Skocz do zawartości
kokonos

Radiówka

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Jest to mój pierwszy post więc jak coś nie tak napisałem to proszę o wyrozumiałość.

No więc mam internet od kolesia z sąsiedniej wsi prowadzi on małą firmę i udostępnia internet innym osobom w okolicy.Mam 512Mb ale chodzi jak by chciał ,a nie mógł czy da się go jakoś przyspieszyć??? Podobno zmiana adresu IP w pewnym stopniu go przyspiesza ale nie wiem jak to się robi :/.A jak odpalam to połączenie sieciowe to mi pokazuje że chodzi z prędkością 100 Mb/s czy to tak powinno być???

Czekam na odpowiedź.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaki masz zasięg sieci?

Sprawdź jak działa net w trybie awaryjnym z obsługą sieci, aby wykluczyć złośliwe oprogramowanie które może zwalniać możliwości neta.

Co do IP to sprawa wygląda tak, że zmienić je może tylko admin (pomijając oczywiście adresy proxy), ale zysk był by tylko w tedy, gdyby podpiął cię administrator sieci pod łącze które jest mniej obciążone...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Jest to mój pierwszy post więc jak coś nie tak napisałem to proszę o wyrozumiałość.

No więc mam internet od kolesia z sąsiedniej wsi prowadzi on małą firmę i udostępnia internet innym osobom w okolicy.Mam 512Mb ale chodzi jak by chciał ,a nie mógł czy da się go jakoś przyspieszyć??? Podobno zmiana adresu IP w pewnym stopniu go przyspiesza ale nie wiem jak to się robi :/.A jak odpalam to połączenie sieciowe to mi pokazuje że chodzi z prędkością 100 Mb/s czy to tak powinno być???

Czekam na odpowiedź.

Dla uściślenia:

Rozumiem, że mówisz o prędkości 512 kBit/s?

Prędkość 100Mbit/s to prędkość sieci lokalnej czyli połączenia między Tobą, a komputerem (serwerem/routerem) sąsiada. Tak ma być i jest ok.

Sprawdź prędkość na tej stronie i podaj wynik: Internet Speed Test - tester prędkości łącza

Problem z wolno działającym internetem wcale nie musi zależeć od słabego transferu. Powód też może być po stronie pingów.

Zmiana IP raczej tutaj nie wiele zdziała. W każdym razie zmianę może zrobić admin u siebie. Sam też to możesz zrobić ale zależy od budowy sieci i rozwiązań w niej zastosowanych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zmiana IP by pomogła, jeśli dzięki temu (przy dosłownie zerowych zabezpieczeniach w sieci) serwer/router uznał by Cię za innego klienta z wykupionym wyższym pakietem. Oczywiście zaryzykuję stwierdzenie, że nie ma takiej opcji, bo nawet najgorszy admin jakieś zabezpieczenia w swojej sieci posiada.

Sprawdź prędkość na w/w stronie. Możesz też sprawdzić przez pobieranie kilku plików/programów z różnych stron. W dużym uproszeniu prędkość pobierania powinna być w okolicach 64 KB/s, co (pomnożone przez 8 ) daje Twoje 512Kb/s.

Jeśli po serii testów uznasz, że nie osiągasz takich prędkości ani w testerze, ani na żadnej ze stron, to można zacząć szukać dziury w całym.

Powodem wolnego działania może być:

- robactwo na kompie

- programy P2P itp uruchomione na Twoim komputerze

- słaby sygnał z nadajnika (drzewa po drodze, duża odległość, za słaba lub źle ustawiona antena)

- podłączenie się Twojego routera pod zły punkt dostępowy (przypadek jak obecnie u mnie w sieci, gdzie są 2 AP z takim samym SSID i różnych odległościach ode mnie)

- zły admin, który podpina zbyt wielu użytkowników do jednego punktu dostępowego

Jeśli wykluczysz 4 pierwsze, to pogadaj z innymi w Sieci. Jeśli mają tak samo, to winny jest admin. Możecie z nim negocjować, wykupić wyższy pakiet lub przejść do konkurencji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Radiówka chodzi jak chcę. Wiem, bo sam miałem, podobno 2Mb/s, a chodziło jak 10Kb/s.... Teraz jestem szczęśliwym posiadaczem Neo 1Mb/s.

Muszę przyznać, że czasami radio chodziło ciekawie. Raz pobierało coś z 5KB/s, a czasem w nocy wyrwało mi do 4MB/s. Ale to drugie to w święta było, gdy ludzie spali.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Radiówka nie chodzi jak chce, tylko tak jak administrator chce. To, że to radiówka nie ma nic do rzeczy. Niektórzy podpinają każdego nowego klienta za wszelką cenę bez patrzenia, że są drzewa po drodze, że odległość jest za duża lub że do danego AP jest podpięte już wiele innych osób.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi