Skocz do zawartości
johndoewroc

Komputer do 1400

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

przeglądałem proponowane na stronie zestawy, ale do mnie one trochę nie trafiają. Chce kupić:

1) płytę główną

2) procesor

3) ram 2x2gb

4) zasilacz ( jak by to była obudowa z przyzwoitym zasilaczem to jeszcze lepiej)

5) napęd dvd

6) opcjonalnie grafikę

Komputer będzie NIE będzie mi służył do gier i NIE zamierzam go podkręcać (więc wersja procesora box jest ok).

Będę go używał do:

1) visual studio

2) oglądania filmów 720p/1080p.

Rozpatruję dwie opcje

1) Procesor Intel i3, wtedy kupno grafiki przy odpowiedniej płycie jest chyba zbędne (zgadza się?).

2) Coś od AMD, najchętniej Phenom II x4 925, wtedy albo grafika na płycie lub osobno, choć ciężko będzie się zmieścić cenowo pewnie

Chciałbym, żeby płyta była względnie przyszłościowa i żebym powiedzmy za rok mógł kupić lepszy procesor i dołożyć ramu, bez konieczności jej wymiany.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Procesor:Intel Core i3-530 /2.93GHz, 4MB, LGA1156, BOX/420 zł

Płyta główna:AsRock H55M /intel H55/295 zł

Pamięć RAM:GoodRam 4GB (2x2GB) 1333MHz CL9/350 zł

Nagrywarka DVD:Liteon iHAP122 (black)/99 zł

Obudowa:Gigabyte Luxo M1000 Black/120 zł

Zasilacz:Fortron FSP400-60GHN 400W/159 zł

Wychodzi ok. 1450 zł, ceny z esc.pl Taki zestaw satysfakcjonował by Ciebie???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

AMD Phenom II X4 925 /2.8GHz, 2MB L2, 6MB L3, 95W, BOX, AM3/

AsRock M3A785GMH/128M /AMD 785G, DDR3-1600, mATX/

GoodRam 4GB (2x2GB) 1333MHz CL9

Samsung SH-S223C SATA (black)

Gigabyte Luxo M1000 Black

Fortron FSP400-60GHN 400W

1473zł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

AMD Phenom II X4 925 /2.8GHz, 2MB L2, 6MB L3, 95W, BOX, AM3/

AsRock M3A785GMH/128M /AMD 785G, DDR3-1600, mATX/

GoodRam 4GB (2x2GB) 1333MHz CL9

Samsung SH-S223C SATA (black)

Gigabyte Luxo M1000 Black

Fortron FSP400-60GHN 400W

1473zł

Ten jest lepszy, 4 rdzenie zamiast 2 i lepsza grafa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za odpowiedź, oba zestawy mi odpowiadają. AMD trochę bardziej do mnie przemawia, bo ma te 4 rdzenie, choć do intela jestem przyzwyczajony.

Co jest bardziej przyszłościowe AM3 czy LGA1156? Może za rok powiedzmy wymieniłbym procesor, a nie chciałbym żeby się nagle okazało, że mogę wybierać tylko te procesory na które mnie teraz nie było stać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten sam poziom. Choc spotkalem sie z opiniami ze am3 bo intel ma dwa sockety i niby moze nizszy olac szybciej etc :P ale to gadanie...

Zestaw na AMD malo ze ma x4 i to naprawde roznica miedzy nim a i3... To i grafa sporo lepsza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten sam poziom. Choc spotkalem sie z opiniami ze am3 bo intel ma dwa sockety i niby moze nizszy olac szybciej etc :P ale to gadanie...

Zestaw na AMD malo ze ma x4 i to naprawde roznica miedzy nim a i3... To i grafa sporo lepsza.

może nie tyle olać co po prostu nie wyda na tą podstawke lepszych prockow (np. sześciordzeniowych) także najszybszym prockiem pod tą podstawke będzie core i7 (prawdopodobnie wyjdzie wersja odświeżona ale na pewno nic więcej)

LGA jest rozwiązaniem "na teraz" dla ludzi którzy nie mają zamiaru modernizować komputera.

Na AM3 na pewno wyjdą Phenomy II x6 i po zmiejszonym procesie technologicznym prawdopodobnie także x8

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi