Skocz do zawartości
Charnaś

System Sypie Bsodami

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Ostatnio mam problem z komputerem. Co jakiś czas, w różnych sytuacjach(przeglądanie internetu, słuchanie muzyki, granie) wywala mi BSODy. Wczoraj rozebrałem komputer na części pierwsze, przeczyściłem wszystko, zrobiłem formata, zainstalowałem wszystkie najnowsze sterowniki do Win7 i problem występuje nadal. Sprawdziłem pamięci memtestem, zero błędów. S.M.A.R.T również nie pokazuje nic niepokojącego, temperatury podzespołów w normie. System Win 7 ultimate x64.

Poradzicie coś ?

Zaraz wrzucę zdjęcie z tym bsodem bo zdążyłem zrobić zdjęcie, aby zainstaluje soft do telefonu.

EDIT:

Zdjęcia nie mogę wrzucić ale napisze co tam pisało:

the system encountered an uncorrectable hardware error

i na dole

STOP: 0x00000124 (0x0000000000000000.0XFFFFFA8004B03038, 0x00000000B200 i dalej nie widzę bo nie ogarnałem tego obiektywem.

Edytowane przez Charnaś

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oto cały numer błędu:

STOP: 0x00000124 (0x0000000000000000, 0xFFFFFA8004AF2038, 0x0000000DB2000040, 0x0000000000000800)

Podpis problemu:

Nazwa zdarzenia problemu: BlueScreen

Wersja systemu operacyjnego: 6.1.7600.2.0.0.256.1

Identyfikator ustawień regionalnych: 1045

Dodatkowe informacje o problemie:

BCCode: 124

BCP1: 0000000000000000

BCP2: FFFFFA8004AF2038

BCP3: 00000000B2000040

BCP4: 0000000000000800

OS Version: 6_1_7600

Service Pack: 0_0

Product: 256_1

Pomoże ktoś ? :(

Edytowane przez Charnaś

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przeglądałem ten temat kilka razy. Nie mam już pomysłów na rozwiązanie tego problemu więc biore się za wyjęcie wszystkich zbędnych części i odpalenie kompa z jedną kością RAM, dyskiem, karta graficzna i prockiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mogę Ci tylko tyle powiedzieć, że taka konfiguracja jak Twoja pod win7 chodzi bez problemu. Jednak na legalnym systemie. Niestety ceny w naszym kraju są jakie są, więc przed rozbieraniem kompa na części pierwsze, zawsze pytam jaki jest system. Jeśli wszystko legalne (box, oem, msdn, msdnaa...) to sprawdziłbym na początek urządzenia na USB a potem programy typu NetLimiter (czyli takie, które działają na niskim poziomie i mogą powodować BSOD) a następnie pamięci RAM, bo moim skromnym zdaniem masz niebezpieczną konfigurację pamięciową ;) (może pamięci są ok, a płyta się gubi?). Oczywiście zasilacz itd. Chociaż jest jeszcze jedna rzecz, sprawdź na innym kablu zasilającym. Poważnie mój kolega miał problemy przez kabel (chociaż były to chyba resety a nie BSODy). Z drugiej jednak strony, jeśli czytałeś przyklejone tematy, to chyba żadna z moich uwag nie jest żadną nowością.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po odpaleniu kompa bez zbędnych części po kilku minutach uraczył mnie BSOD :) Nie miałem już siły dochodzić o co chodzi. Wyjałem baterię z płyty, przestawiłem zworkę, zmontowałem znów wszystko do kupy i zainstalowałem XP. Jak narazie wszystko ok i nie ujrzałem ani jednego BSODa :) Mam nadzieję że tak już zostanie a jak nie to ide z kompem na gwarancję bo mam ze 100m do sklepu w którym kupowałem i niech oni myślą :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sory za post pod postem ale moze ktoś zajrzy. Na XP resety powróciły, pojawiają się jednak tylko podczas grania. W innych sytuacjach nie miałem nawet jednego resetu. Nie wiem już czego się czepić, żeby rozwiązać ten problem.. :(

screen ze smarta:

http://iv.pl/images/68944068163097581283.jpg

Edytowane przez Charnaś

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dysk nie jest w najlepszej formie ale remap też nie jest zalecany, ze względu na przekroczony limit sektorów z zapasowej puli. Na twoim miejscu:

- odkręciłbym procesor (o ile jest podkręcony),

- testował system tylko na jednej kości pamięci (ręczne ustawienia zalecane przez producenta),

- wgrał najnowszy BIOS od płyty gł.,

- wyłączył C1E w BIOSie,

- tymczasowo wyłączył w BIOSie kartę dźwiękową.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

-Procek nie kręcony.

-na jednej kości puszczałem system jeszcze na Win7 i przywitał mnie BSOD (może zobacze na innej kości) gdzie znaleźć ustawienia zalecane przez producenta ? Mam je puszczone na 800MHz i nic wiecej nie zmieniane nigdy.

-BIOS wgrywałem.

-Karta dźwiękowa w BIOSie wyłączona(zintegrowana).

-Nie mam w BIOSie opcji C1E - pewnie jest pod inna nazwa ale nie mam pojęcia pod którą.

Mam podstawy żeby oddawać dysk na gwarancję ? 

Edytowane przez Charnaś

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

-na jednej kości puszczałem system jeszcze na Win7 i przywitał mnie BSOD (może zobacze na innej kości) gdzie znaleźć ustawienia zalecane przez producenta ? Mam je puszczone na 800MHz i nic wiecej nie zmieniane nigdy.

Ustawienia możesz znaleźć na pamięciach, ich opakowaniu lub stronie producenta (czasami trzeba się naszukać ;)) Przydałoby się żebyś przetestował oddzielnie każdą kostkę.

-Nie mam w BIOSie opcji C1E - pewnie jest pod inna nazwa ale nie mam pojęcia pod którą.

EIST?

Mam podstawy żeby oddawać dysk na gwarancję ?

Na powierzchni jeszcze nie ma uszkodzonych sektorów , więc będziesz się musiał z nim jeszcze trochę pomęczyć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

KINGSTON 2GB D2800 K • Sklep Komputerowy ProLine.pl Wrocław  to są moje kostki Kingstona, później sprawdze te GOODRAMy jak wyciagne kompa.

to ustawienia w BIOSie: (cały czas było ustawione "Confiruge DRAM timing by SPD)

Dołączona grafika

ktore konkretnie opcje zmienic ? Jak zmienie to sprawdze jakas gierke na jednej kości Kingstona, potem na nastepnej. Te ustawienia nie będą się gryzły z tymi goodramami jak one bedą mieć inne ?

Dzięki za pomoc :)

Edytowane przez Charnaś

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te ustawienia nie będą się gryzły z tymi goodramami jak one bedą mieć inne ?

Będą. Pamięci więc ustawia się równając do najwolniejszej kości.

ktore konkretnie opcje zmienic ?

Pierwsze cztery. Dla twoich kingstonów timinigi to 5-5-5-12. W zasadzie samo SPD powinno wystarczyć. Czasami jednak nie są to optymalne ustawienia. Aktualne timingi możesz sprawdzić np za pomocą cpu-z lub memtest86+.

EDIT:

Jakby był problemy na ustawieniach 5-5-5-12 @ 1.8V to daj 5-5-5-15 @ 2.0V

Edytowane przez Dj_AnT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Narazie próbowałem odpalać gry na każdej kości osobno. Na Kingstonach puszczałem je na 5-5-5-12 @ 1.8V i na obu uraczył mnie reset. GOODRAMy puściłem na ustawieniach SPD bo nigdzie nie mogłem znaleźć ich timingów (już znalazłem, niedługo sprawdze - http://iv.pl/images/...105906718.jpg). Rownież był reset  ale po troche dłuższym czasie. Zaraz zobacze jeszcze na tych drugich timingach co podałeś i napięciu. Jak dalej będą resety to skocze do kumpla do inny kabel SATA bo może jest walnięty. Sprawdzałem na tym od nagrywarki i też były resety ale sprawdzić nie zaszkodzi może oba mają ładnie :)

EDIT:

Porzyczylem dysk od kumpla, skopiowalem najwazniejsze dane z mysla ze to dysk zaczyna padac. Zainstalowałem sobie CoD 4 i pogralem chwile w MP. Zostałem uraczony resetem. Czyli albo ten drugi dysk też jest zły, albo zaczyna padać coś innego. Jutro będę miał jeszcze płytę główną od kumpla to zobacze czy cos sie zmieni. Jak nie to zostanie karta graficzna, zasilacz, karta dźwiękowa albo któraś kostka RAMu.

Tu SMART z tego dysku od kumpla:

Dołączona grafika

EDIT2:

Po wymianie płyty głównej na tą od kumpla problem resetów i BSODów zniknął na dobre. Grałem po kilka godzin w różne gry, i żadnych problemów. Stara płyta poszła dziś na gwarancję :)

Edytowane przez Charnaś

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi