gevrey Opublikowano 21 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2003 w obudowie są dwa miejsca na wentylatory u góry z tyłu i nadole z przodu jak zamontowac gdzie ma ssać a gdzie wypychać powietrze. obudowa big tower.załozyłem radiator zalmana na grafe ogólnie podniosła sie temperatura w obudowie dość znacznie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grimlock Opublikowano 21 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2003 W przedniej cześci obudowy na dole instalujesz wentylator, który zasysa chłodne powietrze do środka. A z tyłu w górnej części tak by wypychał ciepłe powietrze. Jeśli nie chcesz walczyć z hałasem polecam Zalmana F2 lub F1. Jestes nowy to pewnie Ci wybaczą. Ale użyj funkcji szukaj, było o tym wiele razy. Powodzenia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 21 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2003 co do instalowania zalmana f2 w standardowej budzie moze byc problem, bo on ma 92mm !! Ja polece Arctic Cooling: Arctic Fan TC-1. posiada on regulacje obrotow i nawet po przekroczeniu 2000rpm jest nieslyszalny a zalmanek przy takich obrotach juz niestety jest. Dodatkowym atutem jest cena wynoszaca ~18zl. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas20 Opublikowano 21 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2003 SZUKAJ!!! Niedawno juz byl taki topic! Niemiec > jak mozesz to zarzuc link do tego wiatraczka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grimlock Opublikowano 21 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2003 co do instalowania zalmana f2 w standardowej budzie moze byc problem, bo on ma 92mm !! Ja polece Arctic Cooling: Arctic Fan TC-1. posiada on regulacje obrotow i nawet po przekroczeniu 2000rpm jest nieslyszalny a zalmanek przy takich obrotach juz niestety jest. Dodatkowym atutem jest cena wynoszaca ~18zl. Mam Enlighta i po wywaleniu tego tego czegoś plastikowego, co służy do mocowania wentylatora i głośnika. Zainstalowałem F2 bezpośrednio do obudowy, ma ona wiele otworów, więc nie było żadnych problemów. A co głośności, to 92mm Zalman przy mniejszych obrotach jest wydajniejszy i cichszy od innych rzekomo bezgłośnym 80mm A jeśli chodzi o cenę to Zalman F1 - 20 zł, F2 - 23 zł, do każdego dokładana jest przejściówka 5/12V www.discotech.waw.pl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 21 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2003 tak sie sklada, ze mam w domu zalmana f2 a dokladniej fb123 czyli zalman f2 na ramieniu, wiatrak jest na podwojnym lozysku kulkowym ( gdzies na forum czytalem ,ze sa tez slizgowe) i jest nieslyszalny dopiero po skreceniu go ponizej 1800-1900rpm. Niemiec > jak mozesz to zarzuc link do tego wiatraczka.prosze bardzo :) http://www.arctic-cooling.com/en/products/fan_tc_1/ zazwyczaj sie kreci ok 1900rpm przy temp w budzie ~32st i go wtedy nie slychac, a najwiecej ile widzialem to bylo 2100 i przy tych obrotech jest ledwo slyszalny Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gevrey Opublikowano 21 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2003 potrzebuje bardzo ciche wentylatory do obudowy bo walcze z hałasem już załozyłem na grafe zalmanka zm80a-hp a na procka mam zamiar zalman cnps 7000 cu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grimlock Opublikowano 21 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2003 tak sie sklada, ze mam w domu zalmana f2 a dokladniej fb123 czyli zalman f2 na ramieniu, wiatrak jest na podwojnym lozysku kulkowym ( gdzies na forum czytalem ,ze sa tez slizgowe) i jest nieslyszalny dopiero po skreceniu go ponizej 1800-1900rpm. Niemiec > jak mozesz to zarzuc link do tego wiatraczka.prosze bardzo :) http://www.arctic-cooling.com/en/products/fan_tc_1/ zazwyczaj sie kreci ok 1900rpm przy temp w budzie ~32st i go wtedy nie slychac, a najwiecej ile widzialem to bylo 2100 i przy tych obrotech jest ledwo slyszalny Moja wersja wentyaltora jest na ślizgowym pomimo tego że też FB123 patrz podpis, więc zawsze będzie cichsza od kulkowego. W zależności od temperatury reguluję obroty FanMate'ami Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 21 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2003 tez reguluje obroty fanematem, tylko, ze umnie zalmanek meczy sie z prockiem, a wisi nad jekims startym radiatorem spire z miedziana wkladka. Obecnie chodzi na ~2400obrotow bo sie cieplej zrobilo i poza dyskiem to tylko jego slychac :( a mialo byc tak pieknie.... :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas20 Opublikowano 21 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2003 Ten Arctic jest nawet niezly, ale TT z 4Maxa jest lepszy (dla mnie lepszy bo cichszy). W przypadku SUNON'a kulka jest o 0.5 dBA glosniejsza od slizgu, ale jest rowniez o 100 rpm'ow szybsza. Ja wlanie nie biore tych zalmanow, mimo iz sa ciche, bo to slizgi. Poza tym istnieje ryzyko, ze szybko zaczna wydawac dziwne dzwieki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 21 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2003 mam zalamna f2 od 5 miesiecy na podwojnej kulce i jest spox a arctica mam od 3 miechow i tez jest QL :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas20 Opublikowano 22 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2003 Ale jednak ten TT jest cichszy (i przy okazji troche drozszy). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...