Skocz do zawartości
Mareek1991

Wybór płyty do OC

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mój sprzęt:

Intel Core 2 Quad 9650 3GHz 12 MB L2

A-DATA Vitesta Extreme Edition 2x2 GB 800MHz CL4

EVGA GTX 260 896 MB

OCZ StealthXStream 700W

Potrzebuję płyty głównej która pozwoli na ładne OC tego procka i chłodzenia.

Chłodzenie w sumie już wybrałem Scythe Mugen 2 rev. B (chyba najlepsze możliwe)

Gorzej jest z płytą główną.

Długo liderem była: GIGABYTE-GA-EP45-UD3P głównie przez to że świetnie kręci quady w 45nm i większość rekordów OC jest na niej. Ale nigdzie nie idzie jej dostać poza kilkoma prowincjonalnymi sklepikami które sprzedają jej rewizję 1.0 czyli ze słabszym chłodzeniem i chcą za to ponad 500 zł.

Teraz wpadła mi w oko płyta: GA-EP45-DS3P którą mogę mieć za 400 zł. Opłaca się? I jak z OC na tej płycie? Wybierałem z oferty Gigabyte ponieważ praktycznie od zawsze mam te płyty i nigdy mnie nie zawiodły no i jestem przyzwyczajony do biosu AWARD. Możecie zaproponować jakąś inną płytę (mile widziana GIGABYTE) która będzie nawet lepsza od tej w cenie powiedzmy do 500 zł

No i najważniejsze czy chłodzenie które wybrałem bez problemu wejdzie na tę płytę oraz czy płyta wejdzie do mojej Tracer Xeno TRO-790? Z tego co czytałem w internecie i mierzyłem w obudowie wychodzi ze wszystko będzie ok ale jak ktoś potwierdzi to będę spokojniejszy

Edytowane przez Mareek1991

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

DS3P nie bierz, bo jest słabsza i to dosyć sporo od UD3P, przede wszystkim znacznie słabszą sekcją zasilania, a to przykręceniu quadów jest bardzo ważne.

A więc jaką polecasz do 500 zł (przy naprawdę świetnej płycie jestem w stanie wyłożyć nieco więcej)? Oczywiście żeby bez problemu wszedł Mugen 2 i było możliwe porządne OC.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zły dział, raportuję.

Ogólnie to na Twoim miejscu zdezerterowałbym na S1156. Procesor mógłbyś sprzedać za ok. 800 zł, pamięci za ~250 zł, a dobra płyta pod tę platformę kosztuję właśnie ok. 500 zł, czyli dopłaciłbyś zaledwie kilkadziesiąt złotych (w przypadku kupna Core i5 750).

Jeśli jednak upierasz się na łatwą i bezproblemową rozbudowę (cóż, masz prawo), to mam dwa typy:

DFI LanParty UT X48-T2R

i

DFI LanParty UT P45-T3RS

Bardziej do Quada polecam tę drugą, bo ogólnie na P45 można wycisnąć troszkę więcej, ale ta X48 pewnie Ci wystarczy.

Masz już tego Mugena? Bo osobiście wziąłbym lepszego i tańszego Zalmana CNPS10X Flex z jakimś tanim wentylatorem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi