Skocz do zawartości
Jelen

eLCeDe

Rekomendowane odpowiedzi

Jestem wlasnie na kupnie jakiegoś panela LCD. Przeszukalem forum ale sa tu tzw opinie "obiegowe" czyli z dup.. wysra... lub po prostu starsze topici w ktorych nie zostaly wziete najnowsze konstrukcje. Mysle nad przyzwoitym 15' lub jakimś low-endowy 17' cena hmmm... powiedzmy ze nie gra roli ale chodzi mi o jakosc/cena i zeby wasze opinie byly nie obiegowe tylko te z doswiadczen z panelami. Glownie chodzi mi o jakos obrazu (no a o co :D ), i zeby dalo sie grac. Na jakie paramaetry patrzec (co ma byc jakie zeby bylo dobrze) kupujac panel LCD??. Polećcie jakieś modele!. Wazne zeby dalo sie grac...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestem wlasnie na kupnie jakiegoś panela LCD. Przeszukalem forum ale sa tu tzw opinie "obiegowe" czyli z <font color="#FF0000">[ciach!]</font>.. wysra... lub po prostu starsze topici w ktorych nie zostaly wziete najnowsze konstrukcje. Mysle nad przyzwoitym 15' lub jakimś low-endowy 17' cena hmmm... powiedzmy ze nie gra roli ale chodzi mi o jakosc/cena i zeby wasze opinie byly nie obiegowe tylko te z doswiadczen z panelami. Glownie chodzi mi o jakos obrazu (no a o co :D ), i zeby dalo sie grac. Na jakie paramaetry patrzec (co ma byc jakie zeby bylo dobrze) kupujac panel LCD??. Polećcie jakieś modele!. Wazne zeby dalo sie grac...

Parametry

Hmm( srednio sie znam na LCD )

1. aktywna matryca ( to juz chyba standard ) , inaczej na LCD bedziesz miał <span style="color:red;">[ciach!]</span>o a nie gry i filmy

2. Jaka lubisz rozdz.

jak 1024x768- to bierz 15"( odpowiednik 17" CRT )

a jak wyzszą to 17 "

3 .Jasnosc i kontrast oraz czas reakcji matrycy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no tak 1. wiadomo :D 2. 1024x768 nie wychodze poza... 3.ale mniej wiecej jakie maja byc parametry zeby bylo OK?? Myslalemnad 15.1' ale jezeli bedzie nie duzo drozsza 17' a bedzie tak samo dobra to doloze ta roznice

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak 1024x768- to bierz 15"( odpowiednik 17" CRT )

odpowiednik?? 17 calowy monitor CRT ma 16 cali obszaru widzialnego.

jak by nie patrzec 15"LCD ma o okolo 2,5 centymetra mniejszy ekran od 17"CRT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nec 1760NX ,ostatnio kupowalem dla znajomego i jestem bardzo zadowolony. 17" ,cena w miare przystepna ,2230zl w hurcie.

Czekaj ,to ty kiedys mowiles jaka to bida z nedzom w hucie jest ? ;P

ps.Popraw sobie opis servera wielozadaniowego :P

CPU intel pentium II 233mhz 512kb cashe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"]Nec 1760NX ,ostatnio kupowalem dla znajomego i jestem bardzo zadowolony. 17" ,cena w miare przystepna ,2230zl w hurcie.

Czekaj ,to ty kiedys mowiles jaka to bida z nedzom w hucie jest ? ;P

ps.Popraw sobie opis servera wielozadaniowego :P

CPU intel pentium II 233mhz 512kb cashe

a sram na ten blad :D poprawie przy okazji jak bede uapdatowal konfig ale thx za korekte. Co do bidy z nedza to jest :D w calym tym pieprzonym kraju...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakbyś poszukał to byśznalazł. Ja mam ten monitor i pisałęm o nim kilka razy. I jest zajebisty. Po resztęopisu to sobie poszukaj.

Do jaizm :

odpowiednik?? 17 calowy monitor CRT ma 16 cali obszaru widzialnego.

jak by nie patrzec 15"LCD ma o okolo 2,5 centymetra mniejszy ekran od 17"CRT

No nie wiem jak ty to liczysz ... widzialna przekątna 17 rzadko wychodzi powyżej 15,5-15,7 cala. Mój LCD jest mniejszy od mojego byłego CRT o 1,8 cm. Mnie to nie robi różnicy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dobra no to tak mam juz swoich faworytów :D :

Belinea LCD 15,1'' 101570 TCO99 http://www.sirius.pl/product.php?action=in...o&id=4705&sid=1

LG LCD 15'' Flatron L1511S http://www.sirius.pl/product.php?action=in...o&id=5692&sid=1

NEC LCD 15'' 1560NX http://www.sirius.pl/product.php?action=in...o&id=5701&sid=1

LG jest fajny ale ma strasznie slabe katy widzenia!! zreszta looknicie sami... czy bedzie lepszy od Belinei?? ,co do NECa to wziolem go pod uwage bo ma DVi ,reszta parametrów np 30ms :( kiszna... to samo w LG. Chyba Belinea bedzie najlepsza? ale meczy mnie to ze nie ma DVi! czy duzo strace na jakosc pomiedzy DVI a zwyklym interfejsem?? (mam karte z DVi)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pierwsi dwaj faworyci jak u mnie byli - ale LG odpadł (a patrzyłem na niego w akcji - a nie po specyfikacji)- co do DVI to nie wiem ile się traci - ale u mnie obraz jest ostry jak żyleta (bez porównania do CRT)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam LCD od jakichs 2 miechow i musze ci powiedziec, ze w zyciu nie przesiade sie (w domciu przynajmniej :) ) na CRT -

gdy szukalem modelu jakosc/cena to z parametrow wazny byl dla mnie czas reakcji matrycy (calkowity ofkoz) ...minimum 25 ms. Poza tym raczej nie sugerowalem sie opiniami innych bo po prostu prace tych minitorow trzeba samemu zobaczyc...czy to gry, czy filmy..

Ja kupilem po dlugich wahaniach Belinee 101730 17" ..sprzet baaardzo mi sie podoba i moge ci go z czystym sumieniem polecic...praca na nim to czysta przyjemnosc..filmy i gry tez chodza b.ładnie..a te kolory i kontrast. :) ech...no i niska cena..ja go wyrwalem po negocjacjach za 2200 - teraz pewnie mniej..

update-dokup przy okazji kabel DVI-DVI..poprawia jakosc w sposob widoczny (u mnie zniknelo takie hmm dziwne falowanie..ledwo widoczne)..na allegro za 40 trafisz...w sklepie chyba kolo 100 :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czy naprawde nie mozecie polecic jakiegos modelu :o

przecie ci polecilem 1760NX ,czas reakcji 16ms ,gralem na nim i naprawde spoko wszystko wygladalo. :P .

Rozwaz jeshcze czy 1701 takze NEC-a ten sam wyswietlacz co w 1760NX tylko bez DVI ,2054zl z VATem w hurcie.17tka LCD to jush naprawde wypas.Osobiscie mialem 1760NX podlaczonego analogowo i obraz byl jak zyleta i bardzo jasny.

Jasność: 260 cd/m2; Kontrast: 450:1

Cechy dodatkowe: Czas reakcji 16ms

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No nie wiem jak ty to liczysz ... widzialna przekątna 17 rzadko wychodzi powyżej 15,5-15,7 cala. Mój LCD jest mniejszy od mojego byłego CRT o 1,8 cm. Mnie to nie robi różnicy.

Eee, ten tego ,niezawsze :).

"MAG InnoVision XJ700T 17" (16.10"VIS)"

To jest moj ,16.1 widzialne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a jeśli chodzi o parametry, na które należy zwrócić uwagę przy zakupie lcd to ilość pixeli, które nie świecą (walnij biały ekran i pooglądaj). z tego co wiem producenci wcale nie gwarantują, że wszystkie pixele muszą świecić. co więcej gwarancja przewiduje, że wymiana panela dopiero jak padnie ileśtam pixeli.

przynajmniej tak było kiedyś. jeśli teraz jest inaczej to proszę mnie doświecić :D (byle nie wygaszonymi pixelami :D ).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...