Skocz do zawartości
Qrchak

HD 3850 vs HD 4670

Rekomendowane odpowiedzi

Mam do wyboru dwie grafiki jak w tytule, a dokładniej:

HIS IceQ Radeon HD 4670 512Mb/128bit

i

Jakiś Radeon HD 3850 1024Mb/256bit

No i teraz dylemacik, którą wybrać, HIS znam i nawet lubię ze względu na przyzwoite chłodzenie. Ten 3850 może być lepszy, ale chłodzenie jest napewno do wymiany(nie jest to problem), jest na niej plomba Acera.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie masz co sie zastanawiac , w tej cenie to tylko geforce ;)

Za 250 pln dostaniesz 8800GTS 512MB co zmiecie oba radki z powierzchni ziemi :lol2:

no chyba ze bys mial szczescie i bys znalazl w tej cenie HD4850 ;)

Edytowane przez Maciem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To nie dla mnie, ale mogę to mieć za niecałe 250 zeta

Jeśli na PCI-E, to obie karty bardzo nie opłacalne. Obie warte max 200zł. Wydajnościowo porównywalne. Edytowane przez ShadyTurtle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytanie było o porównanie osiągów dwóch konkretnych kart, musiałem dziś kupić coś sensownego za ok 250PLN. Znalazłem tego Radka 3850 i zastanawiałem się czy będzie lepszy od mojego 4670.

Co do GF, cóż kiedyś wolałem Nvidię, ale niech ktoś spróbuje skonfigurować na tym 2 monitory 19", panoramę i 4:3... po 2 godzinach włożyłem Radka i kłopocie ;)

W każdym razie już po wszystkim, dzięki za zainteresowanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podstawowa zasada w komputerach, nigdy nie wiązać się z żadna marka, to się zbyt dynamicznie zmienia. Problem z monitorami to raczej kwestia sterowników. Może ktoś z Twoich sąsiadów pożyczyłby Ci na sprawdzenie innego GF. Ale jeżeli chcesz marnować kasę bo tak łatwiej to proszę bardzo :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie to kwestia sterowników, które w tej chwili lepiej ma dopracowane ATI IMHO, a skoro producent nie jest w stanie zapewnić mi normalnego działania sprzętu to mu dziękuję ;)

Tak jak mówiłem, pytałem o te dwie karty mając je przed sobą, nie szukałem alternatywy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewnie jak bym poszukał to znalazł bym taniej, ale nie w Warszawie, i nie od ręki bo musiałem ją mieć na już.

Nie chodziło mi o oceną opłacalności tylko o porównanie dwóch kart leżących przede mną.

EOT ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OK, to tak jeszcze gwoli wyjaśnienia problemu wydajności tych kart - w grach bez AA HD3850 jest lepszy o ~5-10%, a z AA podobny lub słabszy. Czyli ogólnie w cenie wyższej niż 200 zł lepiej nie brać, a już na pewno nie opłaca się wymieniać HD4670 na HD3850.

Edytowane przez Gi3r3k
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi