Wiedzmin_ Opublikowano 25 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2010 (edytowane) Witam, od jakiegoś czasu mam problemy z wyglądem filmów. Wygląda to mniej więcej tak: W większości przypadków występuje to na czarnym tle - pionowe wąskie pasy. Pojawia się to chyba w każdym możliwym filmie, ale jeśli dobrze się przyjrzeć - jest też na innych kolorach. Przeinstalowywałem kodeki (K-Lite Mega Codec Pack) oraz sterowniki (obecnie Catalyst 10.3). System Windows 7 64bit. Informacje o pliku: Rozmiar pliku: 349832049 bajtów Rozmiar obrazu: 1280x720 Liczba wszystkich strumieni: 2 ============= Strumień: 1 =============== Major type: Video Sub type: H.264/MPEG-4 AVC FourCC: avc1 (H.264/MPEG-4) Bit planes: 24 Dimensions: 1280x720 AvgTimePerFrame: 417083 FPS: 23,98 ============= Strumień: 2 =============== Major type: Audio Sub type: DTS Channels: 6 Audio tag: 0x2001 (DTS (Digital Theater System)) Frequence: 48000 Hz Jakieś sugestie? :/ Teraz udało mi się to idealnie uchwycić: dodam że tło powinno być jednolicie czarne... informacje o pliku: Rozmiar pliku: 1201546347 bajtów Rozmiar obrazu: 1920x800 Liczba wszystkich strumieni: 3 ============= Strumień: 1 =============== Major type: Video Sub type: H.264/MPEG-4 AVC FourCC: avc1 (H.264/MPEG-4) Bit planes: 24 Dimensions: 1920x800 AvgTimePerFrame: 417082 FPS: 23,98 ============= Strumień: 2 =============== Major type: Audio Sub type: DTS Channels: 6 Audio tag: 0x2001 (DTS (Digital Theater System)) Frequence: 48000 Hz ============= Strumień: 3 =============== Major type: Subtitle Sub type: Plain / UTF-8 encoding Offset: : 520 RealSize: : 520 LangID: : eng TrackName: : English_SDH Edytowane 25 Marca 2010 przez Wiedzmin_ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sirdan Opublikowano 26 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2010 No ale weź zarzuć jakiego playera używasz (dołacz czy 32bit czy 64bit), jakich kodeków (np dxva?) i jakiego renderera. Jeśli uzywasz MPC HC to jakie masz ustawienia w opcjach output/wyjście. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 27 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2010 Weź sobie popraw kabel od monitora/zmień go albo wyślij monitor na serwis (tudzież kartę), bo mimo CRT który idealnie oddaje kolory, to nie widzę na tych screenach ani jednego zielonego pixela - nie mówiąc już o pasach. W Firefox mam pipetę (próbnik koloru) i poza centralną częścią ekranu, to drugi obrazek jest czarny jak smoła - zakres kolorów RGB(0,0,0) - RGB(4,4,4). 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiedzmin_ Opublikowano 27 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2010 (edytowane) Programy: BestPlayer, VPlayer, Windows Media Player, Media player classic Kodeki: K-Lite Mega Codec Pack 5.8.3, próbowałem zarówno 32 jak i 64 bity render - domyślnie to co sobie program potrzebuje. Obraz do tego wszystkiego jest ziarnisty, ale na razie pasów nie uzyskałem - 'tymczasowo' zniknęły: Nie za bardzo wiem co jeszcze mógłbym Ci powiedzieć, ew. powiedz co otworzyć to wkleję screena. Weź sobie popraw kabel od monitora/zmień go albo wyślij monitor na serwis (tudzież kartę), bo mimo CRT który idealnie oddaje kolory, to nie widzę na tych screenach ani jednego zielonego pixela - nie mówiąc już o pasach.Monitor raczej jest ok, bo przy TFTTest na dowolnym kolorze nie ma w/w efektów. Kabel sprawdziłem, to nie to. Boję się że może to być problem z grafiką :/ Właśnie odpaliłem obydwa obrazki u kolegi na laptopie, rozdziałka 1024x768 i obydwa efekty widać (na pierwszym obrazku słabiej, na drugim bardzo wyraźnie) W Firefox mam pipetę (próbnik koloru) i poza centralną częścią ekranu, to drugi obrazek jest czarny jak smoła - zakres kolorów RGB(0,0,0) - RGB(4,4,4).Przy jakiej rozdzielczości? Edytowane 27 Marca 2010 przez Wiedzmin_ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 27 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2010 Na moje oko obraz jest ok. Albo coś z monitorem/kablem/wyjściem na karcie, albo na obrazie jest nakładka video, której nie ma na screenie. Na początek rusz kablem i sprawdź na innym monitorze. Potem możesz wywalić kodeki i wrzucić najnowsze FFDSHOW. Edit: 1024x768, obraz przewijam w oknie przeglądarki - jest znacznie większy. Przy ustawieniu max jasność i kontrast widać odcięcie filmu od czarnych pasów na górze i na dole (jak to panorama). Nie mniej jednak zielonego na pewno nie widać. Góra i dół mają cały czas 0,0,0, film ma 3,3,3-4,4,4. Swoją drogą w szoku jestem, że widzę takie przejście gołym okiem. Nie wiem, jakiej przeglądarki używasz, ale jak masz FF, to zainstaluj sobie ColorZilla i otwórz ten screen, a potem pojeździj pipetą po obrazie - na dolnym pasku po lewej masz odczyty kolorów. Ewentualnie jak masz jakiś lepszy program graficzny niż MS Paint, to też możesz użyć pipety w nim. Obraz zapisywany na screenie jest poprawny. Albo wina sprzętu, albo masz nakładkę której nie ma na screenie. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiedzmin_ Opublikowano 27 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2010 ffdshow nie obsługuje matroski. Zainstalowałem cccp, niby obraz jest ok tylko troszkę jakby mniej płynny. Podejrzewam że chodziło o nakładkę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietia(lania) Opublikowano 27 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2010 Odtwarzacz HD za male pieniadze ;-) - PurePC.pl - Forum Dyskusyjne tutaj masz jak to wsystko usawic ;] 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiedzmin_ Opublikowano 27 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2010 tutaj masz jak to wsystko usawic ;]Dziękuję ślicznie, wygląda na to że pomogło. Temat do zamknięcia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...