Skocz do zawartości
hzAAAA

Problem z pendrivem

Rekomendowane odpowiedzi

Więc tak, kupiłem ostatnio Pendrive KINGSTON 8gb, i mam problem gdyż np ; u znajomych na laptopie normalnie działa a u mnie na stacjonarnym sprzecie w domku , nie dziala... Jak podłanczam do USB do nic nie wykrywa, a jak chce np podłączyć za inny sprzęt przykładowo, drukarke, myszke to sie sprzęt zawiesza.... Mam XP SP3, sciagalem jakies sterowniki do USB nawet i nic....

Może ktoś wie o co może chodzić i da jakąś propozycję...?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przeinstaluj system i sprawdź potem czy nie zdechły usb

sprawdzic też możesz za pomoca linuksowych live cd(szybciej i wygodniej) czy działają porty

Edytowane przez pkomp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze nie ma potrzeby reinstalacji systemu.

1.Odinstaluj(jeżeli je instalowałeś) stery do Pendriva które ściągnąłeś, XPek ma własne.

2. Co jest pokazywane w menadżerze urządzeń po podłączeniu pendriva, do pustego portu. Jeżeli urządzenie z żółtą ikonka spróbuj aktualizacji sterowników niech system sam je wykryje lub odinstaluj i podłącz ponownie.

Czy inne urządzenia na USB wykrywane przez system jako "Masowe urządzenie magazynujące" działają??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak podłączam do usb z tak jakby przedniej* obudowy to nie ma żadnej odpowiedzi ze strony PC-eta, może cos mam tam źle podpięte(składak), sklejal mi ten sprzęt informatyk także z 2 strony nie chce mi się w to wieżyc....

Przez to mam pytanie u Was, jak podłączycie Pendrive np zamiast drukarki, myszki to.. co sie dzieje? U mnie jest zwieszka.... dziwi mnie to , robiłem to nawet w Awaryjnym trybie i to samo..., sterow nie ma dla Pendrive, instalowałem jakieś stery usb dla XP, ale to nic nie pomaga...

na lapach innych wszystko normalnie hula..., a u mnie na stacjonarce bieda...

Edytowane przez hzAAAA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pomijając już ilość napchanych tam kontrolerów (nie używałem Intela, więc może to normalne), to widzę to tak:

Przedni panel nie jest podpięty - stąd brak reakcji. Jeśli przedni panel jest wpięty, to go odłącz bo może został źle wpięty i stąd problemy.

Tylny panel może mieć przebicia z zasilacza. Podłącz inny zasilacz. Sprawdź, czy obudowa nie kopie prądem. W trybie awaryjnym nie ma instalacji sterowników, więc stawiam na problem sprzętowy.

Zobacz, czy zasłona (blaszka) wokół tylnych gniazdek nie ma jakiegoś kawałka wciśniętego w jeden z portów USB. Powinny być takie blaszki obok USB/LAN i powinny się stykać z bokami tych gniazd. Tutaj masz blaszkę - żaden z elementów tych wygiętych nie powinien wchodzić do gniazdka. Powinien natomiast dotykać obudowy gniazdka, aby je uziemić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi