sniper08 Opublikowano 2 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2010 Witam :rolleyes: Zamierzam za miesiąc lub dwa zakupić kartę graficzną. Mój komp ma już ponad 2 lata wiec najwyższy czas coś zmienić. Sprzęt: Płyta główna: ASUS P5K PRO Procesor: Intel Core 2 Duo E8400 (Overclocking 2x 3,76GHz) Chłodzenie: Arctic Cooling Freezer Xtreme Karta graficzna: Geforce 9600GT Gainward Karta muzyczna: Creative X-fi XtremeMusic GOLD Ram: 4GB Kingston Dysk: 1TB Seagate SATA2 + 320GB Seagate SATA2 Odtwarzacz: PIONEER SATA2 Zasilacz: Chieftec 550W Na celowniku mam HD 5870. 1. Czy warto kupić taką kartę do wspomnianego wyżej komputera? Jeśli nie to jaką proponujecie? 2. Moja płyta główna ma gniazdo PCI-Express 16 1.0 a nowsze karty 2.0. Jak duży może być spadek wydajności w HD 5870? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 2 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2010 (edytowane) Napisz gdy będziesz kupował i w jakiej rozdzielczości grasz. Edytowane 2 Kwietnia 2010 przez andrew777 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 2 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2010 Do 1680x1050 powinno spokojnie wystarczyć. Ten 8400 to całkiem wydajny procek. Chociaż może troszkę ograniczać tego Radka. Spadek wydajności między 1.0, a 2.0 PCI-e raczej będzie niewielki. Aczkolwiek ja do tego zestawu zalecałbym nie więcej niż 5850. Taniej, a może podkręcić jeszcze. Ew. z niższej 4890/GTX 260 też powinno wystarczyć. Do FullHD (1920x1080) 5850 też myślę, że dałby radę. Procek nie powinien tu mieć większego wpływu. Spróbuj go jeszcze bardziej podkręcić. Może do tych 4.0 ghz chociaż. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sniper08 Opublikowano 2 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2010 @andrew777 Ogólnie gram na 1680x1050 ale czasami podłączam kompa pod TV sony bravia 46' (1980x1080). @Devil Dzięki za szybką odpowiedź :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimaspl Opublikowano 2 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2010 Witam. Ja wczoraj wpialem swojego Asusa i jestem bardzo zadowolony.GF uzywam do PhysX i jest cacy.Nie mialem jeszcze czasu aby go porzadnie przetestowac, ale uwazam ze warto bylo go kupic. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 2 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2010 (edytowane) Jak z głośnością tego Asusa ? Mógłbyś napisać jak ze stabilnością ogólnie w grach? Nic się nie wiesza, nie wywala BS ? I chciałbym ( i pewnie inni co mają podobny konfig co ja) żebyś zrobił parę benchmarków jak będziesz miał czas. Powiedzmy w takich grach jak Crysis, Metro 2033, Cryostasis, Far Cry 2 czy też COD Modern Warfare 2. Chociaż jeden z tych tytułów, ale wiadomo, że głównie z myślą o Crysisie. Rozdziałka 1680x1050. Bez AA, AFx16 a grafika w grze ustawiona na Vhigh. p.s Do tego może jakiś dobry tytuł z PhysX. Na przykład Batman: Arkham Asylum ;) Tak by sprawdzić jak duże wsparcie daje GF w liczeniu fizyki. Sam zamierzam zrobić podobny konfig - 5850/5870 + GF 88GT do PhysX Edytowane 2 Kwietnia 2010 przez Devil Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimaspl Opublikowano 2 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2010 Witam ponownie. Jak na razie nie mialem zadnych problemow.Karta chodzi bardzo cicho(jak na ucho, sprawdzalem ja tylko z GF, a reszte wiatrakow wylaczylem a mam ich kilka w budzie :D)Nie mialem zadnych BS, nie wywalilo mnie tez do windy,ale musze troche bardziej potestowac i dluzej pograc(jak narazie podejrzewam ze procek mnie ogranicza)Staralem sie grac na 1920x1200 i full detalach i jak narazie jest dobrze, gra sie bardzo plynnie,ale postaram sie potestowac dokladnie i z roznymi ustawieniami(nigdy nie mialem ATI musze troszeczke przywyknac).Jak cos bede mial to wrzuce tez screeny. Tu jeszcze rezultaty z Crysis Ustawienia w CCC AA 2x AF 16x Catalyst A.I - standard Mipmap detail level - HQ AAM - Adaptive Multi-sample AA i jeszcze to Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gosu Opublikowano 2 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2010 Bierz spokojnie, miałem tą karetę i jest naprawdę konkretna. Starczy Ci spokojnie a gadanie że procek ją będzie ograniczał jest bezsensowne. Miałem na swoim konfigu , testowałem też HD 5850 i jest to również dobry wybór :-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 3 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2010 (edytowane) Nie kolego nie napisałem że będzie ograniczał. Że może troszkę ograniczać w grach, w których jest większe obciążenie procka. Sterowniki też tu mają spore znaczenie w tym przypadku. Mimaspl dzięki za te benchmarki. To w zupełności mi naświetliło sprawę jak to mniej więcej będzie u mnie wyglądać. Aczkolwiek ty masz 4 rdzenie. Nie wiem jak jest w innych grach, ale Crysis już chyba korzysta z dobrodziejstw dodatkowych rdzeni. Do Vhigh w DX10 wciąż brakuje mocy. Aczkolwiek DX9 + odpowiedni config, może dać więcej FPS'ów, a gra będzie wyglądać bardzo podobnie. Zresztą mnie osobiście nie zależy na pełnej płynności w Crysis. Ważne by mieć te pare FPS więcej. Wcześniej grałem na 1024x768, a teraz na 1680x1050 i FPS oczywiście poszedł w dół. Grałem na High + config na Vhigh. Poza tym na temat silnika Crysis'a to ja mam swoje zdanie, które wielokrotnie wyrażałem na tym forum. p.s ten bench Batmana robiłeś z włączoną akceleracją PhysX po przez tego GF 9600 GT ? A jak to wygląda jakbyś wyłączył akceleracje ? Chciałbym wiedzieć czy faktyczne ten GF odciąża tak CPU jak to co niektórzy się przechwalają na tym forum nie potwierdzając tego żadnymi screenmami z benchmarków. Mam dylemat czy zostawić tego GF czy olać PhysX na razie i sprzedać go. Ma niby wyjść cały ten OpenCL, który ma wspierać akcelerację PhysX po przez GPU. Ponoć zarówno na AMD i Nvidia. Edytowane 3 Kwietnia 2010 przez Devil Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimaspl Opublikowano 3 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2010 Tu jest screen z wylaczonym PhysX przy 1920x1200, full detalach AAx8 i AFx16.Jak dla mnie PhysX fajna rzecz,cieszy oko. I cos jeszcze z FC2.Wszystko na maxa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sniper08 Opublikowano 3 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2010 Nieźle ktoś wykombinował z tym połączeniem radka i gf. Wychodzi na to, że mój 9600GT nie pójdzie w odstawkę. Oby tylko zasilacz podołał :wink:. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gi3r3k Opublikowano 3 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2010 Jeśli to ten Szef, którego właśnie sprzedaję, to podoła :wink: . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...