Skocz do zawartości
kotekzkz

Co, do domowego magazynu?

Rekomendowane odpowiedzi

Posiadam Obudowe Thermaltae Armor. Mam w niej miejsce na jakieś 10 HDD. System będzie zainstalowany na SDD OCZ Vertex Turbo 60GB. Co kupić na magazynowanie danych. Maksymalna szybkość i cisza w przystępnej cenie :):):). Na początek kupie 2 dyski. Zależy mi na minimum 1TB. Następne dyski będę dokładał - co miesiąc 2 sztuki. Maja być one spięte na zasadzie 1TB danych - 1TB kopia. Proszę o wybranie mi odpowiednich dysków. Jak również propozycje zasilacza który będzie musiał obsłużyć w sumie: 10 HDD, 1 SDD, 2 napędy optyczne(dvdRW, Blue-RW), 2 karty graficzne GTX 260, 6GB RAM, i7 920, sporo wentylatorów na obudowie + doraźnie podpinane dyski przez zewnętrzne SATA.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość <account_deleted>

10 dysków? no życzę powodzenia po naciśnięciu POWER xD

...jeśli jesteś farciarzem to może wystartuje.

...gdyby jednak nie chciał:

Każdy obecnie sprzedawany dysk ma funkcję "power-on-in-stand-by", czyli "nie-odpalanie-silnika-talerza-automatycznie" ;)

Aby jednak z tego skorzystać będziesz potrzebował a) linuxa b) kontrolera ze wsparciem dla tej funkcji -> tego elementu brakuje w Twoich jakże ambitnych planach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zamiast mądrować się powiedz jak to można rozwiązać z technicznego punktu widzenia gdyż ta wiedza będzie bardziej dla mnie przydatna niż twoje wywody na temat moich ambitnych planów. Linux jak najbardziej może być. Kontroler zawsze moge kupić więc nie ma problemu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość <account_deleted>

Zamiast mądrować się powiedz jak to można rozwiązać z technicznego punktu widzenia gdyż ta wiedza będzie bardziej dla mnie przydatna niż twoje wywody na temat moich ambitnych planów. Linux jak najbardziej może być. Kontroler zawsze moge kupić więc nie ma problemu.

...gdybym dodał ";)" ma końcu to pewnie ułatwiło by interpretację tego nadzwyczaj skomplikowanego tekstu... więc: ;)

Linux Ci nie potrzebny - chodzi tylko o włączenie funkcji w dysku co można zrobić hdparm-em (niektóre wymagają również zapodania zworki)

Kontroler jest potrzebny do wysłania komendy "spin-up" sekwencyjnie po włączeniu zasilania, poza tym dobrze jest mieć coś do zarządzania dyskami - bios tego nie zrobi.

borsuczy_król: Ależ oczywiście, można dać zasiłkę 1.2kW+ zamiast 600/800W i wtedy szanse znacząco rosną ;) A poważniej: Jeden zasilacz ruszy, inny nie, a jeszcze inny nie ruszy bo akurat sieć 230V była lekko poniżej nominału, niektóre dyski mogą zgłaszać problemy ze spin-up-time albo power-off-retract, bo przysiadka na 12V będzie zawsze - nawet jak dasz zasiłkę 5kW -> nie chcesz mieć problemów -> rób wszystko z głową i najlepiej "by-the-book". Poza tym dodatkowym plusem tego "zbędnego" rozwiązania jest możliwość postawienia macierzy, która będzie chodzić na dowolnej platformie -> trochę kłopotliwe jest przenoszenie 5 czy 10TB danych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dyski w szczycie łykna spokojnie 25A* ( pamietam PDF-y starych twardzieli 4200-5400 RPM i spin-up to było jakies 2.3A na 12V)

* 20A spokojnie łykną.... zreszta jak się uprę to sprawdzę ile moj 1 talerzowy łyka w starcie...

Edyta dużo sie nie pomyliłem...:

Przy starcie dyski WD biora :

320AAKS : 1.77A

640AAKS: 1.35A ( ciekawe.. )

640AAKS : 1.77A

Ale juz wersja 1TB ( wiecej talerzy ) 1.95A

Ale jest i rodzyn w postaci 750AAKS : 2.4A ...

Edytowane przez Kwazor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość <account_deleted>

A zasilacz z jedną silną linią 12V nie załatwił by sprawy ?

Nie ma pewności czy zasilacz z silną linią zawsze wystartuje (i czy wogóle). Po włączeniu zasilania nie działają żadne funkcje oszczędzania energii (dlatego np. procek w biosie grzeje się bardziej niż po odpaleniu systemu <bez obciążenia ofc>). Problem z dyskami polega na tym, że nie czekają na sygnał Power_good z zasilacza - startują podczas największego obciążenia spowodowanego ładowaniem pojemności na mobo i podczas startu przetwornic CPU/GPU itd. Realne obciążenie jest wówczas znacznie wyższe niż n*hdd*prąd_rozruchu (spokojnie ze 2-3x). Od zbiegu okoliczności zależy czy i który układ ograniczenia prądu zareaguje. Wszystko zależy od tego czy nałożą się momenty największego obciążenia ze strony mobo i hdd oraz od tolerancji ograniczników/zabezpieczeń. Poza tym nawet jak się uda, to nie ma pewności że zawsze tak będzie - wahania napięcia sieci, temperatura startu hdd i zasilacza oraz masę innych mniej lub bardziej znaczących czynników (np. wiek zasilacza) mogą decydować o zachowaniu się całości.

Problem jest znany od conajmniej 20 lat: dawniej stosowano np opóżnienie załączania zasilania hdd, ale było to kłopotliwe -> teraz stosuje się właśnie power-up-in-stand-by.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dyski twarde HDD oraz szybkość i cisza, trudne do pogodzenia. Dyski 7200 obrotów to "wibratory". Nie wyobrażam sobie 10 dysków 7200 obrotów w budzie. Pomyśl raczej o dyskach trochę wolniejszych. Ja radzę linię pipeline z seagate o pojemnościach 1 TB pozwalają uzyskać niespotykanie niski poziom hałasu i zużycia energii.

Dysk twardy Seagate Pipeline HD ST31000322CS (1TB, 8MB, SATA/300) - Dyski twarde - Agito.pl

Najważniejsze cechy i zalety:

Profil akustyczny wynoszący zaledwie 19 dB umożliwia stosowanie w systemach wykorzystywanych w sypialniach i salonach.

Pobór mocy w czasie pracy wynoszący tylko 4,7 W oznacza niższe zużycie energii i zmniejszoną emisję ciepła.

Niski pobór mocy przy rozpędzaniu dysku umożliwia łatwą integrację i dobór zasilania.

Technologia Seagate Secure zwiększa bezpieczeństwo zasobów w ramach systemu ochrony praw autorskich.

Technologia silnika Seagate SoftSonic oraz zoptymalizowanych profili wyszukiwania umożliwia wieloletnią, cichą i bezproblemową pracę

Edytowane przez teneo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość <account_deleted>

Technologia Seagate Secure zwiększa bezpieczeństwo zasobów w ramach systemu ochrony praw autorskich.

Technologia silnika Seagate SoftSonic oraz zoptymalizowanych profili wyszukiwania umożliwia wieloletnią, cichą i bezproblemową pracę

...że łat? :blink: Przepisales to z reklamy, czy pracujesz dla sigejta? ;)

Niski pobór mocy przy rozpędzaniu dysku umożliwia łatwą integrację i dobór zasilania.

Prąd rozruchu = 2.0A wg producenta (model 1TB) -> :lol: "łatwa integracja i dobór zasilania"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli dyski są niewyważone i wejda w "synchronizm obrotowy niewyważenia" to budą będzie się aż kiwać... ;)

Dyski 5400 RPM i dobrym zamocowaniem elastycznym bym tu widział...

Seagate i bezpieczeństwo = dobry żart.... a pobór prądu przy starcie dla spin-up dla LP to troche za dużo...

A i Technologia silnika Seagate SoftSonic niestety nie tak różowo zatartych kilka juz widziałem w tym 2 dniowy dysk zewnetrzny ( a wrociło ich na to samo chyba z 3 sztuki ) mogł byc to bład partii ale ludzie nie byli zadowoleni z tego jak reklamacje składali...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koledzy raczej nie zauważyli różnicy w Barracudach i Pipeline. Pipeline do dyski, które znajdują się obok pecetów także w urządzeniach audio-video i są ( muszą ) być bezawaryjne. Czy wyobrażacie sobie koszt reklamacji kina domowego za 3 tys. zł z powodu awarii dysku?. Oj drogo kosztowałoby to producenta dysku. Wszyscy podniecamy się dyskami do pecetów o prędkości 7200, a prawda jest taka, że jest to margines wolumenu produkowanych dysków. Seagate ( powiem szczerze, że mam właśnie takie wrażenie) olał te produkcję, a koszty reklamacje przerzucił w cenę mniemając zapewne, że te 10% ( więcej , mniej ?, ktoś wie ?) wadliwych dysków wymieni na nowe i nie poniesie strat.A dla ciekawym podam fakt, że w kupionym pół roku temu przez kumpla lapku Samsunga znalazł się dysk Seagate. Nie jestem żadnym zwolennikiem Samsunga , Seagate, czy innej firmy. Potrzebowałem bardzo cichy dysk i kupiłem tego pipeline i pod względem ciszy jest znakomity. Dodam , że sprawdziłem kilkanaście dysków twardych i właśnie ten miał najmniejsze wibracje. A jak sprawdziłem to, najzwyczajniej poprzez dotyk pracujących dysków ( kumpel ma sklep i składa pecety). Co do 2,0A przy starcie to widzę ,że jest to standard 1TB, a jeśli chodzi o pobór mocy to 0,7/4,7 Wat, przy np samsungu 1TB 1,2/9,1 Wat.

Dla porównania F3 Ecogreen 500GB, też 2,0A

http://www.samsung.com/global/business/hdd/productmodel.do?group=72&type=94&subtype=98&model_cd=509&tab=fea&ppmi=1087

...że łat? :blink: Przepisales to z reklamy, czy pracujesz dla sigejta? ;)

Prąd rozruchu = 2.0A wg producenta (model 1TB) -> :lol: "łatwa integracja i dobór zasilania"

Zgadłeś Ctrl+V Ctrl+C, Ta technologia stosowana jest w AV. Nie ma się co obawiać jej na pececie. Edytowane przez teneo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość <account_deleted>

Koledzy raczej nie zauważyli różnicy w Barracudach i Pipeline. Pipeline do dyski, które znajdują się obok pecetów także w urządzeniach audio-video i są ( muszą ) być bezawaryjne. (...)

Wszyscy podniecamy się dyskami do pecetów o prędkości 7200, a prawda jest taka, że jest to margines wolumenu produkowanych dysków. Seagate ( powiem szczerze, że mam właśnie takie wrażenie) olał te produkcję,

(...)

i kupiłem tego pipeline i pod względem ciszy jest znakomity...

Kolega raczej nie zauważył, że pecetów jest "nieco" więcej niż zestawów kina domowego/nagrywarek. Obniżenie wydajności (8MB cache, low RPM) w celu ograniczenia hałasu, poboru prądu i kosztów produkcji nie ma nic wspónego z niezawodnością. Nałykałeś się reklam i wysnuwasz niczym nie poparte wnioski - zastanawia mnie, czy to efekt samozadowalonia wywołany zakupem tegoż urządzenia, czy też "kolega ze sklepu" głupot nagadał...

2A na starcie to rzeczywiście standard -> więc nie ma się czym przechwalać szczególnie w energooszczędnym i wolnoobrotowym dysku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze jest jeden szczegół który powoduje ze dyski w zastosowaniach AV żyją dłuzej...

Dyski w sprzecie AV nie sa "ryte" prze duzą ilośc operacji I/O i random read.

Tam liczy się spokojny odczyt liniowy ..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolega raczej nie zauważył, że pecetów jest "nieco" więcej niż zestawów kina domowego/nagrywarek. Obniżenie wydajności (8MB cache, low RPM) w celu ograniczenia hałasu, poboru prądu i kosztów produkcji nie ma nic wspónego z niezawodnością. Nałykałeś się reklam i wysnuwasz niczym nie poparte wnioski - zastanawia mnie, czy to efekt samozadowalonia wywołany zakupem tegoż urządzenia, czy też "kolega ze sklepu" głupot nagadał...

2A na starcie to rzeczywiście standard -> więc nie ma się czym przechwalać szczególnie w energooszczędnym i wolnoobrotowym dysku.

Tak, tyle, że odpadają pecety składane np dla firm przez Della, Toshibę, Hp itp. a ten rynek jest znacznie większy niż rynek składaczy pecetów. W mojej firmie jest ponad 20 tys. pecetów i nie uświadczy w nich dysku 7200 obr. Dodatkowo, ktoś nie doczytał, że są to dyski przeznaczone do pracy ciągłej.

A najlepsze jest to, że krytukujemy dyski, których nawet nie widzieliśmy na oczy. Więc co w zamian Ecogreen 5400. Sprawdzałem jest wolniejszy, głośniejszy, bierze więcej prądy od pipeline.

Radzę trochę poguglować, poczytać o tym dysku i wtedy porozmawiamy.

Testy samsunga 5400 są dostępne na forum, a tu macie test pipeline, sorki,że od konkurencji ale u nas tego nie ma.

http://forum.pclab.pl/index.php?showtopic=549805&st=0&p=7591396&&do=findComment&comment=7591396

Edytowane przez teneo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość <account_deleted>

Tak, tyle, że odpadają pecety składane np dla firm przez Della, Toshibę, Hp itp. a ten rynek jest znacznie większy niż rynek składaczy pecetów. W mojej firmie jest ponad 20 tys. pecetów i nie uświadczy w nich dysku 7200 obr.

Nie wątpię, że istnieją firmy posiadające takie ilości pecetów, bo sam pracowałem w takowych - dlatego sugeruję żebyś nie robił z siebie pośmiewiska a z innych nie próbował robić idiotów wypisując tak niskopoziomowe kłamstewka.

A najlepsze jest to, że krytukujemy dyski, których nawet nie widzieliśmy na oczy.

[miniTEST] Pipeline HD.2 - dla cichofili - Forum PCLab.pl

"Mini tak zwany test" o minimalnej przydatności, ponieważ nie pokazuje nic wartościowego. Nie krytykuję dysku - tylko Twój nieuzasadniony, naszpikowany papką reklamową bełkot o tym, jaki to doskanały dysk, bo przecierz musi być dobry, bo Ty go kupiłeś i fajny jest :lol:

Ja osobiście uważam, że najlepiej poprostu użyć dysków "normalnych", z możliwie największą / optymalną wydajnością - dlaczego:

- jak ktoś wydaje większą kasę na kompa to nie powinien się szczypać z oszczędzeniem parunastu watów na dyskach

- prądy rozruchowe dysków "eco" są na poziomie który w niczym nie ułatwia integracji dużych systemów

- wydajne dyski umożliwiają wykorzystanie ich do różnych celów, nie tylko jako magazyn (np: serwer multimedialny)

- różnica w cenie żadna, w wydajności spora

- hałas i wibracje to temat rzeka - ale przy 10 dyskach cicho nie będzie

- żywotność - nie ma podstaw do stwierdzenia że lowRPM żyją dłużej (wystarczy że jest FW zwalone jak to bylo w 7200.11). Nie wobrażam sobie żeby przy 10TB pitolić się z backupem -> Raid1/5/6: żywotność staje się mało istotna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tym razem zgadzam się. Należy zapatrzyć się w "normalne" dyski ( czyli tak jak radzi tomazzzi). Będzie to głęboko przemyślana decyzja. Nie należy przejmować się hałasem i wibracjami, temperaturą pracy normalnych dysków, zużyciem prądu. W końcu 10 dysków obudowie to nic specjalnego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ile można mieć dysków, żeby było "bezpiecznie" w momencie rozruchu?. W tej chwili w 2 kompach mam po 3 dyski, z czego w jednym 1 ssd i 2 hdd,w drugim 3 hdd i nie mam żadnych problemów od lat.

Aha, no i jaki dysk polecilibyście do magazynowania softu? Chodzi o jak najmniejszą szansę trafienia jakiejś padliny, wiadomo, hdd spora loteria, ale może któryś pada mniej niż inne? ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość <account_deleted>

To ile można mieć dysków, żeby było "bezpiecznie" w momencie rozruchu?.

Pozornie to proste: tyle, żeby prądy rozruchowe nie przekroczyły poziomu wyzwalania ograniczników. Praktycznie, w miarę bezpiecznie można przyjąć połowę sumy prądów na liniach 12V, ale nie więcej niż najsłabsza linia -> ponieważ mało kto ma możliwość zmierzenia prądów rozruchowych przy danej konfiguracji, a producenci w większości nie podają które wtyczki do której linii są podłączone. "Linie" zasilacza to poprostu oddzielnie zabezpieczane obwody, istnieje także "zbiorczy" ogranicznik po "stronie sieciowej" zasilacza, czasem także w APFC. Starzejące się kondensatory pogarszają warunki startu.

Do magazynowania polecić można tylko jedno: Raid -> pojedyńczy dysk to bardzo niepewne rozwiązanie - niezależnie od producenta.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tomazzi powiem ci tak : Zasilacz szybciej wytrzyma udar prądowy przy włączeniu niż jak pracuje.

Np. Taki pacjent : Tracer 400W startuje mi na "zimno" z 100W halogenem ale jak zasilacz pracuje i wtedy załacze mu zarówkę to wybija ogranicznik prądowy.

Dobrym testem były by własnie żarówki halogenowe ( samochodowe) ( w stanie zimnym włókno ma znacznie mniejsza rezystancję) i mogło by to "symulowac" obciązenie 10 HDD... Wytarczyła by H4 z użytymi 2-ma włóknami...

Ja mam taki słoik :

Dołączona grafika

On na gorąco pobiera 10A wiec w stanie zimnym znacznie wiecej... i jak trezba przetestować zasiłke to właśnie stosuje sobie tą lampę...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość <account_deleted>

Tomazzi powiem ci tak : Zasilacz szybciej wytrzyma udar prądowy przy włączeniu niż jak pracuje.

Wszystko zależy od konkretnej sytuacji. Każdy zasilacz obecnie produkowany ma soft-start, przy którym ograniczniki i układ stabilizacji napięcia działają ...inaczej. Podstawowe pytanie brzmi: po jakim czasie od włączenia zasilacza dyski zaczynają włączać talerze - czy jest to po soft-starcie, czy już po. Eksperyment z halogenem jest ciekawy nawet, ponieważ jednak chrakterystyka jest zupełnie inna niż hdd trudno to uznać za wyznacznik czegokolwiek - zasilacz poprostu reaguje na chwilowe zwarcie. Tylko jedna z różnic: Halogen daje krótki impuls przeciążeniowy bo błyskawicznie wzrasta temp i rezystancja - hdd pobiera prąd rozruchowy praktycznie do momentu osiągnięcia prędkości nominalnej -> 2-4s.

Zresztą panie Kwazor, uważasz że po co stworzono systemy uruchamiania hdd?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi