sledziq Opublikowano 2 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2010 (edytowane) Witam. Config mam w sygnaturce. Sprzet nie jest nowy i swoje juz odsluzyl, dysk jeszcze na Pata oczywiscie, system to xp 32 bit, juz ze 3 lata bez formatu chodzi. Wiem ze sporo ale dbam o niego - defragi, aktualizacje, malo procesow. Generalnie smietnika nie mam, wirusów rownież brak wiec problemow nigdy nie uswiadczalem. Teraz wyglada to mniej wiecej tak : jak uruchomie kompa to zazwyczaj wyrzuci brak dysku w biosie. Ponowne wylaczenie/ wlaczenie rozwiazuje ten problem. Nadmieniam ze kable dobrze przylegaja, a i tasme niedawno zmienilem na nowa. Ok. System sie zaladuje i tu czesto mam tak, ze mi sypnie "znaleziono kontroler ethernet" i wyrzuca problem ze sterownikiem (neta mam podpietego wlasnie do zintegrowanej sieciowki). Pomoga tylko restart. Po takich zabiegach komp sobie niby chodzi. Do niedawna bylo jeszcze gorzej - bsody i zwiechy ale wymienilem bateryjke na plycie i teraz mam "tylko" takie problemy. Stery do plyty nowe, wszystko w miare aktualne. Problemy wystepuja niezaleznie czy komp po OC czy default. Nie bardzo mam teraz mozliwosc sprawdzania podzespolow bo brakuje mi zamiennkow. Macie Panowie jakies sugestie jak to ugryzc i czego to moga byc symptomy? Dodam ze puscilem hdd regeneratora na dysku i przeszedl ok. Co mi przychodzi do glowy to plyta lub zasilka ale wolalbym sie w miare upewnic zanim zaczne wyrzucac hajs na nowe czesci. Moge tez w sumie zmusic sie do formata ale nie jestem tego dysku do konca pewny :) Wszelkie sugestie mile widziane! Pozdrawiam Edytowane 2 Marca 2010 przez sledziq Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 2 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2010 1. HDD Regenerator to zło! Nie używaj, wywal, zapomnij. 2. Pobierz HD Tune (wersję normalną - żadne PRO!), wykonaj testy i pokaż screeny z 4 istniejących tam zakładek. Używaj Alt+PrintScreen (zawartość Twojego pulpitu nas nie interesuje). 3. Podłącz inny zasilacz. 4. Sprawdź pamięci przy pomocy GoldMemory. 5. Pooglądaj kondensatory na płycie. I czytaj do jasnej ciasnej przyklejone tematy - tam to wszystko wyżej jest opisane!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sledziq Opublikowano 3 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2010 Goldmem przeszedl ok, kondensatory wygladaja ok, zadnych wybrzuszeń. Zasilacza na razie nie mam jak sprawdzić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 3 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2010 UMDA 5 to trochę wolno jak na ten dysk chyba. 1. Service Pack 3 zainstalowany? 2. Najnowsze sterowniki do płyty zainstalowane? 3. Wartość C7 dla Smart rośnie? Jeśli tak, to kabel do wymiany. 4. Sprawdź w bios ustawienia dysku - wszystko powinno być na "Auto". 5. Wykonaj test w programie MHDD i daj screena (aparatem/telefonem) - opis programu w Sieci oraz gdzieś tutaj na forum (pisany przez Kwazor). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sledziq Opublikowano 4 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2010 UMDA 5 to trochę wolno jak na ten dysk chyba. 1. Service Pack 3 zainstalowany? 2. Najnowsze sterowniki do płyty zainstalowane? 3. Wartość C7 dla Smart rośnie? Jeśli tak, to kabel do wymiany. 4. Sprawdź w bios ustawienia dysku - wszystko powinno być na "Auto". 5. Wykonaj test w programie MHDD i daj screena (aparatem/telefonem) - opis programu w Sieci oraz gdzieś tutaj na forum (pisany przez Kwazor). 1. tak 2. sa 3. wyjasnij blizej co i jak 4. wszystko na auto 5. wrzuce pod wieczór teraZ nie mam jak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 4 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2010 Odnośnie pkt 3. Na 3 screenie jest parametr C7 na liście i ma wartość 182. Jeśli dzisiaj jest tam większa wartość, to pasuje wymienić taśmę łączący dysk z płytą. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
moe Opublikowano 4 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2010 a nie bedziesz mial tego zasilacza padnietego? bo mowiles ze jak na stocku to jakos tam to chodzi - ja mam tego mojego fortrona jeszcze to ci moge pozyczyc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sledziq Opublikowano 10 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2010 Jak obydwoje Panowie zasugerowaliscie przyczna problemow byl zasilacz. Powypalane piny na laczu 12V :) Dzieki za pomoc. Juz chodzi wszystko po staremu. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...