Skocz do zawartości
dr_Misiek

Czy komputer może pracować w temp -15 C

Rekomendowane odpowiedzi

Jedynie części mechaniczne - wentylatory, dyski i napędy optyczne. Kwestia smarowania i eksploatacji w temp +15°C - +45°C.

Skraplanie z zimnego do ciepłego otoczenia. Generalnie przejrzyj forum bo było masę tematów zimowych...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawa sprowadza się do tego że w ostatnie mrozy robiłem trochę testów OC kart graficznych i nie urywam że do chłodzenia wykorzystałem naturę stawiając kompa na balkonie B-)

Wszystko było OK, testy się udały ale kilka dni temu włożyłem do niego spowrotem kartę Ti4600 i... wysypały się artefakty.

Kupiłem inną Ti4600 (sprzedający mówił że jest 100% sprawna) karta przyszła włożyłem do kompa i.... artefakty :mur:

To mnie bardzo zdziwiło i zaniepokoiło.

Sprawdziłem karty na innym komputerze i... domyślacie się co :mur:

Jednak na tym kompie narazie chodzi GF3 i jest OK.

Nie mam bladego pojęcia co się mogło stać ??

Czyżby to był przypadek ??

Jeśli tak to jest tak niezwykły (jak na moje oko) że chyba zacznę grać w totka.

Przy okazji mogę powiedzieć że mam jeszcze problem z GF9600GT z Gigabyte v3. Karta po zainstalowaniu sterowników wyświetla czarny ekran, system się wczytuje normalnie bo z pamięci można go np: wyłączyć albo zrestartować.

Omawiana płyta główna to ASROck 4CoreDual-SATAII.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość <account_deleted>

Kto ma na mobo elektrolity z zakresem pracy od -40stC ?

Płyty główne, w tym złącza, nie są przystosowane do długotrwałej eksploatacji w niskich temp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Testowanie nie trwało dłużej niż 8 godzin przez 3 dni w sumie około 20 godzin na balkonie.

Ale czy mogło to spowodować jakieś uszkodzenie MOBA'ska???

A co najdziwniejsze dlaczego uszkadza tylko Ti4600??

Zdaje mi się że zasilanie na wszystkich kartach AGP leci tymi samymi nóżkami w slocie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi