Skocz do zawartości
czarko

Monitor dla grafika

Rekomendowane odpowiedzi

Szukam monitora do tworzenia w 3D oraz do obróbki zdjęć w cenie do 3500zl. Chciałem zapytać co byście kupili na moim miejscu. Było już pare takich tematów ale chciałbym posłuchać jakie macie spostrzeżenia na dzień dzisiejszy. Dodam, że planowałem kupić NEC'a 2490WUXi2, który ma odpowiednią rozdzielczość natywną do wielkości matrycy lecz brak polaryzatora a-tw odstraszyły mnie jego możliwości względem wyświetlania czerni po filmikach jakie zobaczyłem. Choć nie twierdzę, że go jednak nie kupię. Nie wiem jak się spisuje nowy model nec'a PA241W może macie jakieś porównanie do starszej wersji?.. Czytałem o DELLu U2711 i wszystko by było super gdyby nie to, że jego rozdzielczość natywna nie pasuje do rozmiaru ekranu a w 1920 rozmazuje obraz i jak dla mnie to mogła by być porażka choć nie twierdzę, że tak jest. Jeżeli macie jakieś zdanie o HP-ZR24W w cenie 1560zł to chętnie posłucham bo gdy nie jest gorszy od modeli konkurencji w cenie 3k to może nie warto wydawać tyle kasy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Seria PA ogólnie wymiata, stara WUXi nie ma do niej startu. Świecenie czerni i tak będzie, bo A-TW już się obecnie nie produkuje ( można go co prawda znaleźć w HP LP2480ZX i LG 2420R ). Dell, HP ZR24 to sprzęt do zabawy, do pracy się nie nadają, zbyt dużo wad. Jedynym plusem tych monitorów jest matryca IPS, uznawana jako najlepsze. Jednak sama matryca nie stanowi o jakości monitora, a tym bardziej jego przeznaczenia.

Ogólnie to tak:

- Nec 241PA chyba najlepsza opcja;

- Eizo S2433W - niezły sprzęt, matryca PVA; bardziej ubogi niż PA;

- Eizo SX2262 - świetny monitor zbliżony do Nec'a, PVA, niestety/stety 1920x1200 na 22";

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

NEC PA241 ma niedociągnięcie w kwestii regulacji jasności (dosyć wysoka jasność minimalna, poniżej pewnego poziomu jest "przysłanianie" matrycą = spadek kontrastu, jasna czerń). Lepiej spisze się ten monitor dla tych którzy raczej jasno ustawiają swoje "świecidło" ;)

EIZO S2433W wzgl. tego NEC ma jedynie 10 bit korekcję gamma, i nie dokładne obliczenia wewn. (istotne przy kalibracji kiedy ustawiamy "gain" R/G/B).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Przysłanianie" matrycą zaczyna się w okolicach 100 nitów, co nie jest znowu taką wysoką wartością. Po 2/3 miesiącach wartość ta spadnie to będzie już w o ogóle spokojnie. Alternatywą jest SX2262 ( i taki bym wybrał ) lub CG 222W (ale tutaj już tylko 1680x1050 ).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurka 22" odpada, ciut mały.. z tego co patrzyłem na tftcentral to DELL U2711 wyjezdza z taśmy z lepszymi barwami niż ten NEC PA241W no i 1000zl droższy choć nie lubię takich panoramicznych rozciągniętych w szerz monitorów jak ten dell. Powoli już się gubię w tym wszystkim ale jedno jest pewne nie chcę tego Della gdyby nie jego rozmywanie w niższej rozdzielczości kupił bym go, a tak... czuję się jak z kobieta na zakupach. Pa241w powinien być za 3000zl. Szukam dalej może coś się urodzi jeszcze bo do połowy maja muszę kupić już monitor. Z tych dwóch wybrał bym nec'a, jeżeli widzicie jeszcze dla mnie nadzieję i wiecie o jakimś dobrym monitorze >= 24" z roz. 1920x1200 to piszcie. Wszystkie propozycje mile widziane.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurka 22" odpada, ciut mały.. z tego co patrzyłem na tftcentral to DELL U2711 wyjezdza z taśmy z lepszymi barwami niż ten NEC PA241W no i 1000zl droższy choć nie lubię takich panoramicznych rozciągniętych w szerz monitorów jak ten dell. Powoli już się gubię w tym wszystkim ale jedno jest pewne nie chcę tego Della gdyby nie jego rozmywanie w niższej rozdzielczości kupił bym go, a tak... czuję się jak z kobieta na zakupach. Pa241w powinien być za 3000zl. Szukam dalej może coś się urodzi jeszcze bo do połowy maja muszę kupić już monitor. Z tych dwóch wybrał bym nec'a, jeżeli widzicie jeszcze dla mnie nadzieję i wiecie o jakimś dobrym monitorze >= 24" z roz. 1920x1200 to piszcie. Wszystkie propozycje mile widziane.

DELL jest kiepsko zlinearyzowany (co prawda U2410 ... a ten 27" też prawdopodobnie), dodatkowo w DELL U2410 był problem z gammą .. nie dało się ustawić mniej niż 2.5 . Ogólnie gdybym kupował monitor który ma wiernie oddawać barwy to omijał bym DELL. Z firm które potrafią wyprodukować dobry monitor do pracy z kolorem to EIZO i NEC ... Quato są już mniej popularne, podobnie jak LACIE.

Nie widziałem DELL który jest na prawdę neutralny ... a EIZO i NEC jak najbardziej.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi