Oracle Opublikowano 22 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2010 Witam. Moj obecny dysk chyba się kończy - http://img1.vpx.pl/up/20100422/17196.jpg - więc postanowiłem kupić dwa nowe (2xSamsung F3 500) i spiąć je w raid 0. Moja płyta to Asrock m3a770de czyli raczej softwareowy kontroler ale do 2 dysków w RAID 0 powinien być dobry. Jeśli nie to proszę napisać dlaczego? I teraz tak, mam obecnie 2 partycje, C i D. Na C mam system i chciałbym go w stanie niezmienionym przenieść na nowy volumen raid na trochę większą partycję. Teraz jest 30GB a chce dać mu jeszcze 10-20GB (nie będzie problemów bo mój obecny dysk ma 640GB). Czy da się to zrobić bez problemów czy system może już nie wstać? Mam Windows 7 64Bit Pro. Resztę danych chciałbym normalnie skopiować z obecnego na partycję D powstałą z reszty miejsca (i tak będzie miała więcej miejsca niż obecna D) i tutaj już problemów nie powinno być wcale? Myślałem o Northon Ghost na zewnętrzny dysk USB, zrobić Ghosta Systemu i wrzucić go na dysk z Northonem (80GB powinno pomieścić całą obecną partycję C- 30GB) a potem normalnie przenieść na nowy dysk. Następnie stworzyć partycje na wolnym miejscu i normalnie skopiować dane z D. Nie będzie problemów ze startem systemu? Czy może od razu zainstalować jakieś sterowniki? A może jest inny sposób lepszy i szybszy? PS. Jakie ustawienia będą najlepsze dla tych dysków i kontrolera? Myślałem o strip size 32KB. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kean Opublikowano 25 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2010 Ghost posiada mozliwosc przekopiowania dysku na dysk, czyli tworzysz normlanie raida, robisz na nim partycje itd. Pozniej jak juz masz wszystko przygotowane to ghostem robisz disk to disk i tyle. Tylko teraz jest pytanie czy ghost wykryje partycje raidowa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
katoda Opublikowano 26 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2010 Problemy ze sterownikami mogą być i to spore, w końcu zmieniasz urządzenie startowe z dysku na wolumin RAID i w efekcie system po przeniesieniu na RAID nie będzie w stanie wystartować. Na płytach z chipsetami Intela dało się to obejść wymuszając instalację sterownika RAID, czy na płytach pod AMD też da się taki myk zrobić - nie mam zielonego pojęcia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 30 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2010 Dokładnie, co innego robić ghostem z macierzy na macierz a co innego przy dwóch różnych woluminach. Może się udać ale nie musi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...