl bymnieco grosz wziol na raty zapozyczyl sie czy cos i kupil naprawde dobry monitorek 19" na Daimondtronie albo Trinitronie bo NAPRAWDE WARTO !! a monitor w PC moim sktonym zdniem jest najwazniejszy tak wiec jakbys miale pare zlotych wiecej do rozdysponowania to bralbym pozadna 19" a jeli niemasz mozliwosi dolozyc to hmmm obejzyj oba monitorki w akcji i zdecyduj ale .. no sam niewiem 19" kusi i to bardzo ale sadze ze ta 17" od neca to lepszy wybor i spor zaosczedzisz ale jak wspomnialem na monitorku niem co oszczedzac !! jakby ktos mi kazal teraz pracowac na 17" to bym go w leb palnol tak mocno jak tylko potrafie :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hq12 nie piszesz na temat. to nie dywagacja co Ty bys kupil tylko jak widac dobry 19" vs b.dobry 17" - i argumenty za jednym i drugim.

nabijasz sobie posty ?

Przecież daje słuszną radę: lepiej większy a im lepszy ten większy tym lepiej ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moze nie dam ci odpowiedzi na twoje pytanie..ale IMHO..tylkoLCD...po kilku godzinach uzytkowania bedziesz wiedzial dlaczego :) ja juz za cholere nie wroce o CRT-kow..jak powiedzial kolega wyzej-oczy masz tylko jedne  :D

LCD to se wsadz przyjacielu gleboko w ........ bo do tego to sie one najlepiej nadaja moze oczy masz i jedne ale zby dobry LCD kupic to sie niemalo wykosztujesz.....a na tych do 3K to w Q3 (PRO) sobie niepograsz dlaczego tam sa te literki w nawiasie ?? hmm bo juz sie klucilem na ten temat z forumowiczmi bo kazdy sobie mysli ze jest masta..a prawda jest taka ze mialem w domu niejdnaego juz LCD i na zadnym niemogelm soebie w szybkie gierki pykac zaraz mi sie jakis fachowic znajdzie co bedzie twierdzil ze 15ms to ulta szyko i gra w Q3 na tym i wogule....BULSHIT !! LCD to nadaje tylko do IE coby se forum przegladac moza bylo no i w gry typu baldur tez spoko grac mozna ale o FPP zapomnij.....boze po co ja to wogule pisze i tak wy wiecie najlepiej :wink: tylko po cholere kolesiowi LCD proponujesz ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pmp bo juz pislem o tym nie raz na forum jakby koles poszukal to by znalazl wiecej info na ten temat i niechce mi sie smarowac znowu na temat, na Q910 koles (user) na wgk pojechal niemilosiernie....a jesli mysle o kupinie monitora to mysle pozabudzetowo dlaltego radze zalozycielowi topicu zeby sie zastanowil coby nie wiecej floty przeznaczyc na monitorek

od co a jesli niema to napisalem wyraznie ze WARTO dolozyc do Daimondtrona czy tez trinitrona a jak floty niema zeby sam wlasnymi oczami osadzil bo tak po tym co te monitory w srodku maja to ja bym sie wogule niezastanawial tylko NECA lyknol !!i po chu... ise znow powtazam !!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

coscie tacy zlosliwi zesci sie na mnie dzis uwzieli co to ma byc !! narodowe swieto hanuka czy jak ??

aha jak koles ceny podaje w topicu to tak orietacyjnie czy tez tylko mi sie wydaje ze sie przymieza do zakupu !!??!!

tak owszem jestem "czarny" ale to nie ja na tym zdjeciu tylko okles z klipu Busta Rhymes

ps. Yo skubancu pozdrufka dal cie Rass ;P

i kij ci w oko bede mial 600 postow a ty i tak nie po tym jak na temat ladnie piszesz :lol: :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki za odzew.

Coz - monitor musi byc dobry przy wyswietlaniu tekstu - ostre, wyrazne litery. Tutaj 19 hyundaia jest zdecydowanie na 1 miejscu (wszystkie monitory z superbrightami i tym podobnymi podobno maja troche problemy z ostroscia tekstu - oczywiscie mowie o trybie jasnosci dla tekstu, bo przy 300cd2m to oczywiste). Rowniez do grafiki 3d (np. LightWave3d) tez 19 jest lepszym wyborem. Ale grywam od czasu do czasu (niedlugo pewnie w takiego HL2 :), a nawet czesciej :) A i koduje glownie aplikacje intensywnie graficzne :)... Dlatego jednak rozwazam tego NEC-a.

HQ12 --> o co chodzi z tym 'naciagnieciem' na tego q910 ? Pamietam, ze gdzies juz cos o tym pisales, ale wtedy tez nie wyjasniles dokladnie o co chodzi. Moglbys sprecyzowac ? A co do funduszy, to 925zl to i tak nagieta gorna granica. Wczesniej to nawet mialem kupic Hyundaia q790... Bo jeszcze mnie czeka zakup karty grafiki (popatrz na czym teraz siedze... :lol: )... Ale zdecydowalem sie zaczekac - tak pieknie sie nvidia z ATI teraz bija, ze moze to zaskutkowac tylko jednym - obnizka cen :D

pmp --> jak widzisz, generalnie to mam identyczne zdanie jak Ty... :) 1600x1200 to oczywiscie absolutnie nie bede uzywal - tylko 1024x768. Moze czasami 1280x1024, ale baardzo rzadko.

Cala moja wiedza pochodzi z netu - sam nie porownywalem tych monitorow - i niestety, nie bede mial raczej takiej okazji. NECa moge obejrzec w kazdej chwili, ale z tym hyundaiem nie jest tak slodko - bede go mogl przetestowac dopiero zaraz przed odbiorem. A o konfrontacji screen-to-screen to nawet nie mam co marzyc :( A ich parametry to juz znam na pamiec :) Dlatego interesuja mnie opinie 'z zycia' o tym Hyundaiu.

Aha - LCD nie wchodza w gre.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dARIO --> jestes z Bielska ? To moze wiesz gdzie mozna znalezc hyundaie? Apollo ma wlasnie za 925zl. Moze znasz ciekawy sklepik gdzie mozna dostac co-nieco tanio... :) I moznaby porownac OBA modele ? Ja takowego nie znam, a musze powiedziec, ze obszedlem, i to nie raz, wiele sklepow w Bielsku...

HQ12 --> jak najbradziej sie przymierzam - do 2 tygodni z pewnoscia kupie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dARIO --> jestes z Bielska ? To moze wiesz gdzie mozna znalezc hyundaie? Apollo ma wlasnie za 925zl. Moze znasz ciekawy sklepik gdzie mozna dostac co-nieco tanio... :) I moznaby porownac OBA modele ? Ja takowego nie znam, a musze powiedziec, ze obszedlem, i to nie raz, wiele sklepow w Bielsku...

Jak Apollo ma je po tyle to bierz bez zastanawiania - taniej nigdzie nie będzie. Znając życie to jednak ściema (dzwoniłem do nich i żadnego na stanie nia mają a na Nec'a cena 880,- ;) ) Cena hurtowa tego Hyundaia to w okolicach 800 netto więc jak mają go po 925 to bierz :) bo to taniej niz hurt.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo tak jest jak ktos nie umie wyregulowac monitora recznie. Fakt ze w default powinno byc wszytsko ok, ale moze w serwisie sie bawili a koles nie wie gdzie resetowac ustawienia. Jednym slowem jedna opinia w tym sklepie nie przekonuje mnie. Co nie zmienia faktu ze jakbym mial kase to bralbym CTX`a lub Iiyame

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moze nie dam ci odpowiedzi na twoje pytanie..ale IMHO..tylkoLCD...po kilku godzinach uzytkowania bedziesz wiedzial dlaczego :) ja juz za cholere nie wroce o CRT-kow..jak powiedzial kolega wyzej-oczy masz tylko jedne  :D

LCD to se wsadz przyjacielu gleboko w ........ bo do tego to sie one najlepiej nadaja moze oczy masz i jedne ale zby dobry LCD kupic to sie niemalo wykosztujesz.....a na tych do 3K to w Q3 (PRO) sobie niepograsz dlaczego tam sa te literki w nawiasie ?? hmm bo juz sie klucilem na ten temat z forumowiczmi bo kazdy sobie mysli ze jest masta..a prawda jest taka ze mialem w domu niejdnaego juz LCD i na zadnym niemogelm soebie w szybkie gierki pykac zaraz mi sie jakis fachowic znajdzie co bedzie twierdzil ze 15ms to ulta szyko i gra w Q3 na tym i wogule....BULSHIT !! LCD to nadaje tylko do IE coby se forum przegladac moza bylo no i w gry typu baldur tez spoko grac mozna ale o FPP zapomnij.....boze po co ja to wogule pisze i tak wy wiecie najlepiej :wink: tylko po cholere kolesiowi LCD proponujesz ??

Znowu chrzanisz od rzeczy...szkoda...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bierz ta 19'tkę O ile to ten monitor który ma moj kumpel to nei ma co sie zastanawiac. Bierz!!! Sprawdz tylko na odswizanie poziome, jesli jest wysokie to qrde bierz!! :) Sam bym brał ten monitor gdybym miał kupowac jakis :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

HQ12 --> no fakt, facet narzeka, ale jakos to dziwne - wyglada mi, ze po prostu dostal walnieta sztuke. Albo sam cos spapral (blisko glosniki itp.). Ja przed odbiorem sobie mojego dobrze przestudiuje, jak bedzie cos nie tak, to na drzewo :) Ale dzieki za ostrzezenie :)

dARIO --> sam sie dziwie, ze maja tak tanio (potanial na poczatku maja - wczesniej kosztowal 1020). Nie wiem, czy nie jest to po prostu sezonowa obnizka - do konca maja. Albo blad na stronie :) Tak jak na siriusie niedawno - ten NEC fe791SB stal 700 z groszami :) Jak to nie sciema, to go chyba jednak wezme. A tego NEC-a to bym bral z siriusa (tylko bezposrenio - siedzibe maja w Wadowicach, wiec nie tak daleko :)), nie z Apollo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

daltego wlasnie zalecam daleko posunieta ostroznosc no i to niestety ju zniebedzie flat :? ale co tam w Q3 na 19" duoz wiecej zobaczysz :wink:

ale faktycznie bardzo zawilu ten twoj problem bo sczeze mowiac zmienam zdanie z minuty na minute :P trza by zrobic im konfrontacje 1vs1 banka w banke i tyle :P

pozdro Grolshek :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam jeden argument za 19. Moze głupi ale czy ogladas ktos z was kiedys film, albo grał na 19 i na 17? Jesli tak to wybrałby 19. Powiem wiecej. Róznica miedzy 15 a 17 nie jest tak widocna jak miedzy 17 a 19. Po za tym. Monitor to taki zakup jak meble do domu. Na lata. Wiec uważam, że możnaby sie raz na jakis czas wykosztować. Nawet jesi to wiąże sie z mobilizacja wiekszej ilosci gotóki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam tego neca 791sb - rzeczywiście świetny monitor (przez pewien czas miałem go w parze z kartą matrox g200 ) ale żałuję że nie kupiłem 19, jeżeli kupujesz crt to odradzam maskę perforowaną - najlepiej szczelinową (Trinitron lub Diamondtron)

-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zacznijmy od tego ze ten monitor niejest flat a tak pozatym tooo mozna by pomyslec ale cen duzo mowi nam o produkcie :?

Jest to model q790 tylko w innej obudowie (czyli moze sie minimalnie roznic z powowdu innego rozmieszczenia podzespolow). I jest bardzo dobry (wg specyfikacji :) - tez kineskop dynaflat-x. A co za tym idzie faktycznie nie jest calkiem plaski tylko plaski udawany (jak np. samsung 757DFX czy samtrony). Ale co to ma za znaczenie ze udawany, jesli nie ma znieksztalcen obrazu ? Duzo siedzialem na udawanym plaskim samtronie, i nie widze powodu by na nie naskakiwac. Jesli oczywiscie nie maja efektu wkleslosci :) Sam efekt plaskosci daje tylko mniejsze odblaski na ekranie - i to 'udawane' plaskie spelniaja.

A nad tym monitorem to sie zastanawialem - i w sumie ciagle sie zastanawiam, tym bardziej, jak zobaczylem filmy z HL2. Teraz beda mi potrzebne wieksze pieniadze na karte grafiki :!: :!: :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

heehh niezdazyelm zmienic a ty zacytowales :D :P wiesz ta wkleslosc w kineskopach to jest tylko i wylacznie zludzenie ktore jest wywolane tym ze siedzisz wlanie na wypuklej bance ... kiedys jak wyszy flatrony to sie przerazilem ta wklesloscia wlasnie ale teraz jak juz mam tego flatrona wczesnije mialem nadlewke to jak sie sposjze na tego starego philipsa 17" z przed pultora roku to sie smiac zaczynam na sam widok tych plaskosci ;P tak wiec jak bys pracowal na prawdziym flacie to te minimalne krzywizy by ci sie wydawaly wrecz olbrzymie :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...